Helmikuun 2. 2002
Mitä tarvitsen aseen lisäksi?

Hyvin varusteltu korpisoturi

Kuvan taistelijalla on päällään:
Suomalainen kypärä M/60 26€ jossa hollantilainen kypärähuppu 2€, englantilainen maastopuku 30€, hollantilainen taistelijan vyö 4€, Itäsaksalainen AKM-kantohihna 1.7€. Rumplerista.
Venäläiset OMON-taisteluliivit 70€, käytettynä.
Rucanorin polvisuojat 6€, Anttilasta.
Puuvillakankainen musta kypärähuppu, 8€ Koira&Kumpp. hevososastolta.
JT Spectra (vain silmäsuojainosa) 70€, Nemesiksestä.
Marui AK-47, maksoi vuonna 1995 Pro hobbyssä noin 300€.
Kyynärsuojat kaverin kaapista ja maiharit valtiolta lainaksi, muovinen itsetehty suusuoja, kaikki ilmaisia.
Koko hinta ilman asetta: 216€. Huomattavasti halvemmallakin olisi päässyt.

Kuva on otettu halvalla kameralla liian kaukaa, mutta ainakin maastovärit onnistuvat rikkomaan rajat :)

Yllätyksenä niin valitettavan monelle, on pakko todeta että pelkkä aseen osto ei vielä riitä pienimpäänkään kähäköintiin muovikuulien linkoamisen merkeissä. Listaamme ensin perustarpeet ja siirrymme sitten asteittain kohti yhä suurempaa harrastuneisuutta.

Ehdottoman pakolliset

Ilman silmäsuojaimia ei ole asiaa millekään pelikentälle.

Suojalasit

Ilman ei auta
Suojalaseja on pakko pitää, vaikka sitten pelaisi vain kaveriporukassa jossa on sovittu keskinäisestä typeryydestä. Kuulan osuminen silmään ei ole edes ensisijaisesti pelkästään vain osuman saajan ongelma, vaan koko hänen välittömässä läheisyydessään olevien pelitovereiden. Lisäksi jokainen menehtynyt silmä on lisäsyy leimata suuren yleisön silmissä jo valmiiksi epävakaalla tasolla heiluva harrastus. Monissa maissa on muovikuula-aseet kielletty kokonaan, vaikka harrastus on ollut vielä Suomea suuremmissakin mitoissa.

Merkillä on merkitystä
Käytä vain muovikuula- tai Paintball-käyttöön tarkoitettuja suojalaseja. Älä osta suojalaseja halpahalleista. Virkkeet pätevät helppona nyrkkisääntönä erinomaisesti. Järkeä voi tietenkin käyttää, tarpeeksi korkean iskunkestävyysluokituksen omaavaa uutta kaasunaamaria voi esimerkiksi luonnollisesti pitää, mutta jos ei ole aivan varma tekemästään, kannattaa pysytellä täysin turvallisissa vaihtoehdoissa.
Silmäsuojainvalikoiman erikoisuutena ovat Sansein ritiläverkkotuotteet, joissa perinteinen läpinäkyvä muovi on korjattu pienisilmäisellä metalliritilällä. Sinänsä ajatus on erinomainen - metalliritilä ei huurru ja ilmanvaihto on loistava, eikä ritilä hämärrä näkyvyyttä ainakaan päivänvalossa edes häiritsevästi. Yksi ongelma kuitenkin estää näiden muuten erinomaisten suojainten suosittelua kenellekään - kuula saattaa ritilään osuessaan pirstoutua niin, että pirstaleita tulee läpi.

Pelkät lasit eivät riitä
Hampaat voivat hajota jo halpahallien käsin viritettävistä pistooleista. Vaihtoehtoina ovat maski, jossa on silmäsuojaimet ja kasvosuojain yhdistettyä, itse tehty suun suojain ja kovat hammassuojat. Maski on helppo pitää päässä mutta häiritsee tai estää tähtäystä, itse tehty on halpa, suojaa hyvin ja mahdollistaa tähtäyksen mutta sen läpi on hiukan vaikeampi hengittää eikä sen ulkonäkö välttämättä miellytä, hammassuojat taas olisivat täydelliset jos niiden kanssa oppisi vielä puhumaan - kalliit, joustavat ja puhumisen mahdollistavat suojat kun eivät suojaa tarpeeksi.

Parasta pöytään
Parasta on kirjoittajan henkilökohtaisen mielipiteen mukaan Bollen ampujalasit yhdistettynä kotikutoisen suusuojaimen kera. Kummatkaan eivät tule tähtäyksen tielle, huurru tai päästä kuulia millään tapaa läpi. Jos ei käytä kypärää ja aseesta puuttuu tukki, lienee toki parempana vaihtoehtona jokin täysin suojaava huurtumaton Paintball-maski. Luotan JT Spectraan.

