Etusivulle

AGM

Sähköviritteiset

MP/40

ANGS/tuntematon

Sähköviritteiset

MG/42

Classic Army

Sähköviritteiset

Armalite M15A4 Rifle
H&K MP5 A2
H&K MP5 A3
H&K MP5 SD3
H&K MP5 SD5

Craft Apple Works

Kaasutoimiset

M79

DBoys

Jousitoimiset

Kar98K

Hudson

Kaasutoimiset

M3A1 Grease Gun

ICS

Sähköviritteiset

ICS AK-74M
M4A1 (CAR-97)

KSC

Kaasutoimiset

Glock 19
Glock 26
H&K Mk23 SOCOM
Ingram M11 A1

Kuan Ju Works

Kaasutoimiset

Beretta M9 Full Metal
Glock 23

KWA

Kaasutoimiset

Cz75 2nd Version

KWC

Kaasutoimiset

Colt M16 Shorty

Marushin

Jousitoimiset

Mauser Kar98K SSB
Mossberg M500

Kaasutoimiset

M1 Carbine MAXI
Mauser M712 MAXI SSB
Mossberg M500
Mossberg M500 Slugster MAXI

Maruzen

Jousitoimiset

APS-2 Extra
APS-2 Original Version
APS-2 Sniper Version
Remington CA870

Kaasutoimiset

H&K MP5K A4 Kurz
Maruzen M870 Black Version
Micro Uzi

Sun Project

Jousiviritteiset

Remington M40 A1

Tanaka

Kaasutoimiset

Luger P.08
Mauser Kar98K

Tokyo Marui

Jousitoimiset

Benelli M3 Super 90
Benelli M3 Super 90 Shorty
Colt M203
SPAS 12
SPAS 12 Folding Stock
VSR-10 Pro Sniper
VSR-10 Real Shock
Walther P.38

Kaasutoimiset

Beretta Tactical Master
Colt Python 4"
M1911 A1
P226

Sähköviritteiset

AK-47
AK-47 βeta Spetsnaz
AK-47 Spetsnaz
AK-47S
Colt CAR-15
Colt M16 A1
Colt M16 A2
Colt M16 Vietnam Version
Colt M4A1
Colt M733
Colt XM177 E2
FA MAS F1
FA MAS SV
FN P90 PDW
FN P90 PDW TR
H&K G3 A3
H&K G3 A4
H&K G3 SG/1
H&K G36C
H&K MP5 A4
H&K MP5 A5
H&K MP5 RAS
H&K MP5 SD5
H&K MP5 SD6
H&K MP5K A4 Kurz
H&K MP5K A4 PDW
H&K PSG-1
IMI Uzi SMG
M14 Wood stock
MC51
SIG SG 550
SIG SG 551
SIG SG 552 SEALS
Steyr AUG Military Version
Steyr AUG SR
Thompson M1A1

Sähköviritteiset pistoolit

Glock 18C

TOP

Sähköviritteiset

M60 DX
M60 E3
M60 E3 Long
M60 Shorty
M60 STD

UHC

Jousitoimiset

Desert Eagle .44

Western Arms

Kaasutoimiset

Para Ordnance P14-45

Viimeksi päivitetty
2006-10-15

P226

Ominaisuus Muovikuula-ase Oikea ase
***
Valmistaja Tokyo Marui, Japan SIG / Sauer, Sveitsi / Saksa
Toimintaperiaate Kaasutoiminen blowback, yksi- tai kaksitoiminen itselataava kertatuli yksi- tai kaksitoiminen itselataava kertatuli,
Valmistusvuosi 2006 1983
Piipun pituus 93 mm 1125 mm
Pituus 196 mm 196 mm
Paino 0.797 kg 0.87 kg
Lipaskapasiteetti 25+1 15+1
Ammus 6mm muovikuula 9mm Parabellum
Rakenne
Metallia tähtäimet, purkuvipu, luistin lukitusvipu, vireenpoistovipu, lipaskiinnike, liipaisin ja lipas.
Erikoisominaisuudet
- Blowback
- Yksitoiminen, mahdollisuus kaksitoimiseen toimintaan, ei varmistinta
- Maalatut tähtäinpisteet
- Säädettävä hop-up
Plussat ja miinukset
+ Hyvä tarkkuus ja teho
+ Luotettava
+ Halpa

