Etusivulle

AGM

Sähköviritteiset

MP/40

ANGS/tuntematon

Sähköviritteiset

MG/42

Classic Army

Sähköviritteiset

Armalite M15A4 Rifle
H&K MP5 A2
H&K MP5 A3
H&K MP5 SD3
H&K MP5 SD5

Craft Apple Works

Kaasutoimiset

M79

DBoys

Jousitoimiset

Kar98K

Hudson

Kaasutoimiset

M3A1 Grease Gun

ICS

Sähköviritteiset

ICS AK-74M
M4A1 (CAR-97)

KSC

Kaasutoimiset

Glock 19
Glock 26
H&K Mk23 SOCOM
Ingram M11 A1

Kuan Ju Works

Kaasutoimiset

Beretta M9 Full Metal
Glock 23

KWA

Kaasutoimiset

Cz75 2nd Version

KWC

Kaasutoimiset

Colt M16 Shorty

Marushin

Jousitoimiset

Mauser Kar98K SSB
Mossberg M500

Kaasutoimiset

M1 Carbine MAXI
Mauser M712 MAXI SSB
Mossberg M500
Mossberg M500 Slugster MAXI

Maruzen

Jousitoimiset

APS-2 Extra
APS-2 Original Version
APS-2 Sniper Version
Remington CA870

Kaasutoimiset

H&K MP5K A4 Kurz
Maruzen M870 Black Version
Micro Uzi

Sun Project

Jousiviritteiset

Remington M40 A1

Tanaka

Kaasutoimiset

Luger P.08
Mauser Kar98K

Tokyo Marui

Jousitoimiset

Benelli M3 Super 90
Benelli M3 Super 90 Shorty
Colt M203
SPAS 12
SPAS 12 Folding Stock
VSR-10 Pro Sniper
VSR-10 Real Shock
Walther P.38

Kaasutoimiset

Beretta Tactical Master
Colt Python 4"
M1911 A1
P226

Sähköviritteiset

AK-47
AK-47 βeta Spetsnaz
AK-47 Spetsnaz
AK-47S
Colt CAR-15
Colt M16 A1
Colt M16 A2
Colt M16 Vietnam Version
Colt M4A1
Colt M733
Colt XM177 E2
FA MAS F1
FA MAS SV
FN P90 PDW
FN P90 PDW TR
H&K G3 A3
H&K G3 A4
H&K G3 SG/1
H&K G36C
H&K MP5 A4
H&K MP5 A5
H&K MP5 RAS
H&K MP5 SD5
H&K MP5 SD6
H&K MP5K A4 Kurz
H&K MP5K A4 PDW
H&K PSG-1
IMI Uzi SMG
M14 Wood stock
MC51
SIG SG 550
SIG SG 551
SIG SG 552 SEALS
Steyr AUG Military Version
Steyr AUG SR
Thompson M1A1

Sähköviritteiset pistoolit

Glock 18C

TOP

Sähköviritteiset

M60 DX
M60 E3
M60 E3 Long
M60 Shorty
M60 STD

UHC

Jousitoimiset

Desert Eagle .44

Western Arms

Kaasutoimiset

Para Ordnance P14-45

Viimeksi päivitetty
2005-12-27

Karabiner 98 Kurz SSB
Mauser Kar98K
Mauser Kar98K

Ominaisuus Muovikuula-ase Oikea ase
***Oikean aseen lähtönopeus ja -energia vaihtelee hyvinkin paljon latauksesta riippuen. Hinta ei sisällä postikuluja, veroa tai tullia.
Valmistaja Marushin, Japani Mauser, Saksa
Toimintaperiaate Käsiviritteinen jousitoiminen, kertatuli Pulttilukko, kertatuli
Valmistusvuosi 1934
Piipun pituus mm 600 mm
Pituus 1120 mm 1120 mm
Paino 2.56 kg 4.4 kg
Lipaskapasiteetti 5, sisäinen lipas 5, sisäinen lipas
Ammus 6mm muovikuula 7,92x57mm Mauser
Lähtönopeus 90 m/s (0,2g) 880 m/s
Lähtöenergia 0.81 J 4956 J
Hinta 330 €
Rakenne
Pähkinäpuutukki.
Rungon osat, ulosvetäjä, lipas ja liipaisinkaari lukuunottamatta pohjalevyä sekä tukin etupään kiinnikkeen jousi muovia, loput metallia.
Hylsyt metallia.
Erikoisominaisuudet
Käyttää hylsyjä.
Hop-up löytyy.
Tähtäinkisko.
Pystysuunnassa säädettävä takatähtäin
Plussat ja miinukset
+ Hylsyt tuovat realismia ja tunnelmaa
- Hylsyistä joutuu pitämään huolta
- Kevyt ja lelumaisen tuntuinen
- Kaksiosainen sisäpiippu
- Erinomaisen jäykkä liipaisin
- Tähtäimet heiluvat
- Lakkautettuun malliin ei saa varaosia

