Etusivulle

AGM

Sähköviritteiset

MP/40

ANGS/tuntematon

Sähköviritteiset

MG/42

Classic Army

Sähköviritteiset

Armalite M15A4 Rifle
H&K MP5 A2
H&K MP5 A3
H&K MP5 SD3
H&K MP5 SD5

Craft Apple Works

Kaasutoimiset

M79

DBoys

Jousitoimiset

Kar98K

Hudson

Kaasutoimiset

M3A1 Grease Gun

ICS

Sähköviritteiset

ICS AK-74M
M4A1 (CAR-97)

KSC

Kaasutoimiset

Glock 19
Glock 26
H&K Mk23 SOCOM
Ingram M11 A1

Kuan Ju Works

Kaasutoimiset

Beretta M9 Full Metal
Glock 23

KWA

Kaasutoimiset

Cz75 2nd Version

KWC

Kaasutoimiset

Colt M16 Shorty

Marushin

Jousitoimiset

Mauser Kar98K SSB
Mossberg M500

Kaasutoimiset

M1 Carbine MAXI
Mauser M712 MAXI SSB
Mossberg M500
Mossberg M500 Slugster MAXI

Maruzen

Jousitoimiset

APS-2 Extra
APS-2 Original Version
APS-2 Sniper Version
Remington CA870

Kaasutoimiset

H&K MP5K A4 Kurz
Maruzen M870 Black Version
Micro Uzi

Sun Project

Jousiviritteiset

Remington M40 A1

Tanaka

Kaasutoimiset

Luger P.08
Mauser Kar98K

Tokyo Marui

Jousitoimiset

Benelli M3 Super 90
Benelli M3 Super 90 Shorty
Colt M203
SPAS 12
SPAS 12 Folding Stock
VSR-10 Pro Sniper
VSR-10 Real Shock
Walther P.38

Kaasutoimiset

Beretta Tactical Master
Colt Python 4"
M1911 A1
P226

Sähköviritteiset

AK-47
AK-47 βeta Spetsnaz
AK-47 Spetsnaz
AK-47S
Colt CAR-15
Colt M16 A1
Colt M16 A2
Colt M16 Vietnam Version
Colt M4A1
Colt M733
Colt XM177 E2
FA MAS F1
FA MAS SV
FN P90 PDW
FN P90 PDW TR
H&K G3 A3
H&K G3 A4
H&K G3 SG/1
H&K G36C
H&K MP5 A4
H&K MP5 A5
H&K MP5 RAS
H&K MP5 SD5
H&K MP5 SD6
H&K MP5K A4 Kurz
H&K MP5K A4 PDW
H&K PSG-1
IMI Uzi SMG
M14 Wood stock
MC51
SIG SG 550
SIG SG 551
SIG SG 552 SEALS
Steyr AUG Military Version
Steyr AUG SR
Thompson M1A1

Sähköviritteiset pistoolit

Glock 18C

TOP

Sähköviritteiset

M60 DX
M60 E3
M60 E3 Long
M60 Shorty
M60 STD

UHC

Jousitoimiset

Desert Eagle .44

Western Arms

Kaasutoimiset

Para Ordnance P14-45

Viimeksi päivitetty
2003-03-31

Armee Universal Gewehr special receiver
Maruin Steyr AUG SR

Ominaisuus Muovikuula-ase Oikea ase
***Muovikuula-aseen paino akun kanssa, oikean ilman lipasta
Valmistaja Tokyo Marui, Japani Steyr, Itävalta
Toimintaperiaate Sähköviritteinen jousi, sarjatuli Kaasupaine, sarjatuli
Valmistusvuosi 1996 1977
Piipun pituus 509 mm 508 mm
Pituus 805 mm 790 mm
Paino 3.4 kg 3.7 kg
Lipaskapasiteetti 80/330 30/40
Ammus 6mm muovikuula 5,56x45mm (.223 NATO)
Tulinopeus 800 laukausta/min 750 laukausta/min
Lähtönopeus 85 m/s (0,2g) 970 m/s
Lähtöenergia 0.72 J J
Rataslaatikko Versio 3
Moottori EG700 lyhyt
Akku 8,4v 600mAh Mini-type
Rakenne
Yhtä paljon metallia kuin oikeassakin aseessa, eli kaikki muut paitsi runko ja lipas sekä etukahva.
Rakenne jämäkkä ja kestävä.
Erikoisominaisuudet
Säädettävä hop-up.
Kiinteä weaver-tähtäinkisko.
Liekinsammutin kiinni 14/1mm vastapäivään kierteillä.
Kenttäpurku, samalla tavalla kuin oikeassakin.
Läpinäkyvät lippaat
Tulivalitsin liipaisimessa - lyhyt veto puoliautomaatti, pitkä veto sarja
Plussat ja miinukset
+ Ei natise tai heilu
+ Nopea purkaa
+ Kiikarikiskosta ei tarvitse maksaa erikseen
+ Erinomaisen realistinen
+ Pitkä piippu kokonaispituuteen nähden
- Tähtäinkisko kovin alhaalla.
- Heikko etukahva
Manuaalit
Steyr AUG SR
Maruin Steyr AUG metalliosat eroteltuina
AUG metalliosat punaisiksi värjättyinä.

