Etusivulle

AGM

Sähköviritteiset

MP/40

ANGS/tuntematon

Sähköviritteiset

MG/42

Classic Army

Sähköviritteiset

Armalite M15A4 Rifle
H&K MP5 A2
H&K MP5 A3
H&K MP5 SD3
H&K MP5 SD5

Craft Apple Works

Kaasutoimiset

M79

DBoys

Jousitoimiset

Kar98K

Hudson

Kaasutoimiset

M3A1 Grease Gun

ICS

Sähköviritteiset

ICS AK-74M
M4A1 (CAR-97)

KSC

Kaasutoimiset

Glock 19
Glock 26
H&K Mk23 SOCOM
Ingram M11 A1

Kuan Ju Works

Kaasutoimiset

Beretta M9 Full Metal
Glock 23

KWA

Kaasutoimiset

Cz75 2nd Version

KWC

Kaasutoimiset

Colt M16 Shorty

Marushin

Jousitoimiset

Mauser Kar98K SSB
Mossberg M500

Kaasutoimiset

M1 Carbine MAXI
Mauser M712 MAXI SSB
Mossberg M500
Mossberg M500 Slugster MAXI

Maruzen

Jousitoimiset

APS-2 Extra
APS-2 Original Version
APS-2 Sniper Version
Remington CA870

Kaasutoimiset

H&K MP5K A4 Kurz
Maruzen M870 Black Version
Micro Uzi

Sun Project

Jousiviritteiset

Remington M40 A1

Tanaka

Kaasutoimiset

Luger P.08
Mauser Kar98K

Tokyo Marui

Jousitoimiset

Benelli M3 Super 90
Benelli M3 Super 90 Shorty
Colt M203
SPAS 12
SPAS 12 Folding Stock
VSR-10 Pro Sniper
VSR-10 Real Shock
Walther P.38

Kaasutoimiset

Beretta Tactical Master
Colt Python 4"
M1911 A1
P226

Sähköviritteiset

AK-47
AK-47 βeta Spetsnaz
AK-47 Spetsnaz
AK-47S
Colt CAR-15
Colt M16 A1
Colt M16 A2
Colt M16 Vietnam Version
Colt M4A1
Colt M733
Colt XM177 E2
FA MAS F1
FA MAS SV
FN P90 PDW
FN P90 PDW TR
H&K G3 A3
H&K G3 A4
H&K G3 SG/1
H&K G36C
H&K MP5 A4
H&K MP5 A5
H&K MP5 RAS
H&K MP5 SD5
H&K MP5 SD6
H&K MP5K A4 Kurz
H&K MP5K A4 PDW
H&K PSG-1
IMI Uzi SMG
M14 Wood stock
MC51
SIG SG 550
SIG SG 551
SIG SG 552 SEALS
Steyr AUG Military Version
Steyr AUG SR
Thompson M1A1