Oikea Kar98K

Ensimmäinen maailmansota näytti perinteisten pitkien, tehokkaiden kiväärien kelpaamattomuuden nykyaikaiseen taisteluun. Jo sodan aikana tekivät saksalaiset G98-kivääristä lukuisia eri muunnoksia, ja 1934, Saksan alkaessa uudestaan aseistamaan itseään, tuli ulos paras Mauserin Gewehr 98 pohjana tehty ase, Kar98K.
Vehje oli vanhentunut jo ilmestyessään, mutta koska ainoastaan Amerikan Yhdysvalloilla oli jokin edistyneempi vehjes käytössä, pärjättiin Mauserilla sodassa kohtalaisen hyvin. Saksalaisten kehittyneet ja hyvin käytetyt konekiväärit tasapainottivat tulivoimaa jenkkejäkin vastaan.

Lähikuva rungosta
Isossa lähikuvassa rungosta näkyy selkeästi mm. Marushinin merkinnät aseen kyljessä sekä lukossa oleva aukko, josta jousi ohjaimineen pilkistää.
Aseen lataus
Aseen lataus kammalla, tässä kuvassa oikeilla patruunoilla. Oikeita Mauserin paukkuja voi ladata aseeseen, mutta ulosvetäjän kynsi ei saa hylsyn kannasta kunnolla kiinni, eivätkä patruunat välttämättä tule ulos pesästä tai lennä ulos.
Lukko
Aseen lukko irroitettuna. Lukon oikealla puolella (kuvassa ylhäällä) oleva mattamusta palikka lelu-ulosvetäjä, joka on lukon ainoa muovinen osa.
Lukko auki
Kuva aseesta lukko auki, hylsyt näkyvissä lippaassa
Lukko ja patruunoita
Lukko, jossa ulosvetäjän pitelemänä hylsy. Ylempänä näkyy Marushinin hylsy ja oikea 7,92x57mm patruuna. Huomaa patruunoiden kantojen urien kokoero, Marushinin paukuissa on isompi ura ja tästä syystä lukossa isompi ulosvetäjän kynsi. Kuvasta näkee myös, että Marushinin hylsyt lähentelevät koko patruunan pituutta, eivätkä vain hylsyn.
Rungon merkinnät
Rungon aitoa matkivat raapustukset harakkoineen päivineen.
Takatähtäin
Lähikuva takatähtäimestä ja tähtäinkiskosta. Vain itse tähtäin on metallia. Tähtäinkisko on siis tähtäimen alla rungon kyljessä oleva uloke.
Lähikuva lukon päädystä
Lähikuva lukon päädystä. Nuoli osoittaa ulosvetäjään, joka on osa lukkoa eikä liity lainkaan mustaan muoviseen lärpäkkeeseen, jonka sen vieressä esittää oikean aseen ulosvetäjää.

Marushinin Kar98K

Marushin ja Tanaka ovat ammoisista ajoista asti tehneet Mauser-kivääreitä, aina tuon tuosta jättäen mallin pois tuotannosta ottaen sen myöhemmin uudelleen suunniteltuna jälleen markkinoille. Marushinin 6mm kuulaa ampuvasta jousitoimisesta Mauserista on aika juossut jo ohi, eli firma on lopettanut sen valmistuksen ja tehnyt uuden mallin 8mm kuulalle. Uusi Mauser sisältää enemmän metalliosia ja eri ammuksen lisäksi käyttää myös aivan eri tekniikkaa sen lennättämiseen - pyssy on nimittäin kaasutoiminen. Molemmat käyttävät hylsyjä.
Myös Tanaka teki pari vuotta sitten oikean ratkaisun ja otti Mauserin jälleen valmistukseen. Tanakan aseet ovat kaasutoimisia, paremmin tehtyjä kuin Marushinin, eivätkä käytä hylsyjä.