Steyr AUG

Itävalta oli niitä harvoja valtioita jotka pystyivät reagoimaan amerikkalaisten vaihtaessa NATO-standardin täysin varoittamatta .233 remingtoniin jahka olivat ennen käskeneet kaikki valmistamaan .308 NATO-patruunaa käyttäviä rynkkyjä. Ikivanha aseyhtiö Steyr Mannlicher tuotti varsin futuristisen tekeleen, joka käytti ennenkuulumattoman paljon muovia hyväkseen, omasi kiinteän optisen tähtäimen ja monia erikoisia etuisuuksia.

Yksi erikoisuus aseessa oli sen äärimmäinen modulaarisuus, piipun sai irti kätevästi kuin konekiväärissä ikään ja vaihdettua moneen erilaiseen vaihtoehtoon. Myös lukkouuma vaihtuu sekunneissa vaadittavaan muotoon.

Marui AUG

AUG on saanut huomiota ennen maruitakin, JAC teki siitä oman versionsa ja Maruzenin hiukan pienemmäksi skaalattu halpiskaasurynkky omaa legendaarisen maineen muovikuulaajien vanhan koulun keskuudessa.

Maruin vehje on kerrassaan upea. Vehkeessä on juuri niin paljon metallia kuin oikeassa AUGissa ja painokin on lähes sama. Jos lippaan läpinäkyvyys ei paljastaisi, olisi tässä Maruin uskottavin ase.

Rakenne

Marui on kopioinut aseeseensa täsmälleen saman kenttäpurkutoiminnon kuin oikeassakin aseessa. Tästä ei tosin ole juurikaan hyötyä, eikä asetta kannata turhaan availla, sillä varsinkin syöttökoneisto on kovin herkkä.
Piipun saa irti seuraavasti: Vetää virityskahvan taakse ja lukitsee sen loveensa, työntää etukahvan yläpuolella olevaa tappia, kääntää piippua ja vetää irti. Tällöin ei lipasta saa olla aseessa sisällä. Lukkouuma irtautuu kahvarungosta kun tunkee lippaa lähellän olevan ison palkin sisäänpäin. ja vetää osat erilleen.

Hoppia säädetään hylsyportista, joka avautuu kun virityskahvasta vetää. Virityskahvan voi, niinkuin ylempänä mainittu, lukita taakse - erinomainen helpotus hopin säädössä. Hylsyportin toista reikää peittää irroitettava kumiläppä, jonka voi vaihtaa toiselle puolelle tai irroittaa kokonaan.

Akku menee aseen tukkiin samaan tilaan jossa oikeassa pyssyssä olisi puhdistusvälineet. Kumiläppä on varsinkin uutuudenjäykkänä vaikea laittaa paikoilleen, mutta tekniikalla onnistuu, eikä läppä ainakaan irtoa taistelussa. Akkutilaan mahtuu miniakku ja itse tehtynä suoraan parikin lisäkennoa, vähän muovia leikkaamalla taas vaikka 12v 600mAh standardikennoista koottu mötikkä.

Etukahvan voi taittaa eteen (jossa sitä kannattaa pitääkin ellei ase ole käytössä) ja kaasupaineen säätönippulaa voi käsitellä, toki ilman sen kummempaa hyötyä.

Aseen mukana tulee kiskoon ruuvattavat muoviset alastaitettavat hahlotähtäimet, jotka ainakin minulla irtosivat ensimmäisissä tappeluissa.

Liipaisin toimii tulenvalitsimena, lyhyt veto antaa yksittäislaukauksen ja pitkä veto sarjan. Eron tuntee helposti ja liipaisin on melko raskas - ei tosin niin että sillä olisi merkitystä.
Joissakin aseyksilöissä ase ei ammu kuin sarjaa. Tämän saattaa aiheuttaa hieman pois paikoiltaan oleva rataslaatikko, ongelman voi poistaa laittamalla akkukammion takalevyn ja laatikon väliin vaikkapa teippiä.

Etukahva taittuu eteen nykäisemällä sitä alaspäin. Kahvan kiinnitustappi on sinkkivalu- eli murotaikinametallia ja siksi ei ole erityisen kestävä. Jos kahvaa pitää eteentaitettuna aseen ollessa pois käytössä ei sen hajoamisesta ole pelkoa. Omani hajoitin vasta kun rysätin koko painollani sen portaan pieleen.

