Etusivulle

AGM

Sähköviritteiset

MP/40

ANGS/tuntematon

Sähköviritteiset

MG/42

Classic Army

Sähköviritteiset

Armalite M15A4 Rifle
H&K MP5 A2
H&K MP5 A3
H&K MP5 SD3
H&K MP5 SD5

Craft Apple Works

Kaasutoimiset

M79

DBoys

Jousitoimiset

Kar98K

Hudson

Kaasutoimiset

M3A1 Grease Gun

ICS

Sähköviritteiset

ICS AK-74M
M4A1 (CAR-97)

KSC

Kaasutoimiset

Glock 19
Glock 26
H&K Mk23 SOCOM
Ingram M11 A1

Kuan Ju Works

Kaasutoimiset

Beretta M9 Full Metal
Glock 23

KWA

Kaasutoimiset

Cz75 2nd Version

KWC

Kaasutoimiset

Colt M16 Shorty

Marushin

Jousitoimiset

Mauser Kar98K SSB
Mossberg M500

Kaasutoimiset

M1 Carbine MAXI
Mauser M712 MAXI SSB
Mossberg M500
Mossberg M500 Slugster MAXI

Maruzen

Jousitoimiset

APS-2 Extra
APS-2 Original Version
APS-2 Sniper Version
Remington CA870

Kaasutoimiset

H&K MP5K A4 Kurz
Maruzen M870 Black Version
Micro Uzi

Sun Project

Jousiviritteiset

Remington M40 A1

Tanaka

Kaasutoimiset

Luger P.08
Mauser Kar98K

Tokyo Marui

Jousitoimiset

Benelli M3 Super 90
Benelli M3 Super 90 Shorty
Colt M203
SPAS 12
SPAS 12 Folding Stock
VSR-10 Pro Sniper
VSR-10 Real Shock
Walther P.38

Kaasutoimiset

Beretta Tactical Master
Colt Python 4"
M1911 A1
P226

Sähköviritteiset

AK-47
AK-47 βeta Spetsnaz
AK-47 Spetsnaz
AK-47S
Colt CAR-15
Colt M16 A1
Colt M16 A2
Colt M16 Vietnam Version
Colt M4A1
Colt M733
Colt XM177 E2
FA MAS F1
FA MAS SV
FN P90 PDW
FN P90 PDW TR
H&K G3 A3
H&K G3 A4
H&K G3 SG/1
H&K G36C
H&K MP5 A4
H&K MP5 A5
H&K MP5 RAS
H&K MP5 SD5
H&K MP5 SD6
H&K MP5K A4 Kurz
H&K MP5K A4 PDW
H&K PSG-1
IMI Uzi SMG
M14 Wood stock
MC51
SIG SG 550
SIG SG 551
SIG SG 552 SEALS
Steyr AUG Military Version
Steyr AUG SR
Thompson M1A1

Sähköviritteiset pistoolit

Glock 18C

TOP

Sähköviritteiset

M60 DX
M60 E3
M60 E3 Long
M60 Shorty
M60 STD

UHC

Jousitoimiset

Desert Eagle .44

Western Arms

Kaasutoimiset

Para Ordnance P14-45

Viimeksi päivitetty
2006-11-27

Colt M16 Vietnam Version
Marui M16 Vietnam Version

Ominaisuus Muovikuula-ase Oikea ase
***Lähtönopeus saattaa vaihdella. Hinta on suuntaa antava.
Valmistaja Tokyo Marui, Japani Colt, Yhdysvallat
Toimintaperiaate Sähkö, sarjatuli Suora kaasukoneisto, Sarjatuli
Valmistusvuosi 1993
Piipun pituus 509 mm 508 mm
Pituus 984 mm mm
Paino 2.9 kg kg
Lipaskapasiteetti 68/190/330/1 000/2 700 20/30/50//100
Ammus 6mm muovikuula 5,56x45mm (.223 NATO)
Tulinopeus 750-850 laukausta/min 700-950 laukausta/min
Lähtönopeus 85 m/s (0,2g) m/s
Lähtöenergia 0.72 J J
Rataslaatikko Versio 2
Moottori EG 700 pitkä
Akku 8.4v Large
Hinta 249 €
Rakenne
Perä, rungon molemmat puolikkaat, sökötin ja kädensuojat muovia, loput metallia.
Erikoisominaisuudet
Säädetävä hop-up
Pystysyynnassa säädettävä etutähtäin
Sivuttaissuunnassa säädettävä takatähtäin, jossa mahdollisuus valita kahdesta diopterikoosta
Liekinsammutin kiinni 14/1mm vastapäivään kierteillä
Plussat ja miinukset
+ Mukana hicap-lipas, ei siis periaatteessa tarvetta ostaa enempää lippaita
- Piippu alkaa heilumaan
- Ei katastrofaalinen, mutta monia muita malleja heikompi rakenne
- Huono varaosahuolto