Asemallin lopettamisen myötä Marushin lopettu myös hylsyjen valmistuksen aseelle.

Rakenne

Ensivaikutelma aseesta ei ole kummoinen - aitoa puolet kevyempi pyssy tuntuu lelulta. Käyttäjä koskee vain yksiosaiseen tukkiin, joten notkumisongelmaa ei ole, mutta pyssy on niin kevyt, että sitä pakosta epäilee tukkiakin muoviseksi. Aseen huomaa heti leluksi rumista Marushinin runkoraapustuksista sekä lukosta, jossa ammottaa aseen vasemmalta puolelta katsottuna reikä.

Rakenne noudattaa pääpiirteittäin oikean Mauserin rakennetta. Etutähtäintä lukuunottamatta mikään osa ei nyt hirveästi paljon oikeaa asetta enempää heilu, ainakaan jos ruuveja kiristää.

Runko ja rungon osat ovat muovia ja se näkyy ja tuntuu. Lukko on metallia lukuunottamatta hylsyn ulosvetäjää, joka itseasiassa ei edes vedä hylsyjä ulos. Aseen koneisto on lukon sisässä. Samaa palikkaa oleva lipas ja liipaisinkaari. Takatähtäin itse on metallia, mutta sen kiinnike ja kiikaritähtäimelle tarkoitettu kisko ovat muovia. Piippu on metallia ja melko paksua kamaa.

Takatähtäimen korkeutta voi säätää, etutähtäintä ei lainkaan. Sivuttaissäätöä ei ole. Etutähtäin on osa piipun päätykappaletta, jota pitää paikallaan ulkopiipussa kitka ja pieni kuusiokoloruuvi. Piipun reikä on joko porattu liian isoksi tai kulunut pehmeyttään, joten etutähtäin heiluu, eikä sitä saa korjattua kuin liimaamalla.

Lukon saa irroitettua kuten oikeassa, eli vetää sen taakse ja vääntää rungon vasemmalla puolella olevasta vapautusnapista. Ko. vapautusnappi ei, toisin kuin oikeassa Mauserissa, omaa jousta, eikä palaudu itsestään.
Varmistin (korvake lukon takapäässä) liikkuu jähmeästi ja epäselvästi, eikä toimi kuten pitäisi. Oikeassa Mauserissa varmistin pystyyn nostettuna varmistaa liipaisimen, mutta ei estä lukon liikettä ja mahdollistaa siten lippaan tyhjentämisen latausliikkeellä. Oikealle käännettynä varmistin sekä varmistaa liipaisimen että lukitsee lukon paikoillensa. Vasemmalle käännettynä varmistin on pois päältä. Marushinin vehkeessä varmistin ei varmista liipaisinta lainkaan, mutta vähänkin nostettaessa kyllä lukitsee lukon.
Hylsyn ulosvetäjä on pikkuinen kynsi itse lukossa lelu-ulosvetäjän alla. Hylsyn ulosheittäjä on samanlainen kuin oikeassakin aseessa.

Liipaisin on erittäin yksinkertainen, kiinni yhdessä liipaisinkynnessä joka taas suoraan ottaa mäntään kiinni. Tämä tarkoittaa erinomaisen raskasta liipaisinvetoa.

Aseessa on, melko käsittämättömästi ja ilman mitään syytä, kaksiosainen sisäpiippu. Keskellä onttoa ulkopiippua pätkiintyy sisäpiipun pidempi alkupää, jossa on sitten kiinni noin vaaksan mittainen jatkokappale. Piipunpätkiä pitää yhdessä paksu messinkiholkki. Piippu on kiinni rungon tyvestä ja piipun päätykappaleessa, eikä koske ulkopiippuun.
Syyksi kaksiosaisuudelle veikkaan sitä, että Marushinin piipuntyöstökone on pistoolinpiipuille mitoitettu, eikä sillä saa tehtyä tarpeeksi pitkiä pätkiä. Seuraus piipun kaksiosaisuudesta taas on tarkkuuden heikentyminen.