SIG-Sauer P226

SIG-Sauer P226 on paranneltu malli SIG-Sauer P220-mallista, joka taas perustaa juurensa SIGin 1960-luvulla valmistamaan hyväksi haukuttuun SIG P210 -pistooliin. Syiksi sveitsiläisen SIGin ja saksalaisen Sauerin yhteistyölle on esitetty Sveitsin tuon ajan tiukat asevientilait. SIGin markkinamiehet valittivat, että saavat myydä aseita vain sellaisiin valtioihin, joissa niitä ei haluta. Saksalaisilla ei ollut vastaavia poliittisia ongelmia, ja kun Sauer hoiti aseen markkinoinnin, jäivät molemmat voitolle. P226 kehitettiin kuulemma kilpailijaksi 1980-luvun alussa järjestettyyn skabaan, jossa valittiin jenkkiarmeijalle uusi pyssy 70 vuotta palvelleen Coltin M1911-mallin tilalle. P226 todettiin hyväksi, mutta Beretan tarjous oli halvempi. P226 sai kuitenkin hyvän vastaanoton urheilu- ja viranomaismarkkinoilla. Ase on tuotannossa edelleen ja suosittu virka-ase, mikä lienee pohjana Maruin valinnalle valmistaa kuulapyssyversio. P226 ei omaa mitään kummallisuuksia, onpahan vain pirun hyvä pistooli.
P226 on täysmetallinen, joko yksi- sekä kaksitoiminen tai pelkästään kaksitoiminen automaattipistooli kaksirivisellä lippaalla. Aseessa ei ole varmistinta. Yksitoimiseen kykenevässä versiossa on varmistimen sijaan nappi, josta iskuvasaran voi laskea, jolloin ase toimii kaksitoimisesti. Yksitoimisessa aseessa iskuvasara on takana ja liipaisimen veto lyhyt ja herkkä, kaksitoimisessa aseessa taas liipaisimen vedon alkuosa ensin virittää iskuvasaran, loppuosa taas vapauttaa sen. Kaksitoiminen veto on iskuvasaran virittämisen ansiosta raskaampi, ja kun iskuvasara ei ole valmiina, on ladatun aseen laukeamiseen johtava toimintahäiriö paljon epätodennäköisempi. Kaksitoimiset aseet ovat siksi poliisin ja muiden viranomaisten kovassa suosiossa, ne kun ovat turvallisemmin aina valmiita räjähtävän nopeaan käyttöönottoon.

Tokyo-Marui P226

Maruin Blowback-pistoolivalikoima on pieni ja kasvaa hitaasti. Moottoripyssyt ovat Maruin kantava tuote, joten sillä on varaa suunnitella pistoolinsa kerralla huolella loppuun asti, eikä eri malleja tarvitse julkaista puolitekoisina. Maruin kaasupistoolit ovat kuin Toyotan autot, ei mitään mullistavaa, mutta siistiä peruskamaa halvalla ja ällistyttävän luotettavina ja suorituskykyisinä. Maruin laatu ja hinta pitävät Maruin pyssyt eräinä suosituimpina malleina, mikä takaa niille suuren määrän halpoja viritys- ja varaosia. P226-malliin onkin helposti saatavilla kaikki kuviteltava lisäpalikka. Monesta Maruin mallista, myös tästä, tehdään myös läjäpäin halpiskopioita, joissa yleensä tarjotaan metalliluistia tai muuta vastaavaa lisähepenettä. Halpiskopioissa kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että sitä saa mistä maksaa.
Aseessa on samanlaiset merkinnät kuin oikeassakin aseessa ja, muodin mukaisesti, aseen yhdysvaltalaisen maahantuojan leimat.