Lekan varustelistasta löytyy yksittäisten maskien arvosteluja.

Sansei SG-5 ritilämaski useimmista muovikuula-alan liikkeistä noin 60€
Käytetty JT Spectra paintball-maski Paintball Gamesista noin 25€
huurtumaton uusi vaihtoplexi edelliseen noin 20€
Bolle X500 ampujanlasit Oddstoresta 75€


Pelinautinnon kannalta tarpeelliset

Pelkät lasit (ja vähemmän koville jätkille myös ase) mahdollistavat pelaamisen yleensäkään, mutta pelistä saa huomattavasti enemmän irti jo pienillä sijoituksilla.

Yleisroina

Jokaiselta löytyy
Vesipullo tulee aina olla mukana. Ihminen tarvitsee vettä jo passiivisenakin päivän aikana kolme litraa ja liikunta sekä kuuma sää tuovat molemmat lisätarpeen. Ellei komeroista jo löydy kenttäpulloa, sellaisen saa kantopussinsa kanssa viidellä eurolla. Kalliimpi vaihtoehto on camelpack, joka on yksinkertaisesti selässä kannettava vesipussi, jota voi tyhjentää letkun avulla. Näitä on nähty myös virvoitusjuomapulloista ja letkuista itse viriteltävän. Letkusysteemi onkin ainoa tapa juoda pelin aikana kiinteää maskia käyttäville.
Puukkoa ei muista kaivata ennen kuin tarve tulee. "Puukkotapot" eivät liity millään tavalla teräaseisiin, mutta kiperissä tilanteissa puukko saattaa pelastaa jopa hengen. Pelialueet ovat aina vähemmän turvallisia ja vaaratilanteet monimuotoisia. Puukon kanssa vipeltäessä täytyy aina pitää huolta sen turvallisesta kiinnityksestä. Jos perinteinen punainen mora joka isän työkalukaapilta löytyy ei kelpaa, saa rautakaupoista tyylikkäitä oliivinvihreällä kahvalla ja mustalla tupella varustettuja jokapojan veitsiä muutamalla eurolla.

Vesipullo kantopussilla Rumplerista / Retkiarmeijasta noin 5€
Camelpack-järjestelmä noin 170€
Tyhjä limonadipullo noin 0,50€ ja letkua etolasta noin 1€

Työmaapuukko 5cm terällä Biltemasta 1,50€
Sissipuukko Retkiarmeijasta noin 60€

Itäsaksalainen vyölipaslaukku
Itäsaksalainen vyölipaslaukku, tarkoitettu neljälle AKM-lippaalle. Uutta P90-konepistoolia lukuunottamatta kaikkien Maruin aseiden lippaat mahtuvat tämän taskuihin.
Varusteripustukset

Pienestä lähtee
Jo käsiviritteisen pistoolin kaveriksi sopii hyvin lipaslaukku. Oikeat pistoolilipaslaukut ovat melkoisen kalliita, mutta halvempia vaihtoehtoja on olemassa. Halpahalleissa ja marketeissa näkyy ainakin kesäisin noin kymmenen euron hintaisia vyölaukkuja, jotka kännykkätaskuineen ovat kuin suunniteltu käsiviritteisellä pistoolilla pelaavalle muovikuulahemmolle.
Lähes kaikille aseille kelpaa kaksi noin euroa maksava itä-saksalainen AKM-vyölipaslaukku. Sisään menee neljä korkeintaan AK-47 -kokoista lipasta ja laukun voi kiinnittää vyölenkeillä sitten ihan mihin haluaa, yleenä vyöhön. Kaveriksi sopii hyvin esimerkiksi Bundesweherin vyö, neljän euron hintaan.
Jo aivan erinomainen kantojärjestelmä lähtee noin 16€ hintaan ylijäämäkaupoista, ruotsalaiset taisteluvaljaat. Iso laukku takana ja kaksi isoa taskua edessä kantavat useimpien varusteet riittävästi. Kokoliivejä kaipaavalle ovat Fostexin taisteluliivit halpa ja hyvä vaihtoehto. Kumpaankin jälkimmäiseen mahtuu myös pistooli sivuaseeksi.
Ellei liiveissä jo valmiiksi ole "dump bagia", kuten fostexilla, kannattaa sellainen hankkia tai tehdä. Kyseessä on yksinkertaisesti mahdollisimman syvä, ylhäältä ainakin osaksi avoin pussi, jonne voi nopeasti viskata tyhjät lippaat niin, etteivät ne sieltä tipu matkan varrelle.

