Etusivulle

AGM

Sähköviritteiset

MP/40

ANGS/tuntematon

Sähköviritteiset

MG/42

Classic Army

Sähköviritteiset

Armalite M15A4 Rifle
H&K MP5 A2
H&K MP5 A3
H&K MP5 SD3
H&K MP5 SD5

Craft Apple Works

Kaasutoimiset

M79

DBoys

Jousitoimiset

Kar98K

Hudson

Kaasutoimiset

M3A1 Grease Gun

ICS

Sähköviritteiset

ICS AK-74M
M4A1 (CAR-97)

KSC

Kaasutoimiset

Glock 19
Glock 26
H&K Mk23 SOCOM
Ingram M11 A1

Kuan Ju Works

Kaasutoimiset

Beretta M9 Full Metal
Glock 23

KWA

Kaasutoimiset

Cz75 2nd Version

KWC

Kaasutoimiset

Colt M16 Shorty

Marushin

Jousitoimiset

Mauser Kar98K SSB
Mossberg M500

Kaasutoimiset

M1 Carbine MAXI
Mauser M712 MAXI SSB
Mossberg M500
Mossberg M500 Slugster MAXI

Maruzen

Jousitoimiset

APS-2 Extra
APS-2 Original Version
APS-2 Sniper Version
Remington CA870

Kaasutoimiset

H&K MP5K A4 Kurz
Maruzen M870 Black Version
Micro Uzi

Sun Project

Jousiviritteiset

Remington M40 A1

Tanaka

Kaasutoimiset

Luger P.08
Mauser Kar98K

Tokyo Marui

Jousitoimiset

Benelli M3 Super 90
Benelli M3 Super 90 Shorty
Colt M203
SPAS 12
SPAS 12 Folding Stock
VSR-10 Pro Sniper
VSR-10 Real Shock
Walther P.38

Kaasutoimiset

Beretta Tactical Master
Colt Python 4"
M1911 A1
P226

Sähköviritteiset

AK-47
AK-47 βeta Spetsnaz
AK-47 Spetsnaz
AK-47S
Colt CAR-15
Colt M16 A1
Colt M16 A2
Colt M16 Vietnam Version
Colt M4A1
Colt M733
Colt XM177 E2
FA MAS F1
FA MAS SV
FN P90 PDW
FN P90 PDW TR
H&K G3 A3
H&K G3 A4
H&K G3 SG/1
H&K G36C
H&K MP5 A4
H&K MP5 A5
H&K MP5 RAS
H&K MP5 SD5
H&K MP5 SD6
H&K MP5K A4 Kurz
H&K MP5K A4 PDW
H&K PSG-1
IMI Uzi SMG
M14 Wood stock
MC51
SIG SG 550
SIG SG 551
SIG SG 552 SEALS
Steyr AUG Military Version
Steyr AUG SR
Thompson M1A1