Toiminta

Ase on siis perinteinen käsiviritteinen jousitoiminen, eli vemppu. Lukko on muiden pulttilukkokiväärien tapaan sylinteri, mutta toisin kuin nykyaikaisten kiväärien siisteissä linjoissa, on tässä kaikennäköistä kamaa kiinni. Koska lukon sisään pitää mahtua mäntä, on se hiukan suurempi kuin oikeassa Mauserissa.

Ase käyttää hylsyjä ja siinä on sen takia aivan samanlainen kiinteä lipas kuin oikeassa aseessakin - hylsyt menevät kaksirivisesti tukin sisällä olevaan tilaan liipaisimen edessä. Hylsyt ladataan lippaaseen lukon ollessa auki ja lukko nappaa päällimmäisen mukaansa eteen menessään, loppujen jäädessä lukon alle. Lukko työntää hylsyn patruunapesään niin, että hylsyn avonainen etupää, jonne kuulat laitetaan, on aivan piipussa kiinni ja takana siihen painaa lukon pääty. Kun ase laukaistaan, kulkee ilma hylsyn läpi lähettäen kuulan matkalleen piippuun. Hylsyllä ei aseessa ole mitään muuta virkaa kuin leikkiä oikean aseen hylsyjä ja pidellä kuulaa piipussaan, korvaten suuttimen.

Koneisto on tosiaan oikein perinteisenmallinen jousimäntärakenne erittäin yksinkertaisella rakenteella ja liipaisimella. Hauskana ominaisuutena mäntä virittyy vasta lukon takaisinvientiliikkeen viimeisellä neljällä sentillä ja lukittuu vasta kun kahvan kääntää alas. Tässä on se etu, että hylsy on tässä vaiheessa jo menossa kammioon, eikä lukko siis hylsyjen kriittisimpiä vaiheita käsitellessä ole paineen alaisena. Huonompana seurauksena ase on aika hankala ladata.

Kun käyttäjä työntää lukon eteen ja kääntää kahvan alas, painautuu lukon pääty tiiviisti hylsyn kantaa vasten, jolloin lukon ulosvetäjän kynsi nappaa hylsyn kannan urasta kiinni. Kun ase on laukaistu ja lukkoa lähdetään vetämään taakse, on hylsy näin kiinni lukon päädyssä ja seuraa lukkoa taakse. Kun lukko pääsee äärimmäiseen taka-asentoonsa, pukkaa rungossa oleva uloke lukossa olevaa tappia, eli ulosheittäjää, eteenpäin, jolloin hylsy sinkoaa kauniilla kiepillä irti ulosvetäjänkynnestä ja ulos aseesta. Hylsyn lennon voimakkuus riippuu ihan lukon liikkeen voimasta. Jos lukon vetää oikein rauhassa perille, ei hylsy sinkoa ollenkaan vaan jää vinottain muiden hylsyjen päälle. Mikäli ei aivan rauhassa tahdo lukkoa vetää, voi hylsyn liikkeen pysäyttää pitämällä edessä sormia. Ei se niin kovaa tule, että kipiää tekisi.