Rakenne ja toiminta

Kuten oikeassa aseessa, ei Maruin kuulapyssyversionkaan rakenteessa ole mitään ihmeellistä tai mullistavaa. Kyseessä on perinteinen blowback-pistooli, jossa on otettu huomioon vuosien varrella vastaantulleet kokemukset. Rakenne on tuttua kamaa, mutta nätisti tehtynä: aseen suurimmat ulkoiset osat, runko, kahvalevyt, luisti ja piippu ovat muovia. Muutamaa sisäosaa, jotka joka tapauksessa on parempi tehdä muovista, lukuunottamatta kaikki loput aseen osat ovat metallia. Rungossa ja luistissa on himmeä ja kivannäköinen pinnoite. Suurimpien osien ollessa muovia on ase varsin kevyt, mutta muovi ensinnäkin lupaa aseelle halvan hinnan, ja toiseksi takaa paremman toiminnan. Muovimateriaali on kestävää ABS-muovia himmeällä, kivannäköisellä pinnoitteella, joka kuluu käytössä. Rungon etuosa liipaisinkaaren edestä muodostaa lyhyen tarvikekiskon, mahdollistaen lampun tai lasertähtäimen helpon ja nopean kiinnittämisen. Kisko on tietysti, ollen kiinteä osa runkoa, muovia. Kahvalevyt koostuvat yhdestä, isosta muoviosasta. Pienemät nippulat ovat tuttuun tapaan metallia. Tähtäimissä on valkoiset täplät tummaa taustaa vasten ampumisen helpoittamiseksi. Aseen kontrollit ovat liipaisimen lisäksi rungossa aseen vasemmalla puolella, ja kaikki erittäin hyvin saatavilla. Toiminnallisia osia ovat liipaisimen takana oleva painonapista koostuva lipassalpa, tämän yläpuolella oleva luistin lukitussalpa ja näiden takana, sieltä mistä yleensä etsii varmistinta, iskuvasaran vapautusnappi. Edessä liipaisinkaaren yläpuolella on vielä purkuvipu.
Liipaisimen yläpuolella on aseen purkuvipu, jota ei, yllättäen, tarvitse käyttötilanteessa. Ase purku aloitetaan vetämällä luisti taakse ja lukitsemalla se sinne. Purkuvipua käännettään alaspäin, luisti vapautetaan saattamalla eteenpäin ja vedetään piipunsuuntaisesti kokonaan irti. Hoppia voi säätää heti luistin irroittamisen jälkeen hoppiyksiköstä löytyvää rullaa pyörittämällä. Palautusjousi karoineen irroitettaan työntämällä piipunsuuntaan ja nostamalla irti. Piipun ja pesän, jotka ovat ulkoisesti samaa palaa, saa irti vetämällä eteen ja ulos. Sisäpiippu hoppiyskiköineen lähtee myös nitkuttelemalla irti. Pidemmälle asetta ei tarvitse huoltotoimenpitenä purkaa. Kasaus tapahtuu päinvastaisessa järjestyksessä.
Sisään kurkkaamalla huomaa, että ainoastaan luistin ja rungon kuoret ovat muovia, kaikki muu sisältä on metallia, poislukien lataussuutin ja sen alta löytyvät osat.
Lipas on muuten metallia, mutta syöttöhuulet ovat muovia. Ei ole mikään säästötoimenpide, vaan fiksu idea - muovi joustavuutensa ja vääntymättömyytensä ansiosta on itseasiassa kestävämpi vaihtoehto syöttöhuuliksi. Lippaan laukaisuventtiili on fiksusti upotettu lippaan kuorten sisään niin, ettei sitä voi vahingossa kolhia. Näistä ominaisuuksista huomaa, että Marui kuunnellut käyttäjiä ja hionut aseesta pois sellaisetkin käytännön toimissa esiintyvät pikkuongelmat, joita ei suunnittelupöydällä tule ajatelleeksi. Täyttöventtiili on aina näkyvillä. Kuulat menevät lippaan sisälle kahteen riviin ja näkyvät avoimesta leikkauksesta. Syöttösillan voi leikkauksen ansiosta vetää sormella alas, jolloin kuulat voi työntää sisään ilman, että tarvitsee painaa niitä jousta vasten. Kaksirivisen lippaan täyttö voi vaatia vähän heiluttelua, jos haluaa kuulien menevän siististi kahteen riviin. Lipas kyllä syöttää muutenkin, mutta kuulia mahtuu vähemmän, jos ne eivät ole asettuneet kunnolla. Lippaan täyttäminen Maruin XL-lippaanlataajan pistooliadapterilla on hankalaa ja laittaa sekä kuulat että lippaan huulet koville.
Sisällä on Maruin aseista tuttu yksinkertainen ja toimiva blowback-koneisto. Ase saatetaan toimintavalmiiksi täyttämällä lipas kuulilla ja kaasulla, vetämällä luisti taakse ja lukitsemalla se sinne painamalla luistin lukitussalpaa ylöspäin. Luistin taakseveto virittää iskuvasaran. Täytetty lipas laitetaan sisään, ja luisti vapautetaan eteen joko painamalla vapautusnappia tai vetämällä sitä taakse ja päästämällä irti. Jälkimmäisessä tapauksessa on muistettava, ettei luistia sovi saattaa. Luistin mennessä eteen nappaa lataussuutin lippaasta kuulan ja vie sen piipun alkupäähän, pesään. Ase on nyt ampumavalmis. Kun liipaisinta painaa, vapautuu iskuvasara ja lyö iskuritappiin, joka välittää liikkeen lippaan venttiiliin. Lippaan venttiili on iskun ansiosta hetken avoin, jolloin kaasua virtaa lataussuuttimeen. Suutin ohjaa kaasun kuulan taakse, joka pinkaisee piippua pitkin kohti kohdetta, ja kun kuula on lähtenyt, ohjaa lataussuutin lopun kaasun luistille, joka lähtee kaasun voimasta liikkumaan taaksepäin, ja suorittaa ennalta kuvaillun latausliikkeen uudestaan. Viimeisen kuulan lähdettyä lippaan syöttösilta työntää rungossa olevaa vipua ylöspäin, jolloin luisti lukittuu taakse. Tämä nopeuttaa lippaanvaihtoa, kun uuden lippaan laittaa sisään, riittää, kun päästää luistin eteen.
Aseessa on säädettävä hop-up. Hopin säätö vaatii luistin irroituksen, mikä on aika harmillista, mutta kohdilleen säädettynä hoppi pysyy paikallaan ja toimii erinomaisesti.
Kuten muutkin nykyaikaiset laadukkaat pienet tai keskikokoiset kaasupistoolit, aseen toiminta on nopeaa ja terävän napakkaa.

