Etusivulle

AGM

Sähköviritteiset

MP/40

ANGS/tuntematon

Sähköviritteiset

MG/42

Classic Army

Sähköviritteiset

Armalite M15A4 Rifle
H&K MP5 A2
H&K MP5 A3
H&K MP5 SD3
H&K MP5 SD5

Craft Apple Works

Kaasutoimiset

M79

DBoys

Jousitoimiset

Kar98K

Hudson

Kaasutoimiset

M3A1 Grease Gun

ICS

Sähköviritteiset

ICS AK-74M
M4A1 (CAR-97)

KSC

Kaasutoimiset

Glock 19
Glock 26
H&K Mk23 SOCOM
Ingram M11 A1

Kuan Ju Works

Kaasutoimiset

Beretta M9 Full Metal
Glock 23

KWA

Kaasutoimiset

Cz75 2nd Version

KWC

Kaasutoimiset

Colt M16 Shorty

Marushin

Jousitoimiset

Mauser Kar98K SSB
Mossberg M500

Kaasutoimiset

M1 Carbine MAXI
Mauser M712 MAXI SSB
Mossberg M500
Mossberg M500 Slugster MAXI

Maruzen

Jousitoimiset

APS-2 Extra
APS-2 Original Version
APS-2 Sniper Version
Remington CA870

Kaasutoimiset

H&K MP5K A4 Kurz
Maruzen M870 Black Version
Micro Uzi

Sun Project

Jousiviritteiset

Remington M40 A1

Tanaka

Kaasutoimiset

Luger P.08
Mauser Kar98K

Tokyo Marui

Jousitoimiset

Benelli M3 Super 90
Benelli M3 Super 90 Shorty
Colt M203
SPAS 12
SPAS 12 Folding Stock
VSR-10 Pro Sniper
VSR-10 Real Shock
Walther P.38

Kaasutoimiset

Beretta Tactical Master
Colt Python 4"
M1911 A1
P226

Sähköviritteiset

AK-47
AK-47 βeta Spetsnaz
AK-47 Spetsnaz
AK-47S
Colt CAR-15
Colt M16 A1
Colt M16 A2
Colt M16 Vietnam Version
Colt M4A1
Colt M733
Colt XM177 E2
FA MAS F1
FA MAS SV
FN P90 PDW
FN P90 PDW TR
H&K G3 A3
H&K G3 A4
H&K G3 SG/1
H&K G36C
H&K MP5 A4
H&K MP5 A5
H&K MP5 RAS
H&K MP5 SD5
H&K MP5 SD6
H&K MP5K A4 Kurz
H&K MP5K A4 PDW
H&K PSG-1
IMI Uzi SMG
M14 Wood stock
MC51
SIG SG 550
SIG SG 551
SIG SG 552 SEALS
Steyr AUG Military Version
Steyr AUG SR
Thompson M1A1

Sähköviritteiset pistoolit

Glock 18C

TOP

Sähköviritteiset

M60 DX
M60 E3
M60 E3 Long
M60 Shorty
M60 STD

UHC

Jousitoimiset

Desert Eagle .44

Western Arms

Kaasutoimiset

Para Ordnance P14-45

Viimeksi päivitetty
2003-04-03

Micro Type U
Maruzen New Type U

Ominaisuus Muovikuula-ase Oikea ase
***Lähtönopeus mitattu HFC22:lla lämpöisessä tilassa.
Valmistaja Maruzen, Japani Israeli Military Industries, Israel
Toimintaperiaate Kaasutoiminen blowback, vain sarjatuli Massasulku, vain sarjatuli
Valmistusvuosi 2001
Pituus 250 mm 250 mm
Paino 0.85 kg 1.5 kg
Lipaskapasiteetti 20/40 20
Ammus 6mm muovikuula 9x19mm Parabellum
Tulinopeus 1200 laukausta/min 1100 laukausta/min
Lähtönopeus 100 m/s (0,2g) 354 m/s
Lähtöenergia 1 J 468 J
Käytettävä kaasu HFC134a/HFC22
Rakenne
Ainoat metalliosat aseessa ovat lippaanvapautin, hihnalenkki ja viritystappi sekä lipas.
Kestävä rakenne. Kaasusäiliö pistoolikahvaan menevissä lippaissa.
Erikoisominaisuudet
Blowback
Hop-up
Plussat ja miinukset
+ Suuri tulinopeus
+ Tarkka
+ Halpa
+ Luotettava, ei kylmenny
- Halpa hinta näkyy ulkonäön huolittelussa
- Lukko ei jää kiinni lippaan loppuessa
- Keskinkertainen kantomatka

