Etusivulle

AGM

Sähköviritteiset

MP/40

ANGS/tuntematon

Sähköviritteiset

MG/42

Classic Army

Sähköviritteiset

Armalite M15A4 Rifle
H&K MP5 A2
H&K MP5 A3
H&K MP5 SD3
H&K MP5 SD5

Craft Apple Works

Kaasutoimiset

M79

DBoys

Jousitoimiset

Kar98K

Hudson

Kaasutoimiset

M3A1 Grease Gun

ICS

Sähköviritteiset

ICS AK-74M
M4A1 (CAR-97)

KSC

Kaasutoimiset

Glock 19
Glock 26
H&K Mk23 SOCOM
Ingram M11 A1

Kuan Ju Works

Kaasutoimiset

Beretta M9 Full Metal
Glock 23

KWA

Kaasutoimiset

Cz75 2nd Version

KWC

Kaasutoimiset

Colt M16 Shorty

Marushin

Jousitoimiset

Mauser Kar98K SSB
Mossberg M500

Kaasutoimiset

M1 Carbine MAXI
Mauser M712 MAXI SSB
Mossberg M500
Mossberg M500 Slugster MAXI

Maruzen

Jousitoimiset

APS-2 Extra
APS-2 Original Version
APS-2 Sniper Version
Remington CA870

Kaasutoimiset

H&K MP5K A4 Kurz
Maruzen M870 Black Version
Micro Uzi

Sun Project

Jousiviritteiset

Remington M40 A1

Tanaka

Kaasutoimiset

Luger P.08
Mauser Kar98K

Tokyo Marui

Jousitoimiset

Benelli M3 Super 90
Benelli M3 Super 90 Shorty
Colt M203
SPAS 12
SPAS 12 Folding Stock
VSR-10 Pro Sniper
VSR-10 Real Shock
Walther P.38

Kaasutoimiset

Beretta Tactical Master
Colt Python 4"
M1911 A1
P226

Sähköviritteiset

AK-47
AK-47 βeta Spetsnaz
AK-47 Spetsnaz
AK-47S
Colt CAR-15
Colt M16 A1
Colt M16 A2
Colt M16 Vietnam Version
Colt M4A1
Colt M733
Colt XM177 E2
FA MAS F1
FA MAS SV
FN P90 PDW
FN P90 PDW TR
H&K G3 A3
H&K G3 A4
H&K G3 SG/1
H&K G36C
H&K MP5 A4
H&K MP5 A5
H&K MP5 RAS
H&K MP5 SD5
H&K MP5 SD6
H&K MP5K A4 Kurz
H&K MP5K A4 PDW
H&K PSG-1
IMI Uzi SMG
M14 Wood stock
MC51
SIG SG 550
SIG SG 551
SIG SG 552 SEALS
Steyr AUG Military Version
Steyr AUG SR
Thompson M1A1

Sähköviritteiset pistoolit

Glock 18C

TOP

Sähköviritteiset

M60 DX
M60 E3
M60 E3 Long
M60 Shorty
M60 STD

UHC

Jousitoimiset

Desert Eagle .44

Western Arms

Kaasutoimiset

Para Ordnance P14-45

Viimeksi päivitetty
2003-04-07

Maschinepistole 5 K A4 Kurz
Maruzen MP5K A4 Kurz - Kuvasta kiitos WGC
Kuvasta kiitos Wargamers Club Shop

Ominaisuus Muovikuula-ase Oikea ase
***Oikean aseen paino mitattu ilman lipasta.
Valmistaja Maruzen, Japani Heckler & Koch, Saksa
Toimintaperiaate Kaasutoiminen blowback, sarjatuli Hidastettu rullasulku, sarjatuli
Valmistusvuosi 2001 1976
Piipun pituus mm 110 mm
Pituus 325 mm 325 mm
Korkeus mm 150 mm
Paino 1.38 kg 1.5 kg
Lipaskapasiteetti 30/50 15/30
Ammus 6mm muovikuula 9x19mm Parabellum
Tulinopeus 1000 laukausta/min 800 laukausta/min
Lähtönopeus 90 m/s (0,2g) 354 m/s
Lähtöenergia 0.81 J 468 J
Käytettävä kaasu HFC134a
Hinta 250 €
Rakenne
Kaasusäiliö irrallisessa lippaassa.
Kenttäpurku samaan tapaan kuin esikuvassakin.
Ulkonäöllisesti hyvä viimeistely.
Etutähtäin, takatähtäimestä itse tähtäinrinkula, lipas, perälevy, liipaisin, lippaanvapautin, purkutapit ja hihnalenkki sekä latauskahva metallia.
Erikoisominaisuudet
Hop-Up.
Blowback, eli hylsyportti liikkuu ammuttaessa.
Piipussa kierteet.
Säädettävä takatähtäin
Plussat ja miinukset
+ Melko halpa
- Ei syö HFC22:ta suoraan
- Ampuu kuulien loputtuakin

Alkusanaksi

MP5K -sarja on H&K:n mallisto pienen, piiloitettavan konepistoolin markkinoille. Se on kehitetty firman erittäin luotettavan ja tarkan MP5:n pohjalta ja perii sen monet hyvät ominaisuudet.
MP5K A4 PDW on nykyiseltään suositumpi malli, sillä sarjatuli on ilman tukkia melko hyödytön.

