Etusivulle

AGM

Sähköviritteiset

MP/40

ANGS/tuntematon

Sähköviritteiset

MG/42

Classic Army

Sähköviritteiset

Armalite M15A4 Rifle
H&K MP5 A2
H&K MP5 A3
H&K MP5 SD3
H&K MP5 SD5

Craft Apple Works

Kaasutoimiset

M79

DBoys

Jousitoimiset

Kar98K

Hudson

Kaasutoimiset

M3A1 Grease Gun

ICS

Sähköviritteiset

ICS AK-74M
M4A1 (CAR-97)

KSC

Kaasutoimiset

Glock 19
Glock 26
H&K Mk23 SOCOM
Ingram M11 A1

Kuan Ju Works

Kaasutoimiset

Beretta M9 Full Metal
Glock 23

KWA

Kaasutoimiset

Cz75 2nd Version

KWC

Kaasutoimiset

Colt M16 Shorty

Marushin

Jousitoimiset

Mauser Kar98K SSB
Mossberg M500

Kaasutoimiset

M1 Carbine MAXI
Mauser M712 MAXI SSB
Mossberg M500
Mossberg M500 Slugster MAXI

Maruzen

Jousitoimiset

APS-2 Extra
APS-2 Original Version
APS-2 Sniper Version
Remington CA870

Kaasutoimiset

H&K MP5K A4 Kurz
Maruzen M870 Black Version
Micro Uzi

Sun Project

Jousiviritteiset

Remington M40 A1

Tanaka

Kaasutoimiset

Luger P.08
Mauser Kar98K

Tokyo Marui

Jousitoimiset

Benelli M3 Super 90
Benelli M3 Super 90 Shorty
Colt M203
SPAS 12
SPAS 12 Folding Stock
VSR-10 Pro Sniper
VSR-10 Real Shock
Walther P.38

Kaasutoimiset

Beretta Tactical Master
Colt Python 4"
M1911 A1
P226

Sähköviritteiset

AK-47
AK-47 βeta Spetsnaz
AK-47 Spetsnaz
AK-47S
Colt CAR-15
Colt M16 A1
Colt M16 A2
Colt M16 Vietnam Version
Colt M4A1
Colt M733
Colt XM177 E2
FA MAS F1
FA MAS SV
FN P90 PDW
FN P90 PDW TR
H&K G3 A3
H&K G3 A4
H&K G3 SG/1
H&K G36C
H&K MP5 A4
H&K MP5 A5
H&K MP5 RAS
H&K MP5 SD5
H&K MP5 SD6
H&K MP5K A4 Kurz
H&K MP5K A4 PDW
H&K PSG-1
IMI Uzi SMG
M14 Wood stock
MC51
SIG SG 550
SIG SG 551
SIG SG 552 SEALS
Steyr AUG Military Version
Steyr AUG SR
Thompson M1A1

Sähköviritteiset pistoolit

Glock 18C

TOP

Sähköviritteiset

M60 DX
M60 E3
M60 E3 Long
M60 Shorty
M60 STD

UHC

Jousitoimiset

Desert Eagle .44

Western Arms

Kaasutoimiset

Para Ordnance P14-45

Viimeksi päivitetty
2004-05-16

APS-2 Sniper Version
Maruzen APS-2 Sniper Version
Kuvasta kiitokset Wargamers Club Shop

Ominaisuus Muovikuula-ase Oikea ase
***
Valmistaja Maruzen, Japani Steyr, Itävalta
Toimintaperiaate Käsiviritteinen jousitoiminen, kertatuli Pulttilukko, kertatuli
Piipun pituus 400 mm 409 mm
Pituus 1050 mm 991 mm
Paino 2.5 kg 3.8 kg
Lipaskapasiteetti 25, irroitettava lipas 5, irroitettava lipas
Ammus 6mm muovikuula 7,62x51mm (.308 Winchester)
Lähtönopeus 90 m/s (0,2g) 840 m/s
Lähtöenergia 0.81 J 3352 J
Hinta 415 €
Rakenne
Sen verran metallia kuin oikeassakin.
Tarkkuuspiippu (6,05mm) vakiona.
Erikoisominaisuudet
Kiinteä hop-up 0,29g kuulille.
Weaver-yhteensopiva 20mm tähtäinkisko
Liekinsammutin kiinni kierteillä.
Plussat ja miinukset
+ Pirun tarkka
+ Jämäkkä
+ Luotettava
+ Taloudellinen
+ Mahdollisuus rajuihinkin vireihin
- Kiinteä hop-up hankaloittaa virittämistä ja rajoittaa kuulien valintaa
Manuaalit
APS 2 OR/SV (Steyr SSG)