Käytössä

Aseessa on Mauser-kiväärin ergonomia, mikä saksalaiseen tapaan on tehty parhaaksi mahdolliseksi sillä tiedolla ja taidolla joka siihen aikaan oli saatavilla. Asetta on mukava käyttää oikeakätisesti kunhan tajuaa pitää kättä ojossa kuin kanan siipeä. Taitettua lukkoa on helppo ja nopea käyttää. Ase pysyy esikuvasta kovasti poikkeasta keveydestään huolimatta pirun nätisti tähtäyksessa, niinkuin Mauserilla on tapana. Liipaisin on kivan muotoinen ja sopivalla kohdalla, mutta kovin jäykkä. Liikerata on sentään selkeä ja liikkeen laukeamiskohta on selkeästi tuntuvilla. Aseen keveys oikein korostaa raskaan liipaisimen hankaloittavaa vaikutusta tähtäykseen. Ensimmäisillä kuuden metrin päästä ammutuilla laukauksilla ase tekikin 20 cm kasan, mikä siis ei ole kovin hyvin edes muovikuulapyssyksi.
Liipaisimen ja aseen keveyden lisäksi muovikuulamalli tekee yhden merkittävän käyttöä vaikeuttavan eron oikeaan verrattuna - lukon eteenvientiliikkeen ne viimeiset neljä senttiä, jossa mäntä virittyy. Ase on harvinaislaatuisen jäykkä virittää, ja vielä päälle kun normaalisti vemput virittyvät taaksepäin vetämällä, jolloin tukea saa olkapäästä tai edes käden normaalista asennosta, täytyy tässä pyssyssä pitää vasemmalla kädellä kovaa ja jännittäen kiinni, että saa lukon eteen. Pidemmän päälle ampuminen alkaa tuntumaan vasemmassa kädessä.

Aivan oman vaikeutensa aseen toimintaan tuovat hylsyt. Ei muuten, mutta kun ne maksavat pirusti, eikä niitä enää edes saa, joten yhtäkään ei saisi hukata. Hukkaaminen ei ole vaikeaa, sillä kaksi ensimmäistä hukkuivat jo ensimmäisenä päivänä jonnekin kodin nurkkiin. Hylsyjen mukana pitokaan ei ole vaikeaa - senkus laittaa toisen käden estämään hylsyn lentämistä ja noukkii sen siitä sitten taskuun. Tämä vain tarkoittaa kovin hidasta aseen käyttöä.
Hylsyjen lataus kammasta ei ole aivan yhtä nopeaa kuin lippaan vaihto, mutta niin hauskaa, ettei nopeutta tarvitse.

Ongelmia

Rakenteellisiakin ongelmia ilmeni. Piipun päätykappaletta tarkemmin tutkimatta kiristellessäni etutähtäimen vakavoittamiseksi kiersin huomaamatta ruuvin liian syvälle. Seuraavalla ampumayrityksellä ihmetys oli suuri, kun piipusta tuli ulos vain kuulan palasia. Syy tähän oli päätykappaleen ruuvireikä, joka vei kokonaan palikan läpi. Ruuvi oli sitten painanut ohuen ja pehmeän sisäpiipun sisään niin, että piipussa oli sen puoliksi sulkeva kupru. Eipä ihme, että kuula ei mahdu pois. Eikä korjausmahdollisuuttakaan ole. Tässä vaiheessa sitä sitten kiitteli sisäpiipun kaksiosaisuutta, eipähän tarvinnut itse alkaa sahailemaan ja hiomaan sahausreikää hyvänlaiseksi. Irroitin jatkokappaleen ja teippasin jäljelle jääneeseen piipunpätkään teippikiepin niin, että se jäi heilumatta ja tiiviisti ulkopiippua vasten. Päätykappaleen reikä on riittävän suuri niin, että kuula tulee siitä läpi osumatta seinämiin.

Ensimmäisessä kunnon pelikäytössä tuli huomattua, kuinka pyssyi toimii huonosti, eikä oikein omaa tehoa. Tarkempi tutkiskeli paljasti lukon, siis sylintern, haljenneen takapäästään. Varaosia ei saa, että se siitä sitten.

Loppusanat

Pyssy on "ihan kiva". Se on tarkoitettu keräilijöille ja on selkeästi alakynnessä pelitilanteessa. Keräilijäpyssyssä on minun nähdäkseni erinomaisen kummallista se, että Marushinin omat merkinnät ovat niin näkyvillä ja se, että varmistinta ei olla viitsitty tehdä samanlaiseksi kuin oikeassa. Vehje on kuitenkin omalaatuinen ja hauska leikkikalu, ja antaahan hintakin jonninverran anteeksi.

Valtteri Jaakonpoika


Linkit

Tietoa oikeasta aseesta
http://world.guns.ru/rifle/rfl02-e.htm

world.guns.ru:n artikkeli Mauserin G98-sarjasta.

- LEKA - webmaster@varusteleka.fi