Sähköviritteiset pistoolit

Glock 18C

TOP

Sähköviritteiset

M60 DX
M60 E3
M60 E3 Long
M60 Shorty
M60 STD

UHC

Jousitoimiset

Desert Eagle .44

Western Arms

Kaasutoimiset

Para Ordnance P14-45

Viimeksi päivitetty
2003-10-24

Maschine Pistole 5 Kurz A4 Personal Defence Weapon
Heckler & Koch MP5K A4 PDW


Ominaisuus Muovikuula-ase Oikea ase
***Muovikuula-aseen paino mitattu akun kanssa, oikean ilman lipasta.
Valmistaja Tokyo Marui, Japani Hecler & Koch, Saksa
Toimintaperiaate Sähkö, sarjatuli Kaasumäntä?, Sarjatuli
Valmistusvuosi 1996 1991
Piipun pituus 141 mm 139 mm
Pituus 393/629 mm 393/629 mm
Paino 1.98 kg 2.78 kg
Lipaskapasiteetti u>28/50/200/240/1000 15/30
Ammus 6mm muovikuula 9x19mm
Tulinopeus 750-850 laukausta/min 800 laukausta/min
Lähtönopeus 85 m/s (0,2g) m/s
Lähtöenergia 0.72 J J
Rataslaatikko Version 3
Moottori EG700
Akku 8.4v 600mAh AK-type
Rakenne
Lukkouuma ja latausputki yhtenäinen osa, niitä sekä (lyhyttä) lipasta ja liekinsammutinta lukuunottamatta yhtä paljon metallia kuin oikeassa aseessakin.
Jämäkkä, kestävä rakenne.
Akku menee lukkouuman sisälle koneistolaatikon päälle.
Erikoisominaisuudet
Säädettävä hop-up.
Sivusuunnassa säädettävä takatähtäin, neljä eri valinnanvaraista hahlokokoa.
Liekinsammuttin kiinni pikakiinnityspalassa, johon saa äänenvaimentimen salamannopeasti napsautettua paikalle. Se taas on aseessa kiinni kierteillä.
Sivulle kääntyvä tukki.
Plussat ja miinukset
+ Kurzin äärimmäiseen käsiteltävyyteen lisättynä vielä mahdollisuus tukea ase olkapäätä vasten
+ Ilmakiväärikiskoon tarkoitetut optiset tähtäimet kiinnittyvät suoraan lukkouuman päälle.
+ Erittäin kestävä kääntötukki
- Kaksi samalle korkeudelle teipattua lipasta estää tukin kääntämisen aseen sivulle, ellei toinen lipas ole lyhyt ja toinen pitkä.
Manuaalit
H&K MP5K A4 Kurz
H&K MP5K A4 PDW

Oikea PDW
MP5K Kurz vastasi odotuksia kätevyydessä ja piilotettavuudessaan, mutta erikoisjoukoille se ei kelvannut tukin ja likeinsammuttimen tai äänenvaimentimen kiinnityksen mahdollisuuden puutteen takia. Heckler & Koch vastasi pyyntöihin lisäämällä nämä Kurziin ja tulokseksi tuli MP5K PDW. Vehjettä käytetään tehtävissä jossa vaaditaan pistoolia suurempaa tulivoimaa mutta piiloitettavuutta sekä ajoneuvomiehistöjen tai muiden vastaavien, joille rynnäkkökivääri on liian iso, aseena. Lisäksi ase on vaimennettuna yhtä pitkä kuin normaali MP5 ilman vaimennusta, mikä antaa hiljaisissa tehtävissä paremmin liikkumavaraa.
PDW tulee sanoista personal defence weapon, ja NATO-standardin mukaan ilmentää pistoolia päheämpää itsepuolustusasetta. Nykyään PDW-kehitys painottaa pistooliluotia parempaan panssarinläväistykseen, ja PDW:n tehtävässä MP5-sarjan ovat ohittaneet H&K:n MP7 ja FN:n P90 PDW.

Muovikuulana
MP5-sarja on suosituimpia, ja Maruilla on pitkät perinteet sen eri versioista. Tällä hetkellä suosituin lienee MP5 A5, joka on jo melko vanha malli Maruin linjastossa, ja kun rinnalle asettuu Kurz tai PDW, huomaa eron.
Niinkuin Maruin muissakin MP5-sarjan malleissa, on MP5K A4 PDW:llä väärä nimi, sillä A4-sarjassa on mahdollisuus kolmen laukauksen pursketuleen, kun Maruin mallissa on vain puoli- tai täysautomaatti. Puolustukseksi ei kelpaa sekään, että aseen kahvarunko on samanmuotoinen kuin pursketulimallissa - H&K valmistaa nykyään kaikki aseensa uudemmalla pictogram-kahvarungolla.

Kourassa
Käteen otettaessa PDW on kokoisekseen yllättävän painava ja erittäin tukeva sekä jämäkkä. Narskumaan ja heilumaan asetta ei juuri saa, tuntuu kuin vehje olisi yksi kiinteä pala, eikä tämä paljoa totuudesta poikkeakaan. Tukki on varsinkin pitkätukkisen rynkyn (AUG) käyttöön tottuneelle yllättävän lyhyt, mutta siihen tottuu pian. Etukahvasta ollaan montaa mieltä - toiset jopa sahaavat sen pois, minua se ei haittaa, vaikka pitelenkin toista kättäni sen takana..