Oikea Steyr SSG

Steyr-Mannlicherin tarkk'ampujan Kivääri malli 69, tai SSG 69, on kallis ja hienostunut tarkka-ampujan väline laatua vaativille erikoisjoukoille. Kohtalaisen tyynellä säällä tällä tarkkuuskiväärille pitäisi pystyä ampumaan 30 cm kasoja kilometrin etäisyydeltä.
Pyssyä tarjotaan nykyään neljänä eri versiona, joista Maruzenin esittämä malli on Police IV. Tämä on kaupunkitaisteluun suunniteltu tarkk'ampujien eliminointiin tarkoitettu versio, jonka erikoisuuksina ovat malliston lyhyin piippu, suurennettu virityskahva ja kierteillä kiinnitettävä liekinsammutin, jonka voi näin helposti korvata äänenvaimentimella.

Maruzen APS-2 SV

Maruzenin APS-2-sarja on tehty tarkkuusammuntaan, jos sellaisesta muovikuulamaailmassa voidaan yleensäkään puhua. APS-2 SV eroaa OR-versiosta lähinnä piipun ja tähtäinten osalta. Sniper-versiossa ei ole lainkaan tähtäimiä mukana vaan ainoastaan 20mm tähtäinkisko tähtäinlaitteita varten. Ilmeisesti APS-2 SV on suunniteltu pelikäyttöä silmällä pitäen. Piippu on perusversiota lyhyempi, joten käsittely on aavistuksen verran helpompaa. Lisäksi etutähtäimen puuttuminen estää piippua tarttumasta risuihin ja oksiin. Maruzenin laadulla valmistama jousiviritteinen pulttilukkokoneisto on ainoa laatuaan helposti saatavilla olevista sarjatuotantomuovikuulapyssyistä, ja kaikki kuuluisat erikoistarkkuuskiväärit (M24 SOCOM, M40A1, M700) ovat jossain määrin kopioita siitä.

Rakenne

Aseen tukki on esikuvansa mukaisesti muovinen. Piippu ja koneisto on metallia. Piippu kiinnittyy tukkiin kätevästi kahdella kuusikoloruuvilla. Aseen mukana tulee sopiva kuusiokoloavain, joten sitä ei tarvitse lähteä erikseen kaupasta hakemaan, jos työkalupakissa on puutteita.
Tukin pituutta voi säätää poistamalla tai lisäämällä sen takaosassa olevia muovilevyjä, joiden vaihto käy hyvin nopeasti. Kokonaisuudessaan ase on erittäin jämäkkä eikä se heilu tai nitise. Ainoastaan pientä (0,5mm) heiluntaa on havaittavissa tukin etuosan ja piipun liitoskohdassa. Tämä heilunta on ainoastaan kosmeettista, eikä sitä huomaa ellei todella etsi vikoja. Se ei myöskään vaikuta piipun heilumiseen, joten haittaa siitä ei ole.
Muovinen lipas tuntuu heppoiselta, mutta kun se katoaa kokonaan jämäkkään muovirunkoon, ei sen mahdollisesta heikkoudesta ole haittaa. Lipas imee 25 kutia, siis aivan riittävästi. Itse en saanut sellaista määrää kuulia haaskattua yhdessäkään viikonloppupelissä. Lippaaseen ei saa runnoa liikaa kuulia, muuten ase ja lipas lukkiutuu - onneksi tämän vian saa korjattua helposti. Toiseksi aseen mukana tulee lataustikku, joka imee tasan 25 kuulaa.
Varmistin on melko hyvä, ja se on esimerkillisellä paikalla, juuri peukalon ulottuvilla. Lisäksi liipaisimessa on zing-tyylin varmistin - liipaisimen keskellä oleva nyppylä, jota pitää painaa, jotta liipasin painuisi alas. Vahinkolaukauksien ampuminen on siis erittäin epätodennäköistä, ellei lähes mahdotonta.
Aseessa on vakiona laadukas 6,05mm halkaisijaltaan oleva piippu, joka vastannee tavallista tarkkuuspiippua. Hop-up on kiinteä (kiinteä hoppi on tarkin mahdollinen) ja se on säädetty 0,29g kuulille, joskin 0,30g kuulat tuntuvat lentävän aivan samalla lailla kuin gramman kevyemmän ja kolme kertaa kalliimmat kaverinsa. Näiden tekijöiden vuoksi ase onkin uskomattoman tarkka, josta myöhemmin lisää.