Muovikuula-aseena lyhyempi MP5-sarja on saanut vähemmän huomiota, Maruin sähköaseen ollessa Maruzenin uuden mallin lisäksi ainoa vakavasti otettava saatavilla oleva malli. Maruzenin kaasublowback-malli on virkistävä tuulahdus aikana jolloin Marui hallitsee sähköaseillaan kaikkea vähänkin suurempaa konetuliasetyyppiä.

Rakenne

Ase on hyvän näköinen ja erittäin jämäkkä, ei narsku eikä heilu. Metalliosiakin on suunnilleen saman verran kuin Maruin versiossa.

Ase purkautuu samalla tavalla kuin oikeakin - perälevyn purkutapit pois, perälevy irti ja rungot aukeavat viimeisen purkutapin toimiessa saranana. Sisuskalut voi vapaasti irroittaa. Tapit irtoavat ilman työkaluja.

Aseen mukana tuleva lipas vetää sisäänsä 30 kuulaa. Pitkä lipas on hiukka hassun näköinen, sillä sen kuori ei ole yhtenäinen kappale (niinkuin oikeassa tai Maruin lippaassa) vaan siinä on sauma samassa kohtaa mihin lyhyt lipas loppuu. Mikä lie valmistuskustannussäästö. Pitkään lippaaseen mahtuu 50 kuulaa.
Molemmat ovat metallia ja ottavat sisäänsä myös kaasun, jonka täyttöventtiili on lippaan pohjassa. Kaasusäiliön ansiosta lippailla on mukavasti painoa, pitkän lippaan painaessa tuplasti sen minkä lyhyt.

Aseessa on samanlaiset sarjanumerot kuin esikuvassakin, sekä Kal 9x19mm -leima lipaskammion kohdalla. H&K:n logoa ei ole ja lisänä löytyvät Maruzenin omat leimat.

Kahvarunko on moderni Pictogram-mallinen niinkuin Maruinkin mallissa, mutta ilman pursketulivaihtoehtoa. Aseen nimi on siis samalla tapaa väärä kuin Maruin versioissakin, MP5K A4 kun omaa pursketulen. Kahva itse on sentään ontto niinkuin pitääkin - Maruin mallissa kun kahvan sisälle on tungettu moottori.

Toiminta

Pyssyllä on järkky tulinopeus ja Maruin Kurzia suurempi teho HFC134a-kaasulla hyvässä kesälämpötilassa.

Halvan hinnan vaikutuksen huomaa kuulien loppuessa - ase ampuu niin kauan kuin kaasua riittää. Äänestä huomaa kyllä heti kun ase ampuu tyhjää, mutta Blowback-aseelta olisi toivonut juuri samanlaista toimintaa kuin esikuvaltakin.

Kylmenemisilmiö vaikuttaa vaikka pyssy ampuu sarjatulta - pitkää lipasta yhteen pötköön tyhjentäessä teho vähenee loppulaukauksilla. Toisaalta, järkevä pelaaja ei ammu lippaita kerrallaan, eikä semmoiseen useimmilla ole varaakaan - kaasusäiliön takia kun lippaat maksavat kaksi kertaa niin paljon kuin Maruilla.

HFC22

HFC22 eli "Green Gas" -kaasun käytöstä aseessa annetaan vaihtelevaa tietoa - jotkut ampuvat aseellaan pelkästään sitä ilman ongelmia, toisilla se jumittaa aseen heti ensilaukauksella. Ongelmaosana on suutinta liikuttava jousi, joka kasvaneen tehon takia mätkähtää sijoiltaan. Jousta leventämällä, kaventamalla tai sen ohjaimeen tavaraa lisäämällä moni on korjannut ongelman.
Toimintahäiriöt HFC22:n käytössä ovat yleensä tulleet lämpimässä ilmanalassa, jolloin kaasu purkautuu nopeammin lisäten tehoa. Suomessa on yleensä (muovikuula-aseiden suurkulutusmaihin verrattuna) kylmä ja HFC22:n käyttö on pienillä asteilla jopa suositeltavaa.

Jos HFC22 jumittaa aseen, kannattaa käyttää sekä sitä että HFC134a:ta sekaisin.

HFC134a on nykyään Suomessakin hyvin saatavilla ja ase ampuu sillä erittäin hyvin (75-90m/s lämpimällä ilmalla), joten vain kaasukelpoisuuden takia asetta ei kannata jättää ostamatta.

Käytössä

Ase on "vain" pienempi versio MP5-sarjasta, joka taas on suunniteltu rynnäkkökiväärin pohjalta. Tästä syystä sen rakenne eroaa paljon pistoolityylisistä Ingram M11 ja IMI MicroUzi -konepistooleista, aseen kilpailijoista muovikuulakaasublowback-markkinoilla. Tätä ei kuitenkaan tarvitse ajatella pahana asiana - ase on erittäin mukava käyttää kahdella kädellä (joka on tehokkain tapa taistella) ja sen ergonomia on tuttua H&K-mukavuutta.