Ase edestäpäin kuvattuna
Ase päheästä kulmasta kuvattuna. Huomaa käytännöllisesti yhteenteipatut lippaat, jotka mahdollistavat minkä tahansa tukin asennon.
Kuvissa esiintyvä ase on itseasiassa Maruin MP5K A4 Kurz, johon on teipattu large-akku ja josta rungon jatkoputken pää on katkennut, nippusiteella korjattu. Ase on kuitenkin ulkoisesti liekinsammutinta vajaa PDW joten kukaan tuskin valittanee kuvien käytöstä tässä yhteydessä.
Punapistetähtäin aseen runkoon rukattuna
11mm ilmakiväärikiskoon tarkoitettu punapistetähtäin läimästynä suoraan aseen runkoon kiinni. Ei heilu, vaan kovemmasta töytäisystä lähtee irti. Hommaan on olemassa helppo hoito.
Itse tehty yksipistehihna aseeseen
Itse aseeseen tehty yksipistehihna, materiaalikustannukset alle 2€. Ompeleet tehty käsin, säätö tehty sillä huonommalla tavalla, mutta toimii tuo näinkin. Hihna kiinni aseessa muovisella pikalukolla, joten nopea irroittaminen mahdollista. Pikalukon ja hihnalenkin välinen nippuside on tietenkin väliaikainen ja oli ainoa osa minkä sain hihnasta kestävyyskokeiluissa rikki.

Rakenne
Kuten sanottu, vehje on lähes yksi pala. Osien vähyyden johdosta ase on (kun oikean tavan oppii) yksinkertainen ja nopea purkaa. Haittapuolena tottakai on se, että jos latausputki hajoaa (kuten minulla) joutuu uusimaan koko rungon.
Aikaisemmista MP5-sarjoista poiketen PDW:n sisällä on gearbox mallia 3, joka on kestävämpi ja luotettavampi kuin versio 2, mutta johon ei esimerkiksi saa vahvistettuja koneistokuoria. Tämä lienee kyllä lähinnä tarpeen puutteen takia.
Piippu on aseessa lyhyt, ja aivan kuin se ei veisi jo tehoa, on vielä aseen sylinterissä reikä, josta osa ilmasta pääsee pois, parantaen tulinopeutta mutta vähentäen tehoa. Tarkkuuspiipulla varustettuna ase on kuitenkin suunnilleen yhtä tehokas kuin muutkin sähköt.
Tukin sarana on erinomainen, lukkonappeja tai muuta monimutkaisuutta ei käytetä, vaan tukki käännetään sivulle nostamalla sitä ylös ja kääntämällä, ja taakse se kääntyy yksinkertaisesti vetämällä.
Aseen mukana tuleva lyhyt lipas onkin yllättäen muovia (minulta meni kaksi vuotta tämän huomaamiseen :) ja se on kasattu ruuveilla eikä ärsyttävillä metallitikuilla, kuten vanhemmat MP5-lippaat. Lisäksi siinä on tyhjennysnappi. Aseessa ilmenevä lyhyt lipas ja isompien MP5-sarjan aseiden pitkä lipas ovat keskenään yhteensopivia.
Aseen tukki lienee jämäkin mahdollinen tieltä poistuva tukki Maruin mallistossa.
Pienen koonsa vuoksi tilaa sähkökoneiston tarpeille on vähän. AK-tyypin akku menee rungon sisään ja akun asentaminen vaatii tukkien irroittamista. Alun harjoittelun jälkeen tämäkin homma onnistuu helpommin, kunhan muistaa napata liittimen putkesta ulos ennen kuin akku on kokonaan paikallaan. Ulos akun saa vetämällä viritinvivusta. Vivun rungon muokkaaminen mahdollistaa ylimääräisen kennon akkuun. Akun kutistemuovin täytyy sitten olla kovin ohutta että se mahtuu aseeseen.
Hop-up säätyy hankalasta tikusta etukahvan alta.