Mitä rahalla saa?
Kantovarusteisiin voi helposti pistää rahaa vähintään yhtä paljon kuin hyvän varustetason omaavaan sähköaseeseen. BlackHawkin ja Eagle Industriesin amerikkalaiset tuotteet ovat eittämättä erinomaisen laadukkaita ja kestäviä, (BlackHawk antaa elinikäisen takuun) mutta myös järkytävän kalliita. Halvempia, mutta todella laadukkaita varusteita voi löytää itärajan takaa tuotuna. Näihin hintaluokkiin mentäessä jokainen päättäköön itse minkälaiset varusteet haluaa, sillä valinnanvaraa on.

BW vyö 3€ ja itäsaksalainen AKM-vyölipaslaukku 3€ Rumplerista
Ruotsin armeijan tetsarit retkiarmeijasta 15€
Fostex-taisteluliivien kopio Hong Kongista 60€
BlackHawk Industries Omega Cross-Draw / Pistol Mag Vest Nemesiksestä, 240€

Englantilainen maastopuku
Kuvan taistelijalla on englantilainen maastopuku, englantilainen TST-vyö, suomalaiset maiharit ja kypärä sekä hollantilainen kypärähuppu.
Vaatetus

Se halpa
Pelivaatetuksen hankkimiskysymyksenä ei ole raha vaan viitseliäisyys. Jo pienelläkin yrityksellä ja alle 20€ sijoituksella saa haalarin tai housut sekä takin/paidan jotka kelpaisivat vaativallekin pelaajalle.
Kaupunkitaistelijalle Biltemasta ja yleensäkin halvoista rautakaupoista löytyy tummansininen kokohaalari alle 20€. Väri näkyy huonommin kuin musta ja materiaali on yleensä kestävää ja kevyttä.
Metsässä myös päiväsaikaan ryömivälle riittää oliivinvihreä puku. Edellämainittua haalaria saattaa löydää oliivinvihreänä, vaan ylijäämäkaupoista ja Tarjoustalosta löytynee muutamalla eurolla housut ja hiukan kalliimmalla takki tai paita. Ihan oikea maastopukukaan ei kalliiksi tule, taas tarjoustalosta voi löytää jotakin, vaan brittiarmeijan koko puvun hinta on yleensä jotain 30€ molemmin puolin ylijäämäkaupoissa. Venäläinen maastopuku on kalliimpi, siinä 50€, mutta sopii Suomen metsään huomattavasti paremmin.
Taistelija lumipuvussa
Lumipuvun kanssa kannattaa pitää muu varustus minimissä - ellei sitten satu löytämään valkoista varustusta. Ihmisen silmä etsii kasvoja, silmien muotoja ja torsoa, joten lumipuvulla ja mustalla kokoliivillä varustautunut taistelija näkyy luultavammin paremmin kuin kesämaastopukuun pukeutunut.
Lumipuku ja tetsarit ruotsalaiset, kypärähuppu hollantilainen ja loput suomalaisia.
Täysvalkoisen lumipuvun sai 2001/2002 talvella 15€ hintaan monista ylijäämäliikkeistä. BW:n mustilla läiskillä ja täysvalkoisella kääntöpuolella varustettu lumipuku irtosi Retkiarmeijasta käytettynä hajakokoina 25€ ja uutena 50€.

Se kallis
Salaisesta agentista mustat SWAT-housut ja takki maksavat niin pirusti. Vaatteina ovat kyllä varmasti erittäin hyvät, mutta musta väri ei sovellu taistelijalle. Jos samat löytää tummana sinisenä tai oliivinvihreänä on siinä rahaa liikaa omaavalle oiva puhu.
Maastopuvuista Suomen metsiin paras ja kotimaisista liikkeistä varmasti kallein on suomalainen M/91 -puku tai sen samansävyinen siviiliversio. Kuvio ja väritys ovat suunniteltu juuri suomen metsiin, materiaalit ja ratkaisut ovat kestäviä ja puku hylkii likaa, vettä ja infrapunavaloa. (jälkimmäinen voi tosin olla muovikuulamätössä jopa haitallista) Hinnaksi tulee useissa paikoissa 170€.

Kokohaalari Biltemasta 15€
Ruotsalaiset housut ja takki Rumplerista á 3,50€
Englantilainen maastopuku, takki ja housut Rumplerista tai Retkiarmeijasta yhteensä 25€
Venäläinen maastopuku, takki ja housut Retkiarmeijasta, Salaisesta Agentista tai MilProsta yhteesä 50€
Mustat/Woodland/Khakit/Desert/Tummanvihreät "SWAT" housut 60€ ja takki 50€
Suomalainen M/91 maastopuku, takki ja housut MilProsta yhteensä 145€

Lisäsuojaimet

Kun mukavuuskysymykset ovat reilassa, voidaan palata suojaukseen. Kunnon suojalaseilla laji on melko turvallinen, mutta aina voi parantaa kun kyse on kuitenkin melko helposti rikkoutuvasta kehosta.