Lippaat ovat läpinäkyviä, mutta kuten oikeassakin, sumennettuja. AUGin lipaskoko on Maruin suurin syöttöaukon ollessa aivan lippaan etuosassa - täten koko lipas on hyödyllistä käyttötilaa.
Lipaskammio on kahvan takana aseen tukissa ja palikka pujahtaa syvälle rungon sisälle. Lippaan vapauttaja on lippaan takana oleva työnnettävä nappi, jonka jäykkyyttä voi säätää kiristämällä tai löysäämällä sen ruuvia.

Varmistin samanlainen kuin monessa haulikossa, aseen kahvassa sivuttain oleva työnnettävä palkki. Oikealle puolelle työnnettynä palkki estää liipaisimen liikkeen ja ase on varmistetuna, vasemmalle työnnettynä ase ampuu.

Käytössä

Ase on Maruin painavimpia ja hyvin pieni osa siitä sijaitsee kahvan etupuolella. Tästä johtuen takapaino on melkoinen ja perinteisen mallista rynkkyä käsittelemään tottuneelle ase on todella kumma kädessä. Käytössä kummallisuuteen kyllä tottuu, eikä perinteinen rynkky enää tunnu pitkäaikaisten AUG-käyttäjien käteen lainkaan luonnolliselta.
Painopisteen vuoksi aseetta voi periaatteessa käyttää yhdellä kädellä.

Aseen toiminnot ovat hyvin saatavilla, käsien asentoa ei tarvitse muuttaa varmistimen käyttöön eikä tulivalitsinta ole. Lippaanvaihto ei vaadi minkäänlaista erityistekniikaa eikä lippaan vapauttajaa voi FAMASin tapaan vahingossa sohaista.

Tähtäinkisko on turhan alhaalla maskin kanssa käytettäväksi, tähtäintä ostettaessa kannattaa ottaa korkeat kiinnitysrenkaat.

Käytössä huomaa aseen pituusedun pitkiin rynkkyihin - siinä on Maruin täysautomaateista toisiksi pisin piippu yhdessä pitkien AR15-kiväärien kanssa, silti vehje on viidenneksen lyhyempi. Ja me kaikkihan tiedämme että mitä enemmän piipunpituutta, sitä enemmän tehoa ja tarkkuutta. Ainakin periaatteessa.

Oikean aseen lippaat ovat sumeita jotteivät kirkkaat panokset hohtaisi kauas. 5,56mm panoksilla tämä ei ole ongelma, mutta pikkuisia muovikuulia on hankala nähdä lippaan sisältä ellei katso valoa vasten. Silti useimmiten lippaan ammusmäärä on havaittavissa ja harvoin joutuu tilanteeseen jossa ammukset loppuvat ennalta arvaamatta. Lippaiden läpinäkyvyys on ominaisuus jota oppii hartaasti kaipaamaan muilla aseilla pelatessa.

Muuntelua

Aseen esikuvan modulaarisuus viehättää - mikä olisikaan mageempaa kuin kantaa mukana paria piippua ja muutamaa lukkouumaa, joita sitten vaihtaa aina tehtävän vaatimusten mukaan.
Valitettavasti vaan lukkouuma ja piippu kokonaisuutena ovat erittäin kalliita Maruin varaosia, joita on vielä päälle päätteeksi kovin hankala saada. Kaikki piipun muunnossarjat rakennetaan vanhan piipun päälle. Kenttäpurku jää siis, kaikessa hienoudessaan, yhtä turhaksi kuin Maruin kolmannen sukupolven AR-15 -sarjassa.

Piipun pituuden lisäksi aseeseen on vaikea keksiä mitään järkevää muuteltavaa - aseessa on piipun lisäksi vain lukkouuma ja kahvarunko, joista ei saa mitään järkevää irti ja joita ei voi kotikonstein korvata.

Gearbox 3 antaa sarjatuliaseista parhaat virittelymahdollisuudet ja pitkä piippu ottaa niistä mehut hyvin irti. Akkutilaakin on hyvin, sillä kuten sanottu, itsetehdyillä akuilla kammioon saa mahdutettua pari kennoa jo ilman erikoisuuksia ja kammion takalevyä leikkelemällä vehkeeseen saa 12v akun suoraan. Systeman juuri tähän tarkoitettu 12v 500mAh maksaa noin 100 euroa, itse tehtynä hinta heiluu 20-30 euron paikkeilla.

Tuomio

Jos haluaa täyskokoisen rynnäkkökiväärin eikä omaa ennakkoluuloja aseen ulkonäköä kohtaan, on tässä erinomainen vehje. Militaryversiota ei kannata ostaa, sillä jos kiinteä kiikari hajoaa, ovat korjauskustannukset kammottavat.

Valtteri Jaakonpoika
webmaster miuku varusteleka piste fi

Keskustelua aseesta Lekan keskustelupalstalla: http://www.varusteleka.fi/forum/viewtopic.php?t=37


- LEKA - webmaster@varusteleka.fi