Sähköviritteiset pistoolit

Glock 18C

TOP

Sähköviritteiset

M60 DX
M60 E3
M60 E3 Long
M60 Shorty
M60 STD

UHC

Jousitoimiset

Desert Eagle .44

Western Arms

Kaasutoimiset

Para Ordnance P14-45

Viimeksi päivitetty
2006-10-15

Maschinengewehr 1942
MG/42

Ominaisuus Muovikuula-ase Oikea ase
***
Valmistaja ANGS/tuntematon, Japani/Taiwan Metall und lackierwarenfabrik Johannes Grofuss AG, Saksa
Toimintaperiaate Sähköviritteinen jousi Rekyyli, rullalukitus
Valmistusvuosi 2005 1942
Paino 7 kg 11.5 kg
Lipaskapasiteetti noin 50 50 patruunan yhteenliitettäviä vöitä
Ammus 6mm muovikuula 7,92x57mm Mauser
Tulinopeus 750-950 laukausta/min 1200 laukausta/min
Moottori EG700
Akku 9,6v 1500-1700mAh erikoisakku
Rakenne
Perää ja kahvalevyjä lukuunottamatta kokonaan metallia, suurin osa, ellei kaikki, alumiinia
Toiminnallisia osia tähtäimet, liipaisin, piipunirroitusluukku, laatikon kansi, perän pikalukitus ja sysäyksenvahvistin
Maruin sisukaluja sisällään pitävä kaksiosainen erikoisrataslaatikko, muovinen Maruin hoppiyksikkö
Kestävä ja tukeva perusrakenne
Erikoisominaisuudet
Sysäyksenvahvistin kiinni kierteillä
Säädettävä hop-up
Nopeasti vaihdettava pääjousi
Plussat ja miinukset
+ Perusrakenne kestävä
+ Mahdollisuus toimivaksi, pelikelpoiseksi kuulapyssyksi
- Liian heikot etujalat
- Heikko latauskahva
- Huonosti kasatut sisukset
- Ajoittaisia syöttöhäiriöitä, ei kunnon mahdollisuuksia korjata tätä ongelmaa
- Ei kunnon varmistinta
Bipodi 

antaa myöten asetta kääntäessä
Etujalat kääntyvät. Käännöllä etujalat saa käyttöasentoon, samoin ominaisuus auttaa aseen kääntelyä asemassa.
Etutähtäimen 

saa taitettua pois edestä
Kansi 

aukeaa kuten oikeassakin aseessa
MG42 kuljetuskunnossa
Piippulinja
Pistoolikahva sivulta
Tämä kuva rajaa sisälleen aseen kaikki toimivat osat. Vasemmalla näkyy patruunavyön syöttöaukko, josta pilkottaa kuulasäiliön seinämät. Iso härdelli laatikon kannen yläpuolella oikealla on laatikon kannen lukitusnappi, kansi avautuu, kun nappia työntää eteenpäin. Oikealla alhaalla on tukin lukitusnappi.
Suuliekinvaimentimen irroitus
Lukitussalvan nostaminen mahdollistaa sysärin irtikiertämisen.
Takatähtäimen 

saa taitettua pois edestä
Tukin saa 

tarvittaessa irroitettua rungosta helposti
Tukki käännetään 90 astetta ja vedetään irti.

Historiaa

Eräs Eurooppalaisen eläinmaailman erikoisuuksista, saksalainen, kehitti karvan verran ennen toista maailmansotaa nykyaikaisen yleiskonekiväärin. Kyseinen pyssy, Mauserin MG/34, oli aikansa mittapuun mukaan kevyt, helposti yhden miehen käsiteltävissä oleva tuliase. Sen sai hetkessä asennettua raskaaseen kenttä- tai ilmatorjuntalavettiin, mutta etujalkojen ja kivääriperän ansiosta sitä saattoi käyttää myös sellaisenaan, ampuminen onnistui jopa liikkeestä. Se oli vyösyöttöinen, mikä takasi suuremman tulivoiman - sen ajan kannettavat tukiaseet olivat lipassyöttöisiä pikakivääreitä. Vyöt sai kerittyä rullalle ja asennettua 50 patruunan vetoiseen rumpulippaaseen, jonka ansiosta ase oli mahdollista pitää aina ampumavalmiina. Ase oli ilmajäähdytteinen, mutta kesti silti kovaa käyttöä, sillä piipun pystyi vaihtamaan helposti ja nopeasti.
MG/34 oli saksalaisen laatutuotteen peruskuva, hienosti tehty, kestävä ja tarkka. Sodan alettua se havaittiin kuitenkin kalliiksi ja hitaaksi valmistaa. Lisäksi kovassa taistelussa ase huomattiin herkäksi hiekalle. Suunnitelutyö aseen paranteluksi aloitettiin heti, ja lopputulos näki ensimmäiset taistelunsa Afrikassa kesällä 1942. Uuden MG/42 -mallin suurimmat edut olivat nimenomaan valmistuksen helppoudessa ja luotettavuudessa. Siinä missä MG/34 jyrsittiin esiin teräspalikoista, saatiin MG/42:n perusrakenne peltilevystä prässäämällä - yksinkertaisempikin arvaa, kumpi on helpompaa ja nopeampaa. MG/42 on armeijatekniikkaa parhaimmillaan - vähän osia, yksinkertainen ja luotettava. Aseen perusidea oli edelleen täsmälleen sama ja muotokin pitkälle samanlainen. Kuitenkin melkein kaikki MG/42 -mallissa osattiin tehdä yksinkertaisemmaksi ja siten myös paremmaksi käyttää - esimerkiksi etujalkojen käyttö, piipun vaihto ja lavetille asennus kävi nyt helpommin, nopeammin ja likaisissa olosuhteissa luotettavammin. Saksalaisten taktiikat oli jo valmiiksi hiottu erittäin tehokkaaksi yleiskonekiväärin käytölle, ja nyt kun luotettavuusongelmat oli korjattu ja aseita saatiin rintamalle, näytti MG/42 kyntensä erittäin tehokkaana sotapelinä ja sai runsaasti mainetta sellaisena. Maineen mahdottoman leviämisen mahdollisti aseen selkeästi kaikesta muusta erottuva käyntiääni - vehkeellä oli julmettu tulinopeus, joka suurta patruunaa ammuttaessa antoi äänen, joka kertoi sekä omille, että viholliselle jo kauas MG/42:n olevan paikalla. Konekiväärin vaikutus vastustajan moraaliin voi olla jopa tärkeämpikin kuin varsinainen tuho, jonka se aiheuttaa, ja MG/42 osoitti äärimmäisen tehokkuutensa myös tällä saralla.

