Etusivulle

AGM

Sähköviritteiset

MP/40

ANGS/tuntematon

Sähköviritteiset

MG/42

Classic Army

Sähköviritteiset

Armalite M15A4 Rifle
H&K MP5 A2
H&K MP5 A3
H&K MP5 SD3
H&K MP5 SD5

Craft Apple Works

Kaasutoimiset

M79

DBoys

Jousitoimiset

Kar98K

Hudson

Kaasutoimiset

M3A1 Grease Gun

ICS

Sähköviritteiset

ICS AK-74M
M4A1 (CAR-97)

KSC

Kaasutoimiset

Glock 19
Glock 26
H&K Mk23 SOCOM
Ingram M11 A1

Kuan Ju Works

Kaasutoimiset

Beretta M9 Full Metal
Glock 23

KWA

Kaasutoimiset

Cz75 2nd Version

KWC

Kaasutoimiset

Colt M16 Shorty

Marushin

Jousitoimiset

Mauser Kar98K SSB
Mossberg M500

Kaasutoimiset

M1 Carbine MAXI
Mauser M712 MAXI SSB
Mossberg M500
Mossberg M500 Slugster MAXI

Maruzen

Jousitoimiset

APS-2 Extra
APS-2 Original Version
APS-2 Sniper Version
Remington CA870

Kaasutoimiset

H&K MP5K A4 Kurz
Maruzen M870 Black Version
Micro Uzi

Sun Project

Jousiviritteiset

Remington M40 A1

Tanaka

Kaasutoimiset

Luger P.08
Mauser Kar98K

Tokyo Marui

Jousitoimiset

Benelli M3 Super 90
Benelli M3 Super 90 Shorty
Colt M203
SPAS 12
SPAS 12 Folding Stock
VSR-10 Pro Sniper
VSR-10 Real Shock
Walther P.38

Kaasutoimiset

Beretta Tactical Master
Colt Python 4"
M1911 A1
P226

Sähköviritteiset

AK-47
AK-47 βeta Spetsnaz
AK-47 Spetsnaz
AK-47S
Colt CAR-15
Colt M16 A1
Colt M16 A2
Colt M16 Vietnam Version
Colt M4A1
Colt M733
Colt XM177 E2
FA MAS F1
FA MAS SV
FN P90 PDW
FN P90 PDW TR
H&K G3 A3
H&K G3 A4
H&K G3 SG/1
H&K G36C
H&K MP5 A4
H&K MP5 A5
H&K MP5 RAS
H&K MP5 SD5
H&K MP5 SD6
H&K MP5K A4 Kurz
H&K MP5K A4 PDW
H&K PSG-1
IMI Uzi SMG
M14 Wood stock
MC51
SIG SG 550
SIG SG 551
SIG SG 552 SEALS
Steyr AUG Military Version
Steyr AUG SR
Thompson M1A1

Sähköviritteiset pistoolit

Glock 18C

TOP

Sähköviritteiset

M60 DX
M60 E3
M60 E3 Long
M60 Shorty
M60 STD

UHC

Jousitoimiset

Desert Eagle .44

Western Arms

Kaasutoimiset

Para Ordnance P14-45

Viimeksi päivitetty
2003-09-09

Model 92FS Elite "Tactical master"
Marui Tactical Master
Kuva törkeesti pöllitty Maruin kotisivuilta

Ominaisuus Muovikuula-ase Oikea ase
***
Valmistaja Tokyo Marui, Japani Beretta, Italia
Toimintaperiaate Kaasutoiminen, itselataava kertatuli, kaksitoiminen Blowback, itselataava kertatuli, kaksitoiminen
Piipun pituus 98 mm 119 mm
Pituus 211 mm 211 mm
Paino 0.535 kg 0.975 kg
Lipaskapasiteetti 26+1 15+1
Ammus 6mm muovikuula 9x19mm Parabellum
Lähtönopeus 89 m/s (0,2g) 458 m/s
Lähtöenergia 0.79 J 598 J
Käytettävä kaasu HFC134a/HFC22
Hinta 210 €
Rakenne
Iskuri, liipaisin, varmistin, luistin lukitusvipu, purkutappi, tähtäimet, palautusjousenohjain ja lipas metallia.
Erikoisominaisuudet
Blowback
Kiinteä hop-up
Plussat ja miinukset
+ Ei heikkouksia

Ase

Tokyo Maruin Tactical Master pohjautuu Beretan 92FS Elite-malliin, jonka eroavaisuudet 92FS-malliin ovat uudelleen muotoiltu luisti, kevennetty iskuri, sekä lyhyempi ulkopiippu. Maruin ”Tacon” eroavaisuudet firman 92FS-malliin ovat suunnilleen samat kuin oikeassakin, eli jos haluaa asetta vain sen teknisen toimivuuden vuoksi, ei ole pakko maksaa ylimääräistä hienosta ergonomiasta.

Ostoperusteet

KJ M9:n ulkopiipun haljettua totesin kaipaavani jotain pelikelpoista GBB:tä. Vaihtoehtoina olivat Maruin Tactical Master sekä KSC:n Glock 18C. Sarjatulta en pistoolilta erityisesti kaipaa ja kuultuani paljon hyvää Tactical Masteristä, päädyin jatkamaan Beretta-linjalla. Helsigin Pro Hobbyyn, rahat tiskille ja pyssy kainalossa kotiin ihastelemaan.

