Etusivulle

AGM

Sähköviritteiset

MP/40

ANGS/tuntematon

Sähköviritteiset

MG/42

Classic Army

Sähköviritteiset

Armalite M15A4 Rifle
H&K MP5 A2
H&K MP5 A3
H&K MP5 SD3
H&K MP5 SD5

Craft Apple Works

Kaasutoimiset

M79

DBoys

Jousitoimiset

Kar98K

Hudson

Kaasutoimiset

M3A1 Grease Gun

ICS

Sähköviritteiset

ICS AK-74M
M4A1 (CAR-97)

KSC

Kaasutoimiset

Glock 19
Glock 26
H&K Mk23 SOCOM
Ingram M11 A1

Kuan Ju Works

Kaasutoimiset

Beretta M9 Full Metal
Glock 23

KWA

Kaasutoimiset

Cz75 2nd Version

KWC

Kaasutoimiset

Colt M16 Shorty

Marushin

Jousitoimiset

Mauser Kar98K SSB
Mossberg M500

Kaasutoimiset

M1 Carbine MAXI
Mauser M712 MAXI SSB
Mossberg M500
Mossberg M500 Slugster MAXI

Maruzen

Jousitoimiset

APS-2 Extra
APS-2 Original Version
APS-2 Sniper Version
Remington CA870

Kaasutoimiset

H&K MP5K A4 Kurz
Maruzen M870 Black Version
Micro Uzi

Sun Project

Jousiviritteiset

Remington M40 A1

Tanaka

Kaasutoimiset

Luger P.08
Mauser Kar98K

Tokyo Marui

Jousitoimiset

Benelli M3 Super 90
Benelli M3 Super 90 Shorty
Colt M203
SPAS 12
SPAS 12 Folding Stock
VSR-10 Pro Sniper
VSR-10 Real Shock
Walther P.38

Kaasutoimiset

Beretta Tactical Master
Colt Python 4"
M1911 A1
P226

Sähköviritteiset

AK-47
AK-47 βeta Spetsnaz
AK-47 Spetsnaz
AK-47S
Colt CAR-15
Colt M16 A1
Colt M16 A2
Colt M16 Vietnam Version
Colt M4A1
Colt M733
Colt XM177 E2
FA MAS F1
FA MAS SV
FN P90 PDW
FN P90 PDW TR
H&K G3 A3
H&K G3 A4
H&K G3 SG/1
H&K G36C
H&K MP5 A4
H&K MP5 A5
H&K MP5 RAS
H&K MP5 SD5
H&K MP5 SD6
H&K MP5K A4 Kurz
H&K MP5K A4 PDW
H&K PSG-1
IMI Uzi SMG
M14 Wood stock
MC51
SIG SG 550
SIG SG 551
SIG SG 552 SEALS
Steyr AUG Military Version
Steyr AUG SR
Thompson M1A1

Sähköviritteiset pistoolit

Glock 18C

TOP

Sähköviritteiset

M60 DX
M60 E3
M60 E3 Long
M60 Shorty
M60 STD

UHC

Jousitoimiset

Desert Eagle .44

Western Arms

Kaasutoimiset

Para Ordnance P14-45

Viimeksi päivitetty
2003-03-07

Model 3 Super 90
Marui Benelli M3 Super 90

Ominaisuus Muovikuula-ase Oikea ase
***
Valmistaja Tokyo Marui, Japani Benelli, Italia
Toimintaperiaate Käsiviritteinen jousitoiminen, kertatuli Kaasutoiminen, kertatuli tai itselataava kertatuli
Valmistusvuosi 1999
Piipun pituus 297 mm 501 mm
Pituus 1040 mm 1040 mm
Paino 2.2 kg 3.6 kg
Lipaskapasiteetti 30 (10 laukausta), irroitettava lipas 7+1, sisäinen lipas
Ammus 6mm muovikuula 12 gauge haulikon ammus
Lähtönopeus 90 m/s (0,2g) m/s
Lähtöenergia 0.81 J J
Rakenne
Runkoa lukuunottamatta yhtä paljon metallia kuin oikeassakin. Loput ABS-muovia ja kumia.
Erikoisominaisuudet
Ampuu kolme kuulaa kerrallaan, jokaisen eri piipusta.
Liipaisin pohjassa ladattaessa ampuu aina kun pumppu tulee eteen.
Kiinteä hop-up 0.2g kuulille.
Plussat ja miinukset
+ Ei natise tai heilu
+ Tehokas
+ Helppo tehdä muutostöitä
- Pitkä
- Pumppu hyvin edessä, lyhyenläntien vaikea ladata
- Raskas ladata