Aseen rakenne pohjautuu firman M16A1-malliin. Artikkeli käsittelee aseesta vain eroavaisuudet, lue siis pohjustukseksi Maruin M16 A1 -artikkeli

Esikuva

Yhdysvaltain ilmavoimat käyttivät Vietnamissa lentokenttiensä vartioina vietnamilaisia vapaaehtoisia, joille silloinen peruskivääri M14 oli aivan liian raskas. Armalite-firmalta tilattiin näille sitten kevyt AR15-kivääri, joita yhdysvaltalaiset sotilaat kovin kadehtivat. Armeija otti aseen ensin erikoisjoukkojen kokeiluun, huomasi sitten sen mitä koko muu maailma sille saksalaisten Sturmgewehrin jälkeen oli yrittänyt tolkuttaa ja otti aseen armeijan pääaseeksi.

AR15-kiväärin tulo ei ollut aivan ongelmatonta. Kiväärin erikoinen tapa mäjäyttää ruutikaasut suoraan lukkoa vasten päästi ruutikaasujen epäpuhtaudet aseen herkimpiin osiin, eikä ase tämän jälkeen kestänyt taistelukentän likaa enää kovinkaan paljoa. Lisäksi aseen tukit tehtiin bakeliitista - eräänlaisesta muovin esiversiosta - ja ne hajosivat kovassa käsittelyssä. Edelleen säästötoimenpiteinä aseen sisäosat jätettiin valmistajan neuvojen vastaisesti kromaamatta, ja ammusten ruudin laadussakin oli kaikennäköistä, lähinnä ilmeisesti säästötoimenpiteistä johtuvaa hässäkkää. Kaiken tämän päälle ensialkuun asetta mainostettiin sotilaille uuden ajan erikoisuutena, jota ei tarvinnut puhdistaa lainkaan. Kunnon koulutustakaan aseesta ei annettu.
Lopputuloksen arvaa, kiväärit jumittivat jo muutenkin ja kosteisiin viidakoihin vietyinä toimintavarmuus oli tuulen viemää. Aseesta alettiin aste asteelta tehdä paranneltuja versioita, joista jotain puolivälin mallia Maruin M16 esittää. Alkukangerteluiden jälkeen huolellisella puhdistuksella M16 lunasti paikkansa, sillä se tarjosi rynnäkkökiväärin edut, ja oli aikalaisiinsa verrattuna erittäin keveä vehje.

Kuulapyssyksi

Maruin mallivalinta on vähän erikoinen, ilmeisesti kustannussyistä siinä käytetään samaa runkoa kuin muissakin vanhemman sarjan M16-mallistossa, minkä ansiosta vehkeen kyljessä lukee "M16 A1". Esikuvaltaan M16 Vietnam eroaa M16 A1-mallista vain suujarrun ja tukin päätykappaleen osalta. Kuulapyssyissä eroja on kuitenkin paljon enemmän, Vietnam-mallin ollessa uudempaa suunnittelua, ja saadessa vielä vähän päivitystä puoli vuosikymmentä sitten.