MG/42 herätti jo alusta alkaen huomiota ulkomailla, ja sitä yritettiin junailla jopa suomalaiseksi yleiskonekivääriksi. MG/42:n tarina kaliberissa 7,62x53R päättyi valmistuslaiteongelmaan - vaikka itse ase on helppo ja nopea valmistaa, ovat laitteet, jotka sen tekemiseen vaaditaan, kalliita ja hankalia tehdä. Saksasta ei riittänyt sodan keskellä ylimääräisiä Suomeen, eikä suomalaisilla ollut resursseja rakentaa omiaan, joten se siitä. Sodan jälkeen Yhdysvaltain armeija tutki aseen käyttöönottoa, mutta muutosvaikeudet senaikaiseen pidempään jenkkipatruunaan johtivat oman mallin kehittämiseen. Jenkkien myöhemmin käyttöönottama M60-konekiväärin syöttökoneisto on kuitenkin kopio saksalaisesta. Sodan jälkeen uusiksi aloitettu tuotanto toi MG/42:n uusilla nimillä moniin Euroopain maihin - mm. Espanjaan, Norjaan, Viroon, Itävaltaan, Italiaan - ja tietysti Länsi-Saksaan. MG/42 on edelleen hyvä raskas konekivääri, ja vaikka Bundeswehr korvasi 1950-luvulla käyttöönottamansa G3-rynnäkkökiväärin parempaan jo 10 vuotta sitten, säilyy MG3 - MG/42:n nykyversio - suunnitelmien mukaan arsenaalissa vielä monta vuosikymmentä.

