Takaisin artikkelilistaan

"Vääränmallisen" akun käyttö

Maruin MP5K A4 PDW large-akulla
Maruin MP5K A4 Kurz PDW-tukilla ja large-akulla.

Ainoa mikä tekee jostakin Maruin sähköaseesta erityisesti tiettyä akkua käyttävän on liittimen koko, sillä koneistot ja moottorit toimivat millä tahansa akulla. Tästä on apua oman akun hajotessa, loppuessa tai virittäessä.

Akut ja niiden liittimet
AkkuLiitin
Large (1300mAh)Large
Mini (600mAh)Mini
AK (600mAh)Mini
SD (600mAh)Mini
Maruin MP5K A4 Kurz  large-akku -johdotuksilla.
Maruin MP5K A4 Kurziin large-akkua lisäämässä. Itsetehdyn adapterin aseenpää tungettuna akkukammioon, johto aseteltuna niin että etutukin voi liu'uttaa päälle. Aseesta puuttuu sulakekotelo, mutta johdotus onnistuu myös sen kanssa. Jos ongelmia tulee, saa sen toki pois.
Maruin MP5K A4 Kurz large-akku -johdotuksilla.
Johdot selkeämmin esillä.
Kurz
Kuva toiselta puolelta, johdot akussa kiinni.

Liittimet

Liittimet ovat siis periaatteessa ainoa asia joka estää erityyppisten akkujen käytön. Tämäkään ei aina ole este, sillä ainoastaan large-akun liitin on erilainen, AK-, SD-, ja Mini-akut ovat itseasiassa täysin samanlaisia, vain eri muotoon koottuja akkuja.

Maruin perusliitin on minisellainen, ja kaikista large-akkua käyttävistä aseista löytyy sellainen. Tästä johtuen useimmat large-akkua käyttävät aseet saa toimimaan muilla akuilla vain paljastamalla aseen mini-liitimen, joka yleensä on rungon ja tukin liitoksessa. Ongelma tässä on sulakkeen ohittaminen, minkä vuoksi on saattaa moottori rouskuttaa rattaista hampaat irti niiden jumiutuessa.

Jos haluaa large-akun miniliittimeen tai akun tukin sisään tai muuta vastaavaa vaaditaan toimenpiteeseen liitinadapteri. Tämä on yksinkertainen hankinta - Maruin kauppaamassa liitinsetissä on yksi valmis largesta miniin -liitin sekä large-aseenpää ja mini-akunpää -liittimet johtojen kanssa, joista saa adapterin toiseen suuntaan yksinkertaisesti yhdistämällä johdot väri väriin. Toki parhaan tuloksen saa ostamalla liittimet ja piuha elektroniikkaliikkeistä ja tehdä oma adapterinsa - tulee halvemmaksi, eikä tule heikkoa johtojen liitäntäkohtaa.

Akun sijoitus

Mini-akku menee aina large-akun vaatimaan tilaan, mutta siihen helppous loppuukin. Liian suuri tai erimuotoinen akku ei yleensä mahdu aseen akkukammioon ja ainoa mahdollisuus on kiinnittää se aseen ulkopuolelle. Tälläinen kiinnitys yleensä pilaa aseen painopisteen, vaikeuttaa sen käsittelyä ja pahimmillaan estää joitakin sen toimintoja. Siksi sen tulisikin olla vain väliaikainen ratkaisu, eikä kelpaa esimerkiksi viritetyn aseen vakituiseksi virtalähteeksi. Ei liene sellaista asetta johon ei voisi kaivertaa tilaa 9,6v tai 10,8v minikennoiselle akulle, joten ratkaisu virittäjille kyllä löytyy. Useinmiten pieni akkutila tarkoittaa konepistoolia tai vastaava asetta, jonka raskas virittäminen on ainakin minun henkilökohtaisen mielipiteeni mukaan mautonta.

Akun ulkopuolisia sijoituskeinoja on kaksi, teippi ja akkupussi jollaisen voi tehdä itse tai ostaa hyvin varustetuista alan liikkeistä.
Akkua teipatessa tulee varoa, ettei se mene minkään tielle ja että sen saa tukevasti kiinni. Myös teipit voivat estää jonkin toiminnon, joten niiden sijoitusta tulee myös harkita. Tärkeää on, että lippaanvapautin, hopin säätö, tähtäimet tai tulivalitsin ja liipaisin sekä niiden liikerata eivät peity. Ylempänä oikein teipattu large-akku MP5K-sarjaan. MP5 A3/A5/SD3/SD6 -malleissa tämä teippaus ei kävisi laatuun, sillä liukutukin toiminta estyisi. Aseen tukkiin akkua teipatessa kannattaa akku sijoittaa ampumapuolta vastapäiselle, sillä akku poskipakkana ei ole niitä mukavimpia tai käyttökelpoisimpia.
Tukkia teipatessa kannattaa käyttää sähköteippiä, sillä ilmastointiteipistä jää jäljet jotka eivät välttämättä koskaan poistu.

Johtojen vetäminen aseen ulkopuolelle on aina oma ongelmansa, sillä niillä ei välttämättä ole ulospääsyreikää tai tarpeeksi pituutta yltää akkuun. Pitkä- ja ohutjohtoinen adapteri auttaa asiaan. Usein akun suojus, kuten AUGissa perälevy tai AK-47S -mallissa laatikon kansi täytyy jättää pois, ellei mieli tehdä aseen jälleenmyyntiarvoa alentavaa aukkoa kyseiseen kappaleeseen.

Valtteri Jaakonpoika

- LEKA - webmaster@varusteleka.fi