Rakenne

Aseessa on sama perusrakenne kuin M16 A1 -mallissa, mistä johtuen se koostuu suurimmaksi osaksi muovista. Oikeaan aseeseen verrattuna aseessa on kuitenkin runkoa ja sökötintä lukuunottamatta yhtä paljon metallia, toisin kuin M16 A1 -mallissa. Aseessa on siis kuminen perän päätylevy, muovinen perä, metallinen hihnalenkki, muovinen runko jonka kaikki nippelit sökötintä lukuunottamatta ovat metallia, metalliset piipun kiinnitysosat, metallinen kaksiosainen piippu, muoviset kädensuojat, metallinen etutähtäin ja siihen liittyvät osat sekä piipun päässä 14/1mm vastapäivään kierteillä metallinen liekinsammutin.
Liekinsammutin on vanhaa kolmikärkistä, etupäästä avointa mallia, ja mahdollistaa sekä pistimen että kiväärikranaatin kiinnittämisen. Oikean aseen pistimen kiinnittäminen kuitenkin vaatii hiukan etutähtäimen alla olevan pistimen kiinnittimen hiomista, sillä se on pulleampi kuin oikeassa aseessa.
Siinä missä Maruin muissa täysperäisissä M16-kivääreissä on akulle avattava luukku, on Vietnam-mallissa kuminen päätylevy, joka näyttää olevan ruuveilla kiinni, mutta oikeasti kiinnittyy kitkalla ja muovin taipumisella, eli samaan tapaan kuin Maruin Kalashnikovissa. Perälevy irroitetaan lyömällä sitä alaspäin, jolloin se tippuu kokonaan irti. Levy on muodoltaan ja kooltaan sellainen, että se pysyy yllättävänkin hyvin kiinni, mutta jos se hukkuu, se hukkuu, eli teippiä kannattaa käyttää.

Kuten M16 A1-artikkelissa jo mainittiin, on ulkopiippu rungossa kiinni liimalla. Jahka liimaus ja muovi alkavat löystymään, rupeaa piippu heilumaan. Ongelmaa voi korjata asentamalla kädensuojien alle, ulkonevan muoviseen rungon osan ympärille letkunkiristimen. Runko on edelleen aika heikkoa rakennetta, ja jos se hajoaa, kelpaa tilalle vain Maruin varaosa, joka on varmasti kallis, ja ennenkaikkea hankalasti saatavilla. Metallirungot - edes G&P:n M16 Vn-runko - eivät käy aseeseen, ellei samalla osta myös uutta etupäätä ja kahvaa. G&P:n metallirungolla, etupäällä ja kahvalla aseesta saa tosi jämäkän ja kivan, mutta rahaa päivitys vaatii, sillä sarjat korvaavat suurimman osan aseen alkuperäisosista.

Aseen mukana tulee lyhyttä, 20 patruunan lipasta imitoiva 190 kuulan hicap-lipas. 30 patruunan käyrät lippaat saatiin kyllä koekäyttöön Vietnamin sodassa, mutta luotettavuusongelmien ansiosta ne olivat ko. konfliktin aikana todella harvinaisia. Eipä kyseinen lipas nykyäänkään mitää parhaiten syöttävän lippaan asemaa ole ansainnut. Vietnam-mallin hicap-lipas käy myös muihin Maruin M16-sarjan aseisiin sekä niiden kopioihin, ja tietysti samalla tähän aseeseen käy ihan mikä tahansa M16-lipas. Lyhyiden lippaiden ystäville on kaikeksi onneksi nykyään saatavilla tavallisia ja Midcap-lippaita sekä Maruilta, G&P:ltä ja STARilta.

Käytössä

M16 on aikalaisiinsa verrattuna todella hyvin muotoiltu, istuu hyvin käteen ja on luonnollinen sekä keveä käyttää. Pituutta aseella on, niinkuin kaikilla aikakauden NATO-maiden jalkaväen kivääreillä. Heikon rungon ansiosta kannattaa tämän pyssyn kanssa rajuimmat stunt-temput jättää väliin, mutta useimmilla pelaajilla vehke kyllä säilyy hengissä monia vuosia.

Tiivistelmä

M16 Vietnam on suoraan laatikosta, ikänsä huomioon ottaen, toimiva ja kiva pyssy. Varjon aseelle langettaa varaosahuolto, sillä jos runko hajoaa, on edessä ainoana vaihtoehtona joko uusi pyssy tai kallis ja taitavaa asentajaa vaativa parantelupalikoiden rypäs. Meikäläiselle, jonka käsissä yksi jos toinenkin ottaa ja hajoaa, on tämä tärkeä asia, mutta kuten sanottu, tavallinen airsoft-harrastaja pitää leikkikaluistaan kyllä sellaista huolta, ettei liiemmin tarvitse huolestua.

Valtteri Jaakonpoika


- LEKA - webmaster@varusteleka.fi