Takaisin artikkelilistaan

Puolustuspuhe epäileville vanhemmille

Esipuhe

Muovikuulapelit alkavat olla Suomessa hyvinkin laaja harrastus, mutta sen nuoresta iästä johtuva erikoisuuden leima ja järjestäytymättömyyden tuoma kunnollisen tiedotuksen puute saattaa sen näyttämään pahalta monen silmissä.

Tämä artikkeli on tarkoitettu poistamaan yleisimmät ja räikeimmät harhaluulot harrastuksesta. Lisäksi sillä on käytännön tehtävänä auttaa niitä nuoria mahdolllisia harrastajia joiden vanhemmat kieltävät muovikuulapelit.

Artikkeli on jaettu kolmeen yleisessä keskustelussa esitettyyn harhaluuloon ja ne ovat kiteytetty kuvitteellisilla lainauksilla otsikkojen jälkeen.

Sisällysluettelo

Fyysinen vaara
Henkinen vaara
Harrastuksen hinta

Fyysinen vaara

"Muovikuula-aseet ovat vaarallisia ja pelaamisessa voi sattua pahoin"

Vaikka kaikki aseet ovat vaarallisia, ovat muovikuula-aseet suunniteltu ihmisten ampumiseen ilman satuttamista.
Luonnollisesti kuula tekee suojaamattomiin silmiin ja hampaisiin vahinkoja, mutta jos suojamaskin pitää päässä, ei vahingoittumismahdollisuutta ole. Minä itse olen kuullut vain muutamia kuulopuheita silmäosumista, ja silloinkin kyseessä on ollut huolimaton törppöily.

Mahdolliset vaarat muovikuulapeleissä ovat saman kuin liikunnassa yleensä - jos metsässä juoksee ilman varsikenkiä saattaa nilkka nyrjähtää ja joskus huolimattomuuttaan saattaa juosta vaikkapa puuta päin. Suojavarusteita, kuten kypärää ja suojaliivejä, ei kuitenkaan katsota lainkaan pahalla - päin vastoin - ja niitä kannattaakin käyttää.
Moni laji on paljon vaarallisempi - Ruotsissa alettiin käyttämään salibandyssa suojalaiseja pelaajien sohittua toisiaan silmiin, tosissaan pelaavasta jalkapallojoukkueesta taas on aina ainakin pari pelaajaa poissa pelissä loukkaantumisen takia. Kaikki varmasti ymmärtävät mitä jääkiekossa voi tapahtua ilman suojavarustusta.

Henkinen vaara

"Harrastus on sotaleikki, ja se synnyttää lapsissa väkivaltaisuutta ja fasismia"

Muovikuulapyssypeli on sotaleikki. Toisin kuin värikuulapelit, se on sitä suoraan ja kieltämättä. Vaan oikea sota ei ole lainkaan kivaa ja siksi muovikuulapeli onkin VAIN leikki. Toki koska harrastajakunta on osin hyvinkin vanhaa (40+v) tilanteiden todelliseen mallintamiseen pyritään.
Useat harrastajat puuttuvat napakasti sanoihin sota, vihollinen, tappaminen ja kuoleminen, koska todellista pahaa ei kellekään haluta.

Sotaleikkejä on 60-luvulta lähtien katsottu pahalla silmällä ja moni vanhempi on ne lapsiltaan kieltänyt. Samalla nuorten väkivaltaisuudesta puhutaan jatkuvasti lisääntyvänä ilmiönä. Kummallista tästä tekee se, että ne ikäluokat jotka saivat aikoinaan leikkiä sotaa luetaan myös niihin vanhoihin kunnon rauhallisiin nuoriin.
Useimmille lapsille ja nuorille sallitaan sotaleikkien sijaan vapaa television ja elokuvien katselu sekä etenkin tietokonepelien pelaaminen, jossa pelaaja on aktiivisessa roolissa. Jos niitä vähänkin vilkaisee näkee suorastaan silmitöntä väkivaltaa, jota ei ole edes yritetty selitellä sodan tekosyyllä - väkivaltaa harjoitetaan vain sen itsensä takia. Lisäksi se on kuvattu tarkasti - veri lentää ja raajat irtoilevat.
Tietokonepeleihin ja televisioon verrattuna muovikuulapelit ovat verrattoman rauhallista ja päälle vielä liikunnallista toimintaa.

Moraalikasvatusta muovikuulapeleihin ei sisälly - toiminta on järjestäytynyttä vain pelaamisen järjestämiseen ja suorittamiseen saakka eikä tapahtumien ohjelmaan sisälly muuta kuin itse peli. Harrastajista löytyy myös useita siviilipalvelusmiehiä ja ainakin yksi totaalikieltäytyjä, mikä näyttää ainakin sen ettei militarismia oteta kovin vakavasti. Jos harrastaja vaikkapa käyttää maastohousuja vapaa-aikanakin ei se tee hänestä uusnatsia - moni vannoutunut farkkujen käyttäjäkin murtuu maastohousujen käytännöllisyyden edessä.

Viimeisenä ja vahvimpana puolustuksena muovikuulapeleille on Suomen pakollinen asepalvelus.
Armeijassa opetetaan ihan oikeasti sotimaan ja tappamaan ihmisiä ja jokaiselle armeijan käyneelle lienee tuttu myös siellä tapahtuva moraalikasvatus jonka äärioikeistolaisuus ajaa monet muuten asepalveluksen hyväksyvät siviilipalvelukseen.
Jos vanhemmat kieltävät lapseltaan muovikuulapelit heidän pitäisi ehdottomasti pakottaa hänet myös siviilipalvelukseen.

Harrastuksen hinta

"Muovikuula-aseet maksavat hirveästi eikä tällaiseen harrastukseen voi sallia noin paljon rahaa pistettävän"

Aseiden suuri hinta on kieltämätön tosiasia ja sitä valittelee varmasti jokainen harrastaja. Hinta tulee pöyristyttäväksi kun aseet joutuu tuomaan Japanista useiden välikäsien kautta Suomeen, jossa sitten hintaan lisätään reilu neljäsosa veroja ja tullia.
Silti, moni harrastus maksaa. Muovikuulapeleissä ei maksa yleensä kuin varusteet ja kuulat, kun taas esimerkiksi jääkiekossa varusteet itse maksavat jo paljon ja siihen päälle joutuu maksamaan vielä kausilisenssit.

Aloitushinta muovikuulapeleissä ei ole kovin kallis - ase noin 25-50 euroa ja suojamaski 30 euroa. Useat vanhemmat näkevät virheellisesti muovikuula-aseet kalliina leikkikaluina eikä harrastusvälineinä. Muihin harrastuksiin verrattuna 80 euron aloituspääoma on huomattavan halpa.

Muovikuulapelit ovat mukaansavievä ja liikunnallinen harrastus ja pitkän ajan tähtäimellä se on jopa halvempi kun useat muut välineitä vaativat harrastukset.

Valtteri Jaakonpoika

- LEKA - webmaster@varusteleka.fi