Arvostelu alunperin ilmestynyt Redwolf Airsoftin sivuilla englannin kielellä. Heille suuri kiitos luvasta suomentaa ja julkaista se täällä. Kuvat myös heidän omaisuuttaan. Tökkikää kuvaa alemma.
Redwolf Airsoft

Esikuva

Uzi on epäilemättä läntisen maailman levinnein konepistooli. Sen kehitti 1950-luvun alussa Israelin Armeijan upseeri Uziel Gal, ja sitä valmistaa Israeli Military Industries tai IMI. (suom. huom: huomattavasti halvemmalla saa esimerkiksi egyptiläisiä klooneja) Uzi on ollut yli 90 maan asevoimien ja poliisin käytössä, sisältäen Israelin (vain reservissä nykyään), Saksan ja Belgian. (suom. huom: sekä varsin rajoitetusti Suomen poliisivoimat) Aseesta on vuosien saatossa kehitetty useampia pienempiä versioita Micro- ja Mini Uzin muodoissa. Näitä käyttävät useat poliisin, erikoisjoukkojen ja turvallisuuspalvelujen yksiköt ympäri maailman, kuten Israli Lsayeret, Yhdysvaltain salainen palvelu ja niin edelleen.

Maruzenin Uzi Pistol on erittäin pienikokoinen
Lähikuva piipusta
Piipun kierteet mahdollistavat äänenvaimentimen asentamisen
Lähikuva avoimesta lukosta
Ase ampuu avoimelta lukolta - huomaa sisällä olevat kuulat
Lähikuva lippaasta ja kahvasta
Metallinen lipas nielee sisuksiinsa 40 kuulaa
lähikuva rungon päältä
Esikuvanmukaiset leimat rungon päällä.

Uzi on kehitetty Tsekkiläisen M23- ja M25 -konepistoolien pohjalta, käyttäen näiden perustoimintatapaa sekä monia ominaisuuksia, mutta tuoden täysin oman runkonsa (laatikkomainen putkimaisen sijaan) ja monia muita muutoksia. Aseen muoto on lyhyt ja tasapainoinen, painopisteen ollessa lähes kahvan kohdalla, mahdollistaen yksikätisen ampumisen.

Uzi on massasulkuinen, sarjatuleen pystyvä konepistooli ampuen avoimelta lukolta. Lukko käy limittäin piipun peräosan kanssa aseen kokonaispituuden vähentämiseksi. Kaikissa Uzi-malleissa, myös Uzi-pistoolissa, on yhdistetty tulivalitsin ja varmistin rungon vasemmalla puolella kahvan yläpuolella. Lisäksi kahvassa on toinen varmistin, joka estää ampumisen ellei asetta pidä kahvasta kiinni. Oikeassa Uzissa rungon päällä sijaitseva virityskahva ei liiku ammuttaessa. Kaikissa Uzin versioissa on piipun kärjessä kierteet äänenvaimentimen kiinnittämiselle.

Jotkin lähteet kertovat IMIn kehittäneen Micro-Uzista version jossa virityskahva on rungon vasemmalla puolella ja rungon päällä ja alla ovat kiinnityskiskot, joihin saa tähtäimiä, aselamppuja ja lasereita. Huhut kertovat näiden mallien olevan Israelin erikoisjoukkojen käytössä.

Muovikuulaksi

Micro-Uzi on ollut pitkään muovikuulaharrastajien janoama vaihtehto pienestä, helposti käsiteltävästä konepistoolista, mutta tähän mennessä tarjolla olleista kaasukäyttöisistä suuri osa on vaatinut ulkoista säiliötä, joka sotii aseen helppokäyttöisyyttä vastaan. Siksi Maruzenin (uudestijulkaisema) versio aseesta on erinomaisen tervetullut.

Mauzenin Uzi Pistol ei ole mikään esteettinen taideteos. Jos olet keräilijä ja painotat muovikuula-aseissasi tarkasti esikuvan mukaisia yksityiskohtia, ei tämä vehje ole sinulle tarkoitettu. Vaan kun tämä toteamus on alta pois, voimme siirtyä tämän tunnelmallisen konepistoolin parempiin puoliin. Maruzen painottaa konepistoolillaan halpaan hintaan ja onnistuukin tässä oikomalla muutamia mutkia. Koko ase on tehty valetusta mattamustasta muovista, tehden aseesta keveän. Valun laatu on tavallista parempaa ja useimmat yksityiskohdat löytyvät rungosta selkeästi. Halvan hinnan paljastaa muovikuulakäytössä tarpeettomien osien valu rungon kiinteiksi osiksi. Ainoat metalliosat aseessa ovat lippaanvapautin, hihnalenkki ja viritystappi.