Moottori-MG

MG/42 -markkinoita airsoft-puolella on pitkään hallinnut saksalaisten toisen maailmansodan pyssyjen paukkupatruunaversioilla kuuluisuutta kerännyt SHOEI. SHOEI valmistaa pyssynsä metalliosat yleensä metallista ja puuosat puusta. Koneistoina vehkeessä on jääräpäisesti ESCORT-kaasukoneisto, joka periaatteessa on aivan ältsin magee juttu. Ko. koneisto on messingistä sorvattu liikkuva lukko, eli aseet ovat harvinaisesti blowback-toimisia. Systeemi vaatii hurjan määrän kaasua, eikä toimi ilman ulkoista paineilma/hiilidioksidipullojärjestelmää. SHOEIn pyssyt ovat kalliita, eikä hinta ole ainoa harvinaisuutta lisäävä tekijä - kaasukoneisto omaa aivan omat ongelmansa ja lisävarusteensa, eikä aiheeseen liittyvää tietotaitoa airsoft-puolella enää juuri ole. Vehkeet ovat lähinnä harvinaisuutensa, hintansa ja kauppiaiden hypetyksen ansiosta keränneet varsinaisen maineen. Ongelmana SHOEIn aseisssa on se, että ko. firman vehkeet on tarkoitettu katseltavaksi, eivät käytettäväksi, ja menevät kaupaksi, vaikkeivät toimisikaan. Henkilökohtaisista kokemuksista voin sanoa, että jos lähipiiristä ei löydy innokasta ja osaavaa kaasupyssyteknikkoa, ovat SHOEIn tuotokset, sekä MG/42 että Sturmgewehr, pelkästään pirun kalliita koristeita.
Pikkuinen erikoisvehkeitä tekevä japanilainen kuulapyssypaja, ANGS, muotoili SHOEIn kaasutoimisen MG/42:n sisään sopivan moottoripyssykoneiston. Osien valmistus ilmeisesti ostettiin halpojen ja nimettömien airsoft-valmistajien tukkumaasta Taiwanista. ANGS alunperin lupaili moottoripyssyään varsin rajoitetuksi eräksi, ja se ehkä sellaiseksi jäikin. Kuitenkin osia tehnyt nimetön Taiwanilainen firma jatkoi hommaansa ja pukkaa pyssyjä liikkeelle vissiin tänäkin päivänä. Vehkeet ovat siis SHOEIn MG/42 -pyssyjä, joista on poistettu alkuperäiset sisukset, piippu, liipaisinkoneisto ja tukki, ja lyöty tilalle uudet vastaavat sekä moottoripyssyn koneisto. Näitä vehkeitä myy ainakin WGC nimellä Ultima ja Guns'N'Guys ihan SHOEIn nimellä, vaikkei SHOEIlla käsittääksen mitään tekemistä moottoripyssyversioiden kanssa olekaan. Aseesta saa myös vihreillä kahvalevyillä, tukilla ja rumpulippaalla varustettua mallia, jota markkinoidaan harhaanjohtavasti nimellä MG3.

Rakenne

Oikea MG/42 koostuu yhdestä valtavasta, melkein koko aseen mittaisesta metallinpalasta, eli laatikosta (rungosta, jossa lukko on) ja vaipasta (metallinen, rei'itetty piippua ympäröivä kuori), joka parhaissa olosuhteissa saadaan prässättyä yhdestä teräslevystä. Tämä antaa aseelle erittäin jämäkän ja kestävän perusrakenteen. Kuulapyssyversiossa vaippa ja laatikko ovat alumiinia ja ilmeisesti erillisiä osia, mutta silti riittävän jämäkästi toisissaan kiinni niin, että tässä on todennäköisesti kaikkien aikojen jämäkin kuulapyssy. Aseen muissa osissa on pientä klappia, mutta vähemmän kuin oikeassa aseessa. Kaikki aseen ulkoiset osat muovisia kahvalevyjä ja perää lukuunottamatta ovat metallia, todennäköisesti alumiinia koko joukko.
Aseen pääkomponentit ovat SHOEIn tekemiä, ja se näkyy selkeästi laatikon vasemmassa kyljessä peräpuolelta - sieltä nimittäin löytyvät aseen ainoat merkinnät, SHOEIn kaivertama teksti "MG42" ja aseen yksilöllinen sarjanumero.

