Etusivulle

AGM

Sähköviritteiset

MP/40

ANGS/tuntematon

Sähköviritteiset

MG/42

Classic Army

Sähköviritteiset

Armalite M15A4 Rifle
H&K MP5 A2
H&K MP5 A3
H&K MP5 SD3
H&K MP5 SD5

Craft Apple Works

Kaasutoimiset

M79

DBoys

Jousitoimiset

Kar98K

Hudson

Kaasutoimiset

M3A1 Grease Gun

ICS

Sähköviritteiset

ICS AK-74M
M4A1 (CAR-97)

KSC

Kaasutoimiset

Glock 19
Glock 26
H&K Mk23 SOCOM
Ingram M11 A1

Kuan Ju Works

Kaasutoimiset

Beretta M9 Full Metal
Glock 23

KWA

Kaasutoimiset

Cz75 2nd Version

KWC

Kaasutoimiset

Colt M16 Shorty

Marushin

Jousitoimiset

Mauser Kar98K SSB
Mossberg M500

Kaasutoimiset

M1 Carbine MAXI
Mauser M712 MAXI SSB
Mossberg M500
Mossberg M500 Slugster MAXI

Maruzen

Jousitoimiset

APS-2 Extra
APS-2 Original Version
APS-2 Sniper Version
Remington CA870

Kaasutoimiset

H&K MP5K A4 Kurz
Maruzen M870 Black Version
Micro Uzi

Sun Project

Jousiviritteiset

Remington M40 A1

Tanaka

Kaasutoimiset

Luger P.08
Mauser Kar98K

Tokyo Marui

Jousitoimiset

Benelli M3 Super 90
Benelli M3 Super 90 Shorty
Colt M203
SPAS 12
SPAS 12 Folding Stock
VSR-10 Pro Sniper
VSR-10 Real Shock
Walther P.38

Kaasutoimiset

Beretta Tactical Master
Colt Python 4"
M1911 A1
P226

Sähköviritteiset

AK-47
AK-47 βeta Spetsnaz
AK-47 Spetsnaz
AK-47S
Colt CAR-15
Colt M16 A1
Colt M16 A2
Colt M16 Vietnam Version
Colt M4A1
Colt M733
Colt XM177 E2
FA MAS F1
FA MAS SV
FN P90 PDW
FN P90 PDW TR
H&K G3 A3
H&K G3 A4
H&K G3 SG/1
H&K G36C
H&K MP5 A4
H&K MP5 A5
H&K MP5 RAS
H&K MP5 SD5
H&K MP5 SD6
H&K MP5K A4 Kurz
H&K MP5K A4 PDW
H&K PSG-1
IMI Uzi SMG
M14 Wood stock
MC51
SIG SG 550
SIG SG 551
SIG SG 552 SEALS
Steyr AUG Military Version
Steyr AUG SR
Thompson M1A1

Sähköviritteiset pistoolit

Glock 18C

TOP

Sähköviritteiset

M60 DX
M60 E3
M60 E3 Long
M60 Shorty
M60 STD

UHC

Jousitoimiset

Desert Eagle .44

Western Arms

Kaasutoimiset

Para Ordnance P14-45

Viimeksi päivitetty
2006-11-30

M40 A1
Sun Project M40 A1
Kuvasta kiitokset Wargamers Club Shopille

Ominaisuus Muovikuula-ase Oikea ase
***Mallia valmistettu usealla eri lähtönopeudella
Valmistaja Sun Project, Japani Remington, Yhdysvallat
Toimintaperiaate Käsiviritteinen jousitoimininen, kertatuli Pulttilukko, kertatuli
Valmistusvuosi 1966
Piipun pituus mm 610 mm
Pituus 1080 mm 1117 mm
Paino 3 kg 4.08 kg
Lipaskapasiteetti 24, irroitettava lipas 5, irroitettava lipas
Ammus 6mm muovikuula 7,62x51mm NATO (308 Winchester)
Lähtönopeus 92 m/s (0,2g) 840 m/s
Lähtöenergia 0.85 J 3352 J
Rakenne
Puutukki, tukin päässä kuminen pehmuste. Yhtä paljon metalliosia kuin oikeassakin.
Yksinkertainen ja linjakas rakenne.
Ei tähtäimiä tai sellaisten kiinnityslaitteita.
Metallilipas. Ase yhteensopiva myös Maruzenin APS-2 ja Classic Armyn M24 -sarjojen lippaiden kanssa.
Erikoisominaisuudet
Kiinteä hop-up
Plussat ja miinukset
+ Ei ulkoisia muoviosia
- Jäykkä liipaisin
- Ei tähtäimiä eikä kiskoa

Oikea M40

M40 on Jenkkien merijalkaväen tarkoituksiin muunneltu tarkkuuskivääri, joka pohjaa Remingtonin siviilikivääriksi tehtyyn M700-malliin. M40A1 on paranneltu versio, joka tehtiin 70-luvulla ensimmäisen M40-tuotantosarjan kuluttua loppuun. M40 A1-malli ja sen jälkeen tulleet päivitykset ovat useiden eri valmistajien yhteistyötä, kun M40 oli kokonaan Remingtonin valmistama.
M40 A1-mallit varustettiin yleensä synteettisellä tukilla. Sun Projectin pyssyjen tukki on puuta. Tämä on periaatteessa virhe, mutta toisaalta ei olisi ensimmäinen ase, johon jenkkiarmeijan virallisen tiedon mukaan puutukit oilsi vaihdettu jo 40 vuotta sitten synteettiseen, mutta siitä huolimatta ne näkevät vielä tänäkin päivänä käyttöä.