Ulkoisesti

Tyylikkään mattamustassa laatikossa käyttöön ottoa odotteli linjakas, tummanpuhuva pistooli. Aseen ergonomia on suorastaan erinomaista. Kahva istuu käteen kuin käteen ”automaattisesti” ja materiaali on miellyttävän tuntuista jotain kumi/muovi-seosta.
Varmistin on sijoitettu mukavasti juuri peukalon ulottuville, joten minunkin pikkukäteni ylettävät käyttämään sitä kahvasta samalla kiinni pitäen. Tähtäimet ovat normaalit pistoolin tähtäimet, mielestäni mukavat käyttää. Valkoiset täplät tähtäimissä helpottavat tähtäämistä.

Merkintöjä aseesta löytyy vasemmalta puolelta luistista: ”Tactical Master Cal. 9mm” sekä rungosta ’sarjanumero:’ ”T29598M”. Oikealta puolelta löytyy luistista merkintä: ”TOKYO MARUI Co.,Ltd. MADE IN JAPAN”. Lippaan pohjasta löytyy vielä merkintä: “M92F Military Model TOKYO MARUI”.

Yleisesti ottaen ’Taco’ on varsin jämäkkä pakkaus. Itselläni luisti hiukan hölskyy pituussuunnassa, mutta kahdessa muussa näkemässäni Tactical Masterissa tällaista ei ole tapahtunut, taitanee, olla jokin yksilöllinen vika.

Pelitys

Hiukan silikoonia liikkuviin osiin, kaasua ja kuulia lippaaseen, luisti taakse, lipas sisään, varmistin pois päältä ja PAM! GG:tä käytettäessä ase päästää hirmuisen pamauksen ja Excelin 0,25g. kuula lentää n. 35 metriä melko suoraan, jonka jälkeen tippuu nopeasti. HFC134a:ta käytettäessä ääni on hivenen lussumpi ja kuula lentää hiukan hitaammin.
Hop-up on kiinteä ja periaatteessa säädetty 0,20g kuulille, mutta omassani ne hyppäävät hirmuisesti ylöspäin. 0,23g kuulat lentävät ne 35 metriä suoraan ja hyppäävät vielä hiukan ylöspäin, ja tippuvat sitten hiljalleen maahan.

Tehoa löytyy suunnilleen vakio-AK:n verran ja pistoolin kanssa huomaamattomasti liikkuminen ja ryömiminen on toki paljon helpompaa. Tarkkuuttakin löytyy piipun pituuteen nähden varsin paljon ja äärikantamaltakin osuu vielä melko todennäköisesti Kuulia lippaaseen mahtuu 25 ja ne sijoittuvat kahteen limittäin olevaan jonoon.

Pelikäytössä Tactical Master on pistooliksi lähes täydellinen! Ensimmäisessä metsäpelissä uuden karhealla GBB:llä hyökkäsin yksin kahta sähköaseella varustettua pelaajaa kohti. Lähdin etenemään varjoista juoksuhautaa pitkin, kunnes yhtäkkiä näin n. 30 metrin päässä pienen kukkulan takana kaksi päätä. Asetuin polvilleni, tähtäsin ja siisti kaksois-laukaus napsahtaa toisen vastapuolen pelaajan hattuun. Kova paukahdus havahdutti toisen pelaajista ampumaan hillitöntä sarjaa asemiani kohti. Ketterän aseen turvin lähdin kiertämään vastapuolen selkään ja onnistuneesti muutaman metrin etäisyydelle päästyäni paukahtaa uusi laukaisusarja saatellen toisenkin vastustajan off-gamelle.

CQB-käytössä ei Tactical Master ole sen kummempi kuin muutkaan GBB:t, jotka taas ovat, mielestäni, parhaita mahdollisia valintoja (kesäisiin/ lämpimiin ;) sisätilamättöihin. Sisätiloissa sarjatuli saattaisikin joskus olla hyödyksi, itse en tosin sellaista ole vielä kaivannut.

Pitkienkään laukaisusarjojen yhteydessä ei kylmenemistä erityisemmin tapahdu, ainakaan häiritsevässä määrin.

Itselläni luisti muutaman lippaallisen jälkeen lakkasi jäämästä säännöllisesti taakse kuulien loppuessa. Luistissa oleva kolo, johon luistin lukitussalpa jää, on kulunut kulmikkaasta osittain pyöreäksi. Tätä voi korjata epoksi"bufferilla".

Pintaa syvemmältä

Ase on varsin helppo purkaa ja koota osiin, jopa minunlaiseni mämmikoura onnistuu siinä: kenttäpurku auki, palautinjousi ohjaimineen, sekä ulko- ja sisäpiippu irti, tämän jälkeen irroitetaan varmistin, sekä koneistosta yksi ruuvi irti, tämän jälkeen yksinkertainen, mutta toimiva koneisto miellyttävänä, yhtenäisenä kokonaisuutena.
Kokoaminen onkin sitten toinen juttu, räjäytyskuva kun ei paljoa kerro ;)

Itse koneisto on pääosin muovia, mutta luistissa kiinni ollessaan sitä suojaa päällä oleva metallinen levy. Muuten metallia ei paljoa löydy, lukuunottamatta palautinjousen ohjuria. Muovi on kuitenkin hyvälaatuiseksi todettua ABS-muovia. Kenttäpurku on varsin yksinkertainen, ja sen saa auki varsin nopeasti.

Tuomio

Ase on varsin tehokas, tarkka ja luotettava. Pelikäyttöön se on hyvä, ei paras missään, muttei huonoinkaan. Pelikäyttöön suosittelen varauksetta tätä, mutta off-gamella paistatteluun kannattaa valita vaikkapa jokin tunnelmallisempi malli.

Lauri "Late" Hynynen
lauri piste hynynen miuku kolumbus piste fi

Keskustelua aseesta Lekan keskustelupalstalla: http://www.varusteleka.fi/forum/viewtopic.php?t=263


- LEKA - webmaster@varusteleka.fi