Kypärät

Hyvät syyt
Tämä kuuluisi jo melkein edelliseen osuuteen, mutta kypärän päässä pito ja hankkiminen tuntuu joidenkin ihmisten mielestä niin ylivoimaiselta että olkoon tämä täällä.
Pelialueet ovat usein vaarallisia ja varsinkin hyökyessä taloon meno niin rajua, että muovikuulapelin suurin vaara, kaatuminen, saa suuren todennäköisyyden. Tällöin kypärä voi parhaimmillaan pelastaa hengen. Sama pätee myös korkealta putoamiseen, johon useimmat rakennuspelipaikat tarjoavat hyvät mahdollisuudet.
Kypärä suojaa myös tehokkaasti kivuliailta pääosumilta. Muistan hyvin kun eräs pelaaja lähti kotiin ammuttuani häntä uudenkarhealla Benellillä kaikki kolme kuulaa suoraan paljaaseen päälakeen puolentoistametrin etäisyydeltä.
Ja vielä päällepäätteeksi, uskottavan armeijaulkonäön perusvaatimuksiin kuuluu kypärä. Jotenkin jenkit booniehattuineen eivät vain ole kunnon sotilaita :)

Hintaluokkaa joka makuun
Sotilaskypäriä saa kymmenen euron vanhasta teräskypäristä lähtien aina kymppitonnin uuteen komposiittikypärään. Lisäksi mahdollisuuksia ovat erilaiset muihin urheilumuotoihin, kuten rullalautailuun jne, tarkoitetut kevyet kypärät jotka ovat mukavampia pitää päässä ja antavat paremman näkyvyyden. Näitä muuten käyttävät myös oikeat sotilaat.
Uudenaikaisen komposiittikypärän etuna on siihen suunniteltu mahdollisuus käyttää suojalaseja. Oikein leveitä paintball-maskeja voi olla vaikea käyttää suurien teräskypärien kanssa. Komposiittikypäristä tehdään halpoja kopioita muun muassa muovikuulatarkoitukseen.

Jenkkiarmeijan teräskypärä muovisella sisäkypärällä Rumplerista ja Retkiarmeijasta 10€
Suomalainen M/60 teräskypärä Rumplerista 27€
Englantilainen PASGT-komposiittikypärä Milprosta 70€
Suomalainen komposiittikypärä maastopäällisellä varuskunnasta hukattuna noin 500€

Bilteman polvisuojat
Nauhoilla kiinnittyvät halpissuojat eivät omaa minkäänlaista hyötyä muovikuulapelissä.
Kyynär- ja polvisuojukset

Vähäistä käyttöä
Kyynär- ja polvisuojukset suojaavat kaatuessa ja dyykatessa. Sisätiloissa polvilleen heittäytyminen on kyllä yleinen tapa ja kovalla lattialla lojuvat kuulat painautuvat kipeästi polviin.
Sisätilataistelussa polvisuojat, ja miksei kyynärsuojatkin, ovat kyllä erittäin hyödyllisiä ja suosittelen niiden käyttlöä jokaiselle joka ei ryömi maastossa.
Metsässä tonkijalle vehkeistä on vähäistä hyötyä. Muovikuulapelin suurin hauskuus, rähmällään eteneminen, valuttaa suojat sääriin ja käsivarsiin niin että niistä on enää vain haittaa. Samoin pitkiä matkoja juostessa voi suojat alkaa harmittamaan.

Rucanorin polvisuojat
Rucanorin kohtuuhyvin paikallaan pysyvät polvisuojukset

On halpa ja on hyvä
Etolassa ja Biltemassa myydään solumuovisuojia jotka täyttävät varmasti tehtävänsä työmaalla, vaan ovat täysin hyödyttömiä juostessa tai möyriessä.
Polvisuojien tulisi olla "sukkamalliset", eli suoja puetaan päälle pujottamalla jalka sen läpi. Kiristys sitten tapahtuu hihnoilla.
Oikein laadukkaita suojia en ole päässyt kokeilemaan, voihan toki olla että joku on kehittänyt ratkaisun jolla ne pysyisivät paikallaan. Housuihin kiinnittäminen ei varmaan kovin huono idea olisi.

Halvat työmaa/puutarhapolvisuojat Biltemasta ja Etolasta 66€
Rullaluistelupolvisuojat Anttilasta 15€

Valtteri Jaakonpoika
webmaster@varusteleka.fi