Sun Project M40

Sun Project on tehnyt pyssystä lukuisia eri versioita, jotka ovat aikojen saatossa ehtineet sekoittaa harrastajien päät moneen kertaan. Ammoisina aikoina valmistettiin kaikenmoisia versioita, joita osassa oli aika tiukka lähtönopeus. Nykyään saatavilla on kuitenkin lähinnä vain XB-mallia, jossa sylinteri on Maruzenin tapaan pitkä - aikaisemmissa Sun Projecteissa se oli suunnilleen oikean aseen lukon kokoinen - ja sen myötä lippaan kiinnitys edempänä ja sisäpiippu lyhyempi. XB-mallejakin on useita, näistä kannattaa valita parannetulla, säädettävällä hop-upilla varustettu malli. Firma tekee aseeseen myös kaasulukkoa ja myy pyssyä jopa valmiiksi kaasutoimisena. Näissä ei ole paljon järkeä, sillä Tanakan M40 ja M700-sarjat ottavat kaasutoimisuudestaan laadun lisäksi vielä kaiken mahdollisen realisminkin irti.

Ase ehti joskus vuosia sitten olla jo harvinaisuus, mutta nykyään Sun Project taas valmistaa sitä ja se on hyvin saatavilla.

Rakenne

Tukki on puuta, perälevy kumia ja loput aseesta metallia. Oikeaksi aseeksi pyssyjä tunteva ei vehjettä luule, sen verran kevyt se on. Siviilikivääreille tyypillisesti ase on todella yksinkertaisen muotoinen ja linjakas - erillisiä osia tukin osien lisäksi ovat vain liipaisin kaarineen, lukonkehys, varmistin, lukko ja piippu. Varmistin on lukonkehyksen oikeassa takakulmassa, latauskahvan takana oleva piipunsuuntaisesti liikkuva vipu. Huolimaton käyttäjä saattaa hanskat kädessä vahingossa liikuttaa varmistinta - sen ollessa melkoisen löysä - mutta kun kokemusta karttuu, oppii sitä kyllä varomaan.

Ase on muotoiltu samaan tapaan kuin nykyään kaikki muutkin jousitoimiset pulttilukkokiväärit. Aseen lukkona toimii vehkeen sylinteri, joka on suljettu yksikkö, alkaen päätykappaleesta ja latauskahvasta, päättyen sylinterinpäähän, jonka kiinteä osa aseen suutin on. Sisällä on jousenohjain, jousi ja mäntä, jossa omana erillisenä osanaan on männänpää. Kun latauskahvan kääntää ylös ja lukko vedetään taakse, jää jousenohjain paikalleen, jolloin sylinterinpään työntämä taaksepäin liikkuva mäntä vetää jousen kasaan. Kun lukko pääsee aivan taka-asentoonsa, ottaa liipaisinkynsi männästä kiinni, ja pitää sen paikallaan taka-asennossa kun lukko viedään eteen. Eteenliikkuessaan sylinterinpäässä oleva suutin nappaa lippaasta kuulan ja työntää sen piippuun. Näin kun liipaisimesta vedetään, vapautuu mäntä, työntäen ilmaa kovalla paineella suuttimesta ulos. Ilma työntää kuulan edellään piippuun ja kohti kohdetta.

Liipaisinkoneisto on Maruzenin APS-sarjaan verrattuna todella yksinkertainen ja erittäin jäykkä. Liipaisi on todella jäykkä, ja jäykistyy sitä enemmän viritettäessä, mikä ei ole kauhean hieno juttu "tarkkuuskiväärissä".

Koneisto toimii yleensä hyvin, muttei suorituskyvyn kannalta ole parhaimpia mahdollisia. Piippu on suunnilleen Marui-laatua, eikä ilmantiiviys sylinterissä ole parhaimpia. Aseesta tulee vaikutelma, että sekä työssä että suunnittelussa on jätetty viimeistelyt tekemättä.

Sisuskalujen suuntaviivat on noukittu Maruzenin APS-sarjasta, mutteivät ole keskenään yhteensopivia, jousta lukuunottamatta. Nykyään tällekin pyssylle on saatavissa kaikenlaisia viritysosia. Valikoima on kuitenkin pienempi, ja joskus jokin osa on kaikkialta loppu niin, että viritysprojekti jää puoleen väliin, ja pyssy hyllyille lojumaan.

Tiivistettynä

Ase näyttää M40-kivääriltä, ja siihen sen suuret edut jäävät. Se ei varsinaisesti ole huono, siitä saa kyllä yrittämällä pelipyssyn, mutta jos ei nimenomaan M40-kivääriä tarvitse, ei tähän ole mitään järkeä laittaa rahojaan. Maruzenin pyssyihin verrattuna Sun Projectista huomaa selkeästi, että erikoisenmalliset pyssyt menevät kaupaksi ulkonäöllään, minkä takia koneiston hienosäätöön ei tuhlata rahaa. Nykyään aseelle on tullut myös halpisvaihtoehto, sillä Maruin VSR-10 noudattelee M40:n pohjana olevan M700-kiväärin muotoja, vaikkei ihan tarkasti sellainen olekaan.

Valtteri Jaakonpoika


- LEKA - webmaster@varusteleka.fi