Käytössä

Pelikäytössä ase tuntuu mainiolta. Pitkä säädettävä tukki antaa jokaiselle hyvät mahdollisuudet saada ase juuri itselleen sopivaksi. Maruin sähkötoimisten jälkeen tällä ampuminen tuntuu todella hienolta.
Pelissä aseen tarkkuuden huomaa. Kuulat löytävät juuri sinne minne pitääkin, eikä kuula lennä vain sinne päin kuten sähkötoimisissa aseissa.
Latauskahvan kyseenalaisen kestävyyden vuoksi kaikissa jousitoimisissa pulttilukkoisissa muovikuulapyssyissä on oma tapansa vetää ase vireeseen. Tämä tapahtuu tukemalla lukkoa peukalolla niin, että se vedetään taakse aivan suorassa runkoon nähden. Tälläkin konstilla lataus on todella nopeaa, eikä se aiheuta ongelmia.
Pisimmän varmistetun osuman vastustajaan sain 50 metrin päästä tyynessä paikassa. Jos matkaa on vaikka 40 metriä osuminen vaikkapa kypärän kokoiseen kohteeseen alkaa olla jo todella helppoa. Vakiosähköaseella tälläisista onnenpotkuista voi ainoastaan uneksia!

Viritys

Pulttilukkokoneisto on isompi ja siinä on vähemmän osia kuin Maruin sähkössä, ja siksi siitä saa vahvistetuilla osilla paljon kestävämmän. Vain kaasuaseita on mahdollista virittää rajummin kuin Maruzenin APSia, - tosin suurilla virityksillä kaikki mahdollinen kannattaa vaihtaa kestävämpään. Latauskahva on ehdottoman tarpeellista vaihtaa kestävämpään jo pienemmilläkin vireillä. Suuremmilla se napsahtaa poikki aivan taatusti, ja pahimmillaan ase jää vireeseen niin, ettei virettä saa pois eikä asetta laukaistua. Siinäs sitten alat purkamaan.
APSin virityksestä on vähemmän kunnon tietoa kuin Maruin sähköjen. Jos asetta virittää, kannattaa laittaa mukaan sen verran vahvikeosia kuin kehtaa. PDI valmistaa valmiiksi pakattuja sarjoja aseelle.
Virityksen ongelmaksi muodostuu aseen kiinteä hop-up. Kuulan lähtiessä nopeammin se samalla hoppimäärällä myös pyörii nopeammin, jolloin samanpainoinen kuula nopeammalla lähtönopeudella kohoaa kauniisti kohti taivaita. Virityksen yhteydessä täytyykin osata löytää sopivanpainoinen kuula, tai sitten vaihtaa hop-up joko sopivaksi tai säädettäväksi. Viritysosia aseeseen on eniten pulttilukkoisista ja niiden tarjontakin on muita parempi.

Eräs köyhän miehen viritys on laittaa aseeseen 1,2 J:n(140%) jousi ja vaihtaa käyttämään 0,36g kuulia, jolloin kuulan lentorata säilyy suorana, kantama samana, mutta vastustajat eivät ehdi väistää pirullisen nopeaa kuulaa, joka löytää entistä paremmin kohteeseensa. APS SV:n pitäisi kestää tämä viritys vakio-osilla, mutta en ota vastuuta jos joku hajoittaa aseensa tällä konstilla.

Tuomio

APS-2 on lienee paras koko sarjastaan. APS SV on luotettavampi kuin EX, ainakin peliporukkaamme kohdistuvan näytön perusteella. APS-2 on jousiviritteisistä pulttilukkoisista se ensimmäinen ja koetelluin. Hinnaltaan se on halvin mutta valmistuksen laatu on vakaa. Suoraan laatikosta se on todennäköisesti parhaiten toimiva ja tarkin muovikuulapyssy 400 euron hintaluokassa. Talvikäytössä ase oli yksi harvoista, joka toimi täydellisesti (-28c) kovissa pakkasissa.
Jos arvostat tarkkoja laukauksia, taloudellisuutta, luotettavuutta, kestävyyttä ja jämäkkyyttä niin APS SV oikea ase sinulle.

Arto Luostarinen ja Valtteri Jaakonpoika, kuvat Henri


Linkit

APS2 Guide
http://www.airsoftplayers.com/aps2guide.asp

APS-2 SV:tä yleisesti käsittelevä artikkeli. Paljon dataa, purkuohjeet ja hiukan tietoa virityksestä.

- LEKA - webmaster@varusteleka.fi