Oikea M3 Super 90

Oikea Benelli M3 Super 90 on laadukas jokapaikan haulikko. Sitä on mahdollisuus käyttää pumpputoimisena tai puoliautomaattisena - jollaisena se pystyy ampumaan pienitehoisempia ammuksia kuin SPAS-12. Vehje on poliisivoimien ja armeijan suosima, mutta sitä myydään myös metsästyskäyttöön perinteisen muotoisella tukilla varustettuna.

Muovipalleroksi

Airsoft-haulikoita on mistä valita, vaikka Suomessa niitä harvemmin näkee. Suurimmalla mallimäärällä lienee kunnostautunut Maruzen, jonka nykyinen mallisto sisältää eri toimintavoilla valmistettuja kaasukäyttöisiä Remington-haulikoita. Vehkeet ovat kalliita mutta todella realistisia ja oikein käytettynä varsin tehokkaitakin. Marushin tekee ulkoisesti ehkä parhaimpia, täysmetallisia ja oikeilla puutukeilla varustettuja Mossbergin M500-sarjan eri versioita. Marushinin vehkeitä saa jousi- ja kaasukäyttöisinä, joista ensimmäinen on tehokkaampi ja jälkimmäinen omaa suurimman virityspotentiaalin. Muita haulikoita on sitten erinäköisiä taiwanilaisia halpishaulikoita sekä Maruin jousitoimiset.
Maruin jousitoimiset käsiviritteiset haulikot lienevät pelikäyttöön parhaita japanilaisista haulikoista, ja lienevät vieläpä halvimpia. Aseilla on suuri teho ja yksinkertainen toimintaperiaate, eivätkä ne sylje hylsyjä ympäriinsä - ominaisuus jolle ovat vankat kannattajat sekä puolesta että vastaan.
Maruin ensimmäinen jousiviritteinen haulikko, SPAS-12, sai ilmestyessään suuren suosion ja on vieläpä pitänyt sen. Hyvää sarjaa kannattaa aina jatkaa, ja Marui julkaisikin sitten melko lyhyellä varoitusajalla Benelli M3 Super90:n.
Mitään uutta ja mullistavaa vehje ei tuonut mukanaan, koneistoa oli paranneltu, mutta sama koneisto oli myös SPASin seuraavissa tuotantosarjoissa. Erot kahden aseen välille jäävät rakenteeseen, ulkonäköön ja ergonomiaan.
On varsin huvittavaa että Marui on valinnut jousitoimisiksi pumppuhaulikoiksi juuri sellaiset joissa on mahdollisuus myös puoliautomaattitoimintaan.

Laatikosta

Kun laatikosta ottaa aseen käteensä huomaa, että vaikka Maruilla on aikamoinen monopoliasema, näkee se vielä vaivaa sen pitämiseenkin. Vehje on todella upean näköinen, muovi ei kiillä pahasti ja värisävyt ovat oikein.
Ase on jämäkkä, yhtenäinen ja säälittävän kevyt. Painopiste aseessa on juuri oikein, ja sen pilaamisen pelossa onttoihin kohtiin ei viitsi lisätä painoja.

M3 Super90 lataus ja hylsyjä
Hylsyt ladataan yksi kerrallaan napista aukeavaan porttiin. Nappia vedettäessä portti aukeaa ja hylsy putoaa.

Toiminta

Aseessa on yksi jousi, joka työntää kolmea mäntää, yksi jokaista piippua kohden. Kun teho tällä tavalla jo ylittää tuoreena sähköt, ei voi olla miettimättä kuinka tehokas vehje olisi yksipiippuisena..
Tehokkuudella on hintansa; ase on melko raskas virittää, ja pumppu on sen verran edessä että lyhyenlännillä (~160cm) lienee vaikeuksia virittää vehje olalta.
Aseen viritystä ei voi purkaa muuten kuin ampumalla, johtuen kuulansyötöstä ja paintball-aseista tutusta liipaisin-pohjassa-pumppaa -toimintamahdollisuudesta.