Todella suuri tulinopeus pakottaa opettelemaan hallittua sarjaa. Jos tulinopeus tuntuu pahalta on pyssyssä myös (toisin kuin Maruin sähköissä) luotettavasti toimiva puoliautomaattivaihtoehto. Toisaalta asetta on erinomaisen hauska ampua sarjalla, eikä hyvin tähdätyltä kuulavanalta ole pakoa.

Käyttömukavuutta voi parantaa myös lisäosilla, joita aseeseen saa (sen kaukaisen rynkkytaustan ja Maruin MP5-sarjan myötä) muita kaasukonepistooleita huomattavasti paremmin, parempina ja huokeammalla.

Lisätavaraa

Aseelle itselleen ei ole tehty liiemmin lisävarusteita, mutta tarvekaan ei ole niin suuri - useat Maruin MP5K-sarjaan tarkoitetut menevät joko suoraan tai pienellä muokkauksella.

Maruin PDW:n "three lug barrel", eli piipun suuaukkoon kierrettävä liekinsammuttimien ja äänenvaimentimien pikaliitin on mahdollista kiinnittää, samoin kuin Maruin MP5/G3-sarjan tähtäinkisko, pienellä työllä.

Maruin PDW:n tukki, vallan erinomainen lisäosa, ei mene suoraan, sillä valmistajien perälevyt ovat erilaiset - Maruzenin perälevy pitää vehkeen sisuskaluja paikallaan. Tukki itse on kuitenkin Maruin perälevyssä kiinni vain ja ainoastaan kahdella ruuvilla, ja sen saa Maruzenin perälevyyn kiinni yksinkertaisella poraustoimenpiteella. Tukki kannattaa asentaa, sillä se nopeuttaa ja helpottaa tähtäystä etenkin pidemmissä pelisessioissa, eikä, tarvittaessa poiskääntyvänä, ole tiellä. Optista tähtäintä käyttäessä tukki on todella tarpeen.
Maruin varaosatukkeja myydään ajoittain varastotavarana ja niitä saa usein hyvinkin halvalla käytettynä. Jos ei muuten meinaa löytyä, kannattaa semmoista yrittää ostaa käytetyn PDW-paketin päältä.

Loppulausunto

Kaasukonepistoolina Maruzenin MP5K A4 Kurz pitää pintansa hyvin - kohtuu hyvä koneisto, erinomainen rakenne, hyvä teho, halpa hinta ja luokkaansa nähden paljon lisäosamahdollisuuksia. KSC:n Steyr TMP tosin pieksee sen ainakin hilkun verran kaikessa paitsi hinnassa ja lisäosien saatavuudessa. Tämä ei silti tee asetta lainkaan huonoksi.

Noin yleisesti ase on pieni, hyvä käyttää, ja siinä on sekä sarjatulen että kertalaukausten mahdollisuus. Suuri tulinopeus ja blowback tuovat siihen juuri sitä hauskuutta mitä Maruin sähköaseissa jää kaipaamaan. Toisaalta, kaasutoimisena blowbackina ase vaatii säännöllistä huoltamista ja sen riippuvuus kalliista muovikuulakaasusta tekee siitä loppujen lopuksi Maruin sähköä kalliimman. Talvella se ei toimi, ja kuten kaikki muutkin kaasublowbackit, jää se Maruin sähköaseiden luotettavuuden varjoon.

Aloittelijalle suosittelen sähköasetta, mutta jos kokee kykenevänsä kaasuaseeseen, on tässä erinomainen vaihtoehto.

Valtteri Jaakonpoika
webmaster miuku varusteleka piste fi


Linkit

Englanninkielinen artikkeli
http://www.airsoft-guide.com/default.asp?view=59&ad=2

Airsoft Guiden englanninkielinen, kuvitettu artikkeli Maruzenin MP5K-kaasublowbackista.

Artikkeli englanniksi
http://www.redwolfairsoft.com/redwolf/airsoft/Revi...

Redwolfin kuvitettu artikkeli Maruzenin MP5K-kaasublowbackista.

Englanninkielinen artikkeli
http://www.arniesairsoft.co.uk/reviews/maruzen_mp5...

Arniesairsoftin kuvitettu artikkeli Maruzenin MP5K-kaasublowbackista. Mukana myös juttua Maruin MP5K A4 PDW:n liekinsammuttimen ja tukin lisäämisestä.

Tietoa oikeasta aseesta
http://www.hkpro.com/mp5k.htm

HKPron runsaasti kuvitettu artikkeli oikeasta Heckler & Kochin MP5K-sarjasta.

Tietoa oikeasta aseesta
http://www.heckler-koch.de/html/english/behoerden/...

Heckler & Kochin virallisten kotisivujen tietopaketti firman MP5-sarjasta.

- LEKA - webmaster@varusteleka.fi