Piipun päässä on sysäyksenvahvistin, eli intin käyneille sysäri. Sen tarkoitus ei tietysti ole pirstoa luoteja, mutta kuten kotimaiseen rynnäkkökivääriin paukkupatruunoita ammuttaessa kiinnitettävän vehkeenkin ideana on, antaa tämä oikealle aseelle vähän enemmän potkua, jotta koneisto jaksaa luotettavasti viedä lukon taakse asti. Kuulapyssyssä osalla ei tietysti ole kuin ulkonäkömerkitystä. Sysäri on kiinni kierteillä, ja sen voi halutessaan ruuvata irti. Perverssinä nippelitietona suomalainen BR-tuote on tehnyt MG/42 (MG3)-yhteensopivan äänenvaimentimen..
Piipun päässä on etutähtäin, jonka voi taittaa piiloon asetta kannettaessa. Etutähtäimen jyvää voi säätää löysäämällä ruuvia ja kääntämällä sitä kuin vaikka auton nopeusmittarin neulaa ikään. Taaempana vaipan päällä on takatähtäin, jossa on reippaasti korkeussäätömahdollisuutta, ja jonka hahlo on käännettävissä piiloon. Takatähtäimen vieressä on myös erikseen pystyyn nostettava ilmatorjuntatähtäin. Tähtäinten välissä on kierteistetty reikä, johon ilmatorjunta-ammunnassa ruuvataan erillisenä osana IT-etutähtäin.
Vaipan juureen asti edeten löydämme aseen oikealta puolelta saranoidun luukun, josta käsin oikeassa pyssyssä vaihdetaan piippu. SHOEI:n pyssyssä luukun takaa löytyy sentään hopinsäätö, moottoriversiossa taas ei mitään.

Aseen toiminnallisen osuus sijaitsee tietysti laatikon kannen alla. Se on saranoitu etupäästään ja avataan työntämällä takapään lukitusnappia eteenpäin. Avautuneen kannen alla näkee sylinterikokonaisuuden kuoret, jossa jousenohjaimen sokka jousen pikavaihtoa varten, sekä aseen kuulasäiliön.
Kuulasäiliö on syöttösiltaan tehty ehkä noin 300 kuulaa vetävä astia, jonka pohjalla on TOPin M60-malleista tuttu kuulia syöttöputkistoon syöttävä vispilä. Toisinkuin TOPin pyssyissä, vispilää pyörittää ihan oma, aseen akusta virtansa saava pieni moottori, jonka liike välittyy moottorin pyörittämästä pyörästä vispilää pyörittävään pyörään kumihihnalla. TOPin systeemissä aseen päämoottorista liikkeensä saava syöttökoneisto junttaa kuulat sisään voimalla, ja TOPin syötön ongelmat johtuvat yleensä ihan muusta kuin varsinaisista syöttöosista. MG/42:n kanssa on toisin, vispilä ei oikein jaksa pyörittää kuulia mitenkään älyttömän luotettavasti, ja keikahtaa helposti ja ärsyttävästi pois paikaltaan.
SHOEIn aseessa syöttösillan voi nostaa ylös, mutta moottoriversiossa se on kiinnitetty ruuvilla paikalleen. SHOEI on jostain käsittämättömästä syystä leikannut syöttösillan vasemman pään kielekkeet liian lyhyiksi, joten aseeseen ei saa aitoa rumpulipasta kiinni. Koska moottoripyssy on SHOEIn pyssystä muutettu, koskee sama myös sitä.
Aseen rataslaatikko on kaksiosainen. Moottori, sähköosat ja rattaisto löytyvät aseen liipaisinkoneistosta, eli kahvasta, joka on erillinen, laatikon alapuolelle kiinnitetty osa. Männän ja syötön osat ovat omassa, isossa ja kulmikkaassa laatikossa, joka iso ja paksu alumiinista tehty kulmikas laatikko, ja sijaitsee laatikon sisässä siellä, missä oikeassa ja Shoein aseessa on lukko osineen. Rataslaatikon kuoret, sähkö- ja liipaisinosat ja jousenohjain ovat tietysti ihan omia palikoitaan, mutta muut sisuskalut ovat Maruin kakkos- ja kolmoslaatikoista tuttua peruskauraa, mikä takaa hyvän toiminnan, viritettävyyden ja varaosahuollon.
Kuten sanottu, laatikon alapuolella on liipaisinkoneisto kehyksineen, joista jälkimmäinen muodostaa aseen kahvan. Alkuperäisessä SHOEIn kaasuaseessa tämä palikka on sisältäkin hyvin samanlainen kuin oikean aseen liipaisinkoneisto, ja sen saa irti irroittamalla yhden sokan. Moottoripyssyssä liipaisinkoneisto kuitenkin pitää sisällään aseen päämoottorin, rattaiston ja tietysti liipaisimen sähköosat, mistä johtuen se tehty aivan kokonaan uusiksi, ja on hankalammin irroitettavissa. Tilanpuutteen vuoksi moottoripyssyssä varmistin, joka on kahvan läpi liipaisimen takaa menevä tappi, tehty toimimattomaksi. Hätäratkaisuna laatikon vasemmalle puolelle kahvan taakse latauskahvan kiskoon on asennettu pieni koulun elektroniikkatunneilta tuttu vipukytkin, josta on pelkkää haittaa. Omastani se murtui irti, eikä uutta ole asennettu. Ase on näinollen aika vaarallinen - lipastahan siitä ei saa irti, ja liipaisinkin on herkkä kuin mikä.