Ase on meikäläisen, ja monen muunkin käytössä, osoittautunut erittäin luotettavaksi. Oma yksilöni hankittiin alunperin firman järkkäämään muutamapäiväiseen rata-ammuntakilpailuun, jossa pistooli "sisäänammuttiin" aika monella laukauksella. Vehje ei juuri tomintahäiriötä tehnyt, ja kävi selväksi, ettei tarkkuus ollut ainakaan aseen puutteista kiinni - rata tosin oli lyhyt kuin mikä. Tällä aseella on ammuttu vain HFC-134a -kaasua, joka antaa ulkonakin aseelle hyvän kantomatkan.

Käyttö

Ensimmäiseksi aseesta huomaa sen loistavan ergonomian. Se istuu käteen loistavasti ja tuntuu nimenomaan siltä, miltä pistoolin sopisi tuntuakin. Jotkut valittavat kaksirivisten pistoolien kahvojen olevan liian paksuja, mutta tässä pyssyssä sellaista ei huomaa. Yllättävän harvassa pistoolissa on kaikki hallintalaitteet saatavilla ilman käden asennon muutosta, mutta P226 kuuluu näihin harvoihin. Luistin vapautusnappi, lippaanvapautusnappi ja iskuvasaran laskunappi ovat kaikki peukalon saatavilla.
Ase nousee tähtäykseen helposti ja heittolaukaukset onnistuvat kivasti. Liipaisinveto on airsoft-pyssyjen tapaan älyttömän kevyt. Siinä on selkeä otekohta, mutta vedon keveyden takia vaatii harjoittelua, että sitä voi pitää pelitilanteessa. Aseen hyvä ergonomia ja kevyt liipaisu tekevät aseesta todellisen tehopelaajan välineen.
Lippaanvaihto onnistuu nopeasti - lippaanvapautin on sopivasti kohdillaan ja lippaiden suippo yläpää ohjaa ne siististi perille. Vaikka lippaanvapautin on hyvin käsillä, suojaavat kahvalevyt ja itse vapauttimen muoto sitä niin, ettei pyssyssä ole esimerkiksi Glockista tuttua ongelmaa lippaan irtoamisesta kotelossa.

Ase on isompi, kuin miltä näyttää, mutta sopii keskikokoisten aseiden koteloihin vallan hyvin, eikä vielä ole kävellyt vastaan koteloa, jossa se olisi erityisen huonosti istunut.

Loppusanat

Jos haluaa hyvän kaasublowback-pistoolin, ja tykkää P226-mallista tai mallilla ei ole väliä, on tässä eräs parhaista vaihtoehdoista.

Valtteri Jaakonpoika


- LEKA - webmaster@varusteleka.fi