Käyttö ja toiminta

Muovinen tulivalitsin liikkuu sivusuunnassa mahdollistaen joko varmistuksen ("S" niinkuin safe) tai täysautomaatin ("F" niinkuin fire). Puoliautomaattitoimintoa ei aseessa ole. Metalliseen lippaaseen ladataan 40 kuulaa limittäin kaatamalla. Ollen kovin samanlainen Ingram M11:n kanssa, ase toimii täsmälleen samalla tavalla ja vaatii aseen virittämisen ennen ensimmäisen laukauksen ampumista lukko auki. HFC22-kaasun käyttö ei aiheuta ongelmaa, mutta muoviosien suuren määrän vuoksi me suosittelemme pysymistä HFC134a-kaasussa kestävyyden takaamiseksi. Jo HFC134a:llakin aseen tulinopeus on suuri ja teho kovin käyttökelpoinen.

Missä ase häviää yksityiskohdissa ja ulkoisessa viimeistelyssä voittaa se ampumisen hauskuudessa. Tulinopeus on erittäin suuri ja Maruzen on onnistunut kiertämään kylmenemisen ongelmat, joten koko lippaan voi tyhjentää kerralla. Aseen rakenne on osoittautunut erittäin luotettavaksi eikä ole koskaan jumiutunut huolimatta kummallisista ampumakulmista ja mielivaltaisesta liipaisinsormesta. Blowback-efektiä ei voi sanoa vahvaksi, mutta jämäkkä nykäys yhdistettynä aseen rat-tat-tat -ääneen sarjatulella antaa tunteen massatuhon jakamisesta! Äärimmäisen suuri tulinopeus (yli KSC M11:n ja itseasiassa yli useimpien markkinoilla olevien sarjatulikaasublowback-aseiden) tekee aseesta kirjaimellisesti kuularuiskun. Ase on varsin tarkka ja mahdollistaa pitkien kuulajonojen suuntaamisen tarkasti kohteeseen. Suurta tyydytystä antaa myös lukon järjettömällä nopeudella sulkeutumisen ja avautumisen katseleminen.

Halvan hinnan huomaa myös lippaan viimeisen kuulan lähtiessä piipusta - lukko ei jää taakse ja ase jaksaa ampumista, toisin kuin kalliimmissa pienissä konepistooleissa (KSC:n ja Western Armsin M11). Aseen ääni ilman kuulia ammuttaessa on kuitenkin selvästi erilainen - ontompi - kuin kuulilla eikä käyttäjällä ole ongelmia huomata kun kaikki 40 kuulaa ovat piipun paremmalla puolella.

Kentällä

Tähtäimet ovat kohtuutarkkoja ja kohdistamisen puutteesta huolimatta hoitavat hommansa hyvin. Käytössämme tähtääminen sai kuitenkin jäädä sarjalla "tunteelta" roiskimisen viihteellisyyden vuoksi.

Kenttäolosuhteissa Maruzenin Uzi Pistol näytti kyntensä sisätiloissa, joissa vastustajat olivat hätää kärsimässä puoliautomaattipistooleilla. Eräs taistelija yritti roiskia Glock 18C:llä päin, mutta aseen potku vaikeutti tähtäämistä ja voitimme kyvyllämme ampua pitkiä tarkkoja sarjoja. Tehokas kantama on aseessa pieni ja havaitsimme sen riittämättömäksi yli 15m matkoilla HFC134a-kaasulla. HFC22 antoi lisää kantamaa (ja potkua), mutta jälleen suosittelemme välttämään aseen pitkäaikaista käyttöä tällä kaasulla aseen korkean muovipitoisuuden vuoksi. Parhaaksi koteloksi havaitsimme MP5K:n kanalokotelon, sillä vaikka ase meneekin reisikoteloon, ottaa pitkä lipas helposti kiinni oksiin ja muuhun materiaan. Kainalokotelo antaa aseelle luotettavan suojan kainalon alla kylkeä vasten. Ingramin 20 patruunan lyhyt lipas käy aseeseen antaen paremmat mahdollisuudet kantaa ja piilottaa asetta.

Tuomio

Yleisesti ottaen pidämme aseesta ampumisen hauskuuden vuoksi ja halvalla tehtynä se on aloittelijoidenkin hintaluokassa. E tule mieleen toista sarjatulipistoolia joka antaa yhtä paljon tyydytystä näin halvalla hinnalla. Kokeneemmat pelaajat jotka kaipaavat halpaa mutta tehokasta vara-asetta löytänevät Maruzenin vaihtoehdon myös houkuttelevaksi. Tämä ase ei ole tehty seinälle koreilemaan, mutta toiminnassa se loistaa.

Kirjoittanut
Redwolf
reviews@redwolfairsoft.com

Kuvat
Wildgoose, © Redwolf Airsoft

Suomentanut ja muokannut
Valtteri Jaakonpoika
webmaster@varusteleka.fi- LEKA - webmaster@varusteleka.fi