Laatikon oikealla puolella urassaan kulkee aseen latauskahva. Kuten moni muukin SHOEIn osa, on tämä hyvin paljon samanlainen kuin oikeassakin pyssyssä. Latauskahvalla on alkuperäisessä kaasukoneistossa ihan oikeaa tehtävääkin - sillä vedetään ja lukitaan lukko taakse. Moottoripyssysä ei lukkoa kuitenkaan ole, joten latauskahvakin on täysin turha. Sitä voi periaatteessa liikuttaa, mutta tilaa on niin vähän, että liike on karhean hankalaa. Vaikka MG/42:n latauskahva oli nimenomaan muotoiltu helposti käytettäväksi ja kuljetusta kestäväksi, on SHOEIn huono materiaalivalinta ongelmana tässäkin palassa - latauskahva sojottaa aseen oikealla puolella, ja ottaa vastaan kaiken painon, mikäli ase makaa oikealla kyljellään. Alumiinista tehty latauskahva napsahtaa poikki helposti, ja uusi maksaa mansikoita. Omasta aseestani olen irroittanut varsinaisen kahvaosuuden kokonaan, eikä sitä siksi näy kuvissakaan.

Tukki on muovinen mötikkä, jossa on kiinni iso metallinen kiinnityspalkki. Se lähtee aseesta nopeasti irti - painaa laatikon alapuolella tukin kiinnityskohdasta löytyvää nappia, kääntää tukkia 90 astetta myötäpäivään ja vetää irti. Moottoripyssyssä perää pitävät tietysti kiinni vielä johdot, mutta liitoksen kohdalla on onneksi liitin. Oikeassa ja SHOEI:n aseessa näin saadaan lukko poistettua aseesta, ja moottoriversiossakin on samankaltainen mahdollisuus - sylinteriyksikön kuoret ovat takaa avoimet ja jousenohjain sokalla kiinni. Kun sokan ottaa irti, saa aseen jousen ja männän vedettyä ulos. Näin aseen jousen voi periaatteessa vaihtaa purkamatta asetta kummemmin, mitään hyötyä en tosin tälläiselle ominaisuudelle ole löytänyt. Perän irroitettavuus on sensijaan osoittautunut oikein kivaksi ominaisuudeksi - hankalan kokoinen ja muotoinen ase lyhenee yllättävän tehokkaasti. Lisäksi akun lataus on helpointa irroittamalla perä itse akun sijaan.
Tukki pitää sisällään akun ja sulakkeen rasioineen, sekä asianmukaisen piuhoituksen. Akkutilaan päsee käsiksi irroittamalla tukin perälevyn, joka on kiinni ruuvilla. Akkutilaa ei ole kovin paljoa, eikä aseeseen saa large-akkua, jollaisen tulitukiaseen luulisi ansaitsevan. Tilaa on kuitenkin riittämiin niin, että aseeseen mahtuu moni hyvin saatavissa oleva erikoisakku, esimerkiksi useimmat nuntsakuakut. Liitin on näille akuille harvinainen large-malli, mutta liittimen vaihtohan ei ole iso homma, saatika adapterin tekeminen. Omaa pyssyäni olen pyörittänyt Sanyon 1700mAh AA-kennoista kasatulla kaksiosaisella 9,6v akulla. Akku on sen verran iso ja koneisto hoonattuna sen verran liukas, että tulivoimaa riittää, eikä akkua joudu vaihtamaan turhan usein - oikeastaan akku kestää pidempään kuin hauskuus aseella pelaamisessa.