Mutka käteen ja menoksi
Ase on lyhyt, ja ergonomialtaan riittävä. Se onkin miellyttävin Maruin sähköistä käyttää tilanteessa kuin tilanteessa. Sisätiloissa se jyrää muut alleen, eikä se metsässä tartu oksistoon ja on mukava käyttää myös maaten. Ainoa valituksen aihe lienee heikko teho, ja tämänkin voi korjata helposti tarkkuuspiipulla.
Tukin kääntö on nopea ja helppo ja sen voi tehdä tiukassakin tilanteessa. Jos haluaa mahdollisuuden kääntää tukin sivuun ja samalla käyttää kahta (tai useampaa) lipasta yhteen teipattuna, kannattaa teipata pitkä ja lyhyt lipas yhteen niin, että pohjat ovat samassa korossa ja lyhyt lipas piipunsuuntaisesti oikealla puolella.
Tukki helpottaa tähtäystä rynniessä ja tekee optisen tähtäimen käytöstä siedettävää.
Ase on riittävän pieni vara/kakkosaseeksi, ja sen saa helposti tehtävällä lenkillä tai kaupastaa ostettavilla valjailla vyölle tai kainaloon pois tieltä ja piiloon. Kiinnityslenkki pitää vetää kääntötukin alta ja siksi tukki kiinnitettynä asetta on hiukan hitaampi asettaa paikoilleen. Irtirepäiseminen ei ole ongelma, tukin lukituksen joustaessa helposti. Piilotettavuuden ja tyylikkyytensä ansiosta ase on myös larppeihin soololle tai vastaavalle sopiva vehje.
MP5K-sarja on niitä harvoja tarpeeksi pieniä aseita joille sopii erinomaisen liikkumavaran suova yksipistehihna. Tällaisen kanssa asetta voi käyttää lähes missä tilanteessa ja paikassa tahansa ja sellaisen hankkimista - tai paremminkin tekemistä suosittelen kelle vain. Hihna kannattaa liittää hihnalenkkiin pikalukolla jotta sen saa tarvittaessa pois tieltä tai käyttöön nopeasti.

Muutoksia
MP5-sarjan suosion etu on erilaisten muunnososien lähes rajaton saanti. MP5K - sarja on kuitenkin hyvin vähän samanlainen kuin vanhemmat versiot, eikä siihen käy kuin lähinnä tähtäinkiskot ja muut ulkoisesti kiinnitettävät tavarat. Kahvarunkoa ei voi vaihtaa gearbox-version erilaisuuden takia, metallinen lukkouuma ei käy vaikka kuinka yrittäisi, tukkeja ei saa kiinni sillä runko on tukin kohdalta lyhyempi, eivätkä erilaiset etutukit luonnollisesti käy pituutensa takia.
Muutoksia on muutenkin vaikea keksiä, asetta ei käytön kannalta tarvitse lyhentää, eikä mikään osa varsinaisesti ole ongelma. Yleinen muunnos on etukahvan sahaaminen pois tai siihen laserin tai lampun upottaminen. Lisää akkutehoa tarvittaessa etukahvaan voi myös piilottaa muutaman ylimääräisen kennon.
11m dovetail-kiskoon tarkoitetut tähtäimet kiinnittyvät aseen rungon päälle suoraan, mutta kun rungossa ei ole syvennyksiä, tipahtaa tähtäin kolhaisusta irti. Tähän auttaa joko urien jyrsiminen tai vähän rungoa leveämpi metallilevy, jonka kiinnittää rungon päälle.
Jostain syystä erittäin usein näkee PDW:n jossa on pitkä sisäpiippu, ja tämä sitten piiloitettu äänenvaimentimellä. Totta on että tällä tavalla vehkeeseen saa lisää tehoa, mutta miksi ihmeessä ei sitten saman tien osta jo valmiiksi pitkäpiippuista versiota, kuten MP5 A5? Joka tapauksessa tällainen muutostyö vaatii myös vastaavan sylinterin.

Tuomio
Ase on yksinkertaisesti erinomainen. Koko ja käsiteltävyys peittoaisivat jo pienen tehovajeen muutenkin, eikä tarkkuuspiipun asentamisen jälkeen ole ollut valittamista. Vehje sopii vaikka minkä kokoiselle ihmiselle, eikä sen käyttömahdollisuuksilla tunnu olevan rajoja. Jos saisin pitää vain yhtä sähköasetta ja valinta pitäisi tehdä pelillisen tehokkuuden ja kestävyyden mukaan, olisi MP5K A4 PDW valintani.

Valtteri Jaakonpoika
webmaster miuku varusteleka piste fi


Linkit

Tietoa oikeasta aseesta
http://www.hkpro.com/mp5k.htm

HKPron runsaasti kuvitettu artikkeli oikeasta Heckler & Kochin MP5K-sarjasta.

Tietoa oikeasta aseesta
http://www.heckler-koch.de/html/english/behoerden/...

Heckler & Kochin virallisten kotisivujen tietopaketti firman MP5-sarjasta.

- LEKA - webmaster@varusteleka.fi