Käytössä

Aseen teho pitää puntit tasassa sähkökäyttöisille, ja kolme samanaikaista kuulaa lisää osumamahdollisuuksia huomattavasti.
Nopeissa rynnäkkötehtävissä ase toimii loistavasti, pitkän piipun ansiosta nopeat sinnepäin-suuntaukset osuvat useimmiten kohdalleen.
Ongelmat tulevatkin pitkissä vartio- ja ryömimishommissa. Asetta ei kannata pitää vireessä pitkiä aikoja mikäli ei halua jousen kuoleentuvan, joten asetta ei voi pitää ampumavalmiina vartioitaessa, ja vire on purettava laukaisemalla tilanteen mentyä ohi. Aseen lataaminen makuuasennossa on pumpun sijoituksesta ja virityksen vaatimasta voimasta johtuen lähes mahdotonta tukki olalla ja täysin mahdotonta sivulle päin ammuttaessa, ja vehje on sen verran pitkä että sen kääntäminen näkyy.
Ase toimii Paintball-aseista tutulla tavalla niin, että jos liipaisinta pitää pohjassa, laukeaa ase aina asetta viritettäessä kun pumpun vie eteen. SPASin ilmestyessä vehjettä mainostettiin tämän johdosta "huoneharjana", mutta tähtäys kärsii niin paljon että osumia mielivän ei kannata sitä käyttää. Harjoittelulla oppii kuitenkin erittän nopean ja tarkan viritys-tähtäys-laukaus -tekniikan.
Käsiviritteisyyden johdosta ase ei tarvitse akkuja ja on koneistoltaan luotettavampi kuin sähkötoiminen, eikä sen kanssa tule kulutettua aivan yhtä paljon ammuksia. Lisäksi kertatulen ansiosta tulee laukaukset yleensä tähdättyäkin tarkemmin. Aseen luotettavuus ja ainavalmius onkin ansainnut sille useimmin käytetyn muovikuulalingon aseman minun kokoelmassani.

Muunnoksia

Aseen koneisto ei ylitä paljoakaan rungon kuoren muotoja, ja tämä antaakin vehkeeseen hyvän muunnospotentiaalin.
Lyhyt ase on aina pitkää helppokäyttöisempi, ja lyhennetty Benelli on vieläpä varsin päheän näköinen. Muunnos onkin käsittämättömän helppo, sillä aseen ulkopiippu jatkuu vielä noin 20cm sisäpiippujen jälkeen. Periaatteessa koko 20cm on mahdollista poistaa, mutta muutama sentti kannattaa jättää etteivät sisäpiiput näy liian rivosti ulos.
Toisin kuin sähköissä, joissa pistoolikahvan sisällä on yleensä moottori, voi Benelliin laittaa myös perinteisen kiväärintukin tai halutessaan poistaa tukin ja pistoolikahvan vaikka kokonaan. Kivääritukkeja myydään aitoon Benellin malliin M3 Super90, mutta hinta lienee huima. Toinen vaihtoehto onkin tehdä sellainen itse, eikä tässäkään astu esteeksi akun pakkosijoittaminen tukin sisälle. Yleisimpiä muutoksia aseen tukkiin on sen sahaaminen kokonaan pois, jättäen vain pistoolikahvan. On myös mahdollista irroittaa pistoolikahva ja laittaa se tukin tilalle vinoon, tämä vain vaatii reiän poraamiseen kahvaan ja oikeankokoisen pultin löytämisen. Tällöin on aina mahdollisuus laittaa tukki takaisin jos sitä tuntee kaipaavansa.

Päätöslauselma

Ase lienee pelikäytön kannalta ehkä paras pitkä (kiväärikokoinen) käsin viritettävä muovikuulalinko.
Vehkeen rakenteen laadun ja toimintakelpoisuuden huomioon ottaen hinta on melko halpa, ja tätä tukee vielä lisäosien tarpeen vähyys. Siinä missä sähköaseen ostaja joutuu käyttämään vielä parisataa euroa siihen että asetta voi katselemisen lisäksi vieläpä käyttää, riittää Benellin ostajalle yksi lisähylsypaketti.
Vehjettä kannattaa käydä kaupassa kokeilemassa, jos ase sopii ja sen pystyy vetämään vireeseen, kannattaa se ostaa.

Valtteri Jaakonpoika
webmaster miuku varusteleka piste fi


- LEKA - webmaster@varusteleka.fi