Etujalat ovat oma yksikkönsä ja kiinni aseen vaipassa pikalukituksella. Vaipassa on kaksi kohtaa etujalkojen kiinnittämiselle - etu- ja takapäässä. Näin on helposti ratkaistu kompromissi, joka useimmissa nykykonekivääreissä on ratkaistu sijoittamalla etujalat noin puoleenväliin piippua.

Toimintakuntoiseksi

Kuten arvata saattaa, ei näin kallis ase sentään suoraan laatikoista toimi. Kaikeksi onneksi, toisin kuin SHOEI:n alkuperäisaseen kanssa, tälle vehkeelle löytyi sentään osaava, suomalainen korjaaja. Tästä on kiittäminen aseen vakiotavaraa syöviä sisuksia.

Pari ensimmäistä testikertaa eivät menneet hyvin. Ensimmäisellä kerralla ase ei suostunut syöttämään ja toisella kerralla rattaat söivät männän rikki. Ase saatiin kuntoon ja se ampui pari testisarjaa hyvin, jonka jälkeen se alkoi toimimaan hyvin huonosti. Pian ase lopetti syöttämisen ja mäntä pursiutui uudelleen. Hyvän aikaa koristeena lojuttuaan vehje lähetettiin T:mi Hi-Flowille, jossa ase kävi läpi oikein perusteellisen hoidon. Eräs ongelman syistä oli aika erikoinen: (hajonneeseen) syöttö-yksikköön oli linttautunut kuulapussin niitti. Sen siitä saa, kun lippaaseen voi kaataa kuulia suoraan pussista..

Syöttöyksikkö ei edelleen ole luotettavuudeltaan peruskallioon verrattavaa kamaa, ja voin kuvitella, että se joku kaunis päivä menee uudestaan sijoiltaan. Ase syöttää kuitenkin paremmin kuin osasin odottaakaan, eikä yleensä aiheuta ongelmia.

Ammunnan puolelta lopputulos oli kuulapyssyksi oikein kiva. Toimintakuntoisuuteen säätämiseen liittyi M120-jousen ja KM:n valmistaman 509mm tarkkuuspiipun asennus. Vehje suoltaa hirmuisella tulinopeudella kuulaa keskimäärin 1,1J teholla ja hiukan vakiosähköä paremmalla kantamalla.

Käytössä

Oikea MG/42 on viholliselle kuolemanvaarallinen suunnilleen niin pitkälle, kuin ampujan silmä kantaa. Ase on suunniteltu tuottamaan tuelta ammuttua tulitukea, eikä 20 laukauksen sekuntivauhdilla toimivaa voimakasta kivääripatruunaa ampuvaa asetta juuri muuten pysty käyttämäänkään. Nämä seikat näkyvät vahvasti aseen ergonomiassa - sillä voi käytännössä ampua vain tuettuna tai lonkalta. Muovikuulaversio on sen verran kevyt, että, varsinkin kun ei tarvitse huolehtiä vyön liikkeestä tai varsin vauhdikkaasti poistuvista hylsyistä, hätätilanteessa vehkeellä voi ampua myös olalta. Aseen muotoilu, painopiste ja pituus kuitenkin tekevät tämän erittäin hankalaksi ja pidemmän päälle mahdottomaksi. Nämä ominaisuudet rajoittavat vahvasti aseen käsittelyä kuulapyssypelissä, jossa ihanteellinen ampumaetäisyys on yleensä 0-30 metriä.

Ihanteellisen ampumatilanteen valmisteluissa etujalat käännetään ympäri, poljetaan maahan sisään ja asetta työnnetään eteenpäin etujalkoja vasten. Näin ammuttaessa etujalat harottavat 45 astetta ampujaan päin, pureutuen rekyylin voimasta maahan. Aseessa ei ole kädensuojaa edessä siitä yksinkertaistesta syystä, että etujaloista on parempi kantaa. Etujalat ovat suunniteltu niin, että käyttöasennossa ne eivät mene 45 asteen kulmaa pidemmälle taaksepäin. Taistelutilanteessa aseen kanssa on tarkoitus liikkua niin, että itse ase on lonkalla, ampumakäsi aseen kahvalla ja toinen käsi roikottaa asetta etujaloista. Jos on pakko ampua saman tien seisaaltaan, on ampujalla näin etujaloista taakse ja alas vetämällä mahdollisuus jonkinlaiseen kontrolliin. Tärkeämpänä ominaisuutena tästä asennosta on helppo syöksyä maahan ampuma-asentoon, ase menee heittämällä paikalleen, kun etujalat eivät taitu enempää.
Jos joku ei ylläolevasta tajunnut, voidaan tämä tiivistää kahteen asiaan: a) etujaloilla on erittäin tärkeä merkitys aseen käytössä ja b) asetta käytettäessä kohdistuu etujalan kiinnityspisteeseen suunnaton rasitus. Kohta b) on nyt erittäin huomionalainen, sillä, kuten liki koko muukin ase, etujalkojen sarana on tehty alumiinista. Alkuperäinen osa on tehty aseteräksestä, jonka kestävyys on aivan eri luokkaa. Osa on tietysti muotoiltu olettaen, että sillä on teräksen kestävyys. Lopputuloksena on se, että olen pätkäissyt kaksi (2) SHOEI:n etujalan saranaa ennenkuin pääsin kunnolla pelaamaan aseella kertaakaan. Uudet etujalat maksavat aivan törkeitä summia.

Lopputulos on se, että asetta ei voi käyttää niinkuin sitä on tarkoitettu, mikä tekee pelaamisesta aika kömpelöä. Etujalkoja taittuvassa asennossa pitäen ja varovasti säheltäen hauskuutta riittää kuitenkin sentään sen verran, että vähän plussan puolelle jäädään. Oikean aseen etujaloilla ase olisi varmasti jopa nautinnollinen pelata, eli jos joku semmoset omistaa, ottakaa toki yhteyttä.

Etujalkojen etummainen kiinnityskohta on paras liikkuvalle metsäpelille. Oikealla aseella voi valita ihanteellisen tuliaseman kauempaakin ja etujalkoja voi käyttää niinkuin on tarkoitettu, toisaalta, mikäli pokka kestää realismista tinkimisen, kuulapyssyllä voi ottaa sellaisia tuliasemia, joissa tuki ei millään riittäisi pitämään kovasti potkivaa asetta paikallaan. Tällaisissa tilanteissa sopii usein taittaa jalat kiinni. Poteroista ja suojien takaa ampumiseen jalkojen taaempi kiinnityspiste on yleensä parempi.

SHOEI on tehnyt aseensa niin, että se käy suoraan oikean aseen lavetteihin. Valitettavasti sama ei koske moottoripyssyversiota. Liipaisinkoneisto kuorineen on kokonaan uutta osaa, eivätkä ANGSin suunnittelijat valitettavasti ole viitsineet olla millintarkkoja mitoista ja sijoituksesta. Näinollen ase käy kyllä suoraan ilmatorjuntalavettiin, joka kiinnittyy etujalkojen kiinnityspisteeseen, mutta maamaaleja vastaan tehtyyn kenttälavettiin ase istuu killiin, tosin käyttö silti onnistuu.

Lopputiivistys

Aseen paras puoli on se, että se näyttää siltä itteltään ja toimii. Syötön olisi voinut tehdä paremminkin, näin kalliista aseesta olisi mielellään maksanut vähän enemmän, jos sillä olisi saanut laatikkolippaista tutun letkusyötön. Etujalkojen heikkous on iso pettymys. Se, että ase ei muodoltaan sovi airsoftiin, ei tullut ostaessa kauhean suurena yllätyksenä. Tehopelaajan superpyssyn olisi varmasti saanut helpommalla ja halvemmallakin, ase täyttää kuitenkin tärkeimmät vaatimukset - näyttää hyvällä ja mahdollistaa edes jonkinlaisen pelaamisen.

Artikkeli: Valtteri Jaakonpoika
Kuvat: Samu Sinervo


- LEKA - webmaster@varusteleka.fi