Softaajille vuodesta 2002
Varusteleka.fi
Tänään on To Maalis 28, 2024 4:44 pm

Kaikki ajat ovat UTC




Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 13 viestiä ] 
Kirjoittaja Viesti
 Viestin otsikko: Tuliaseiden toiminta?
ViestiLähetetty: To Joulu 28, 2006 2:53 pm 
Poissa

Liittynyt: Su Marras 05, 2006 7:08 am
Viestit: 64
Haluaisin tietää miten nämä ruutiaseet oikein toimivat?
Elikkä mitä tapahtuu aseessa kun painaa liipasinta?
Mistä aseet saavat voimansa (akku :lol: , kaasu ?)

-Siili


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: To Joulu 28, 2006 3:09 pm 
Poissa

Liittynyt: La Syys 09, 2006 11:35 am
Viestit: 187
Paikkakunta: Oulu
AK:oossa ja kotimaisessa on se periaate, osa ruutikaasuista mene piipun päällä olevaan putkeen, jossa ne työntävät siellä olevaa mäntää taaksepäin.
Se puolestaan työntää lukkouman (en tiedä onko oikea sana) taaksepäin joka poistaa käytetyn hylsyn ja lataa uuden patruunan pesään. Melkein sama periaate on M16 sarjalaisissa, mutta ei aivan sama, joku viisas voi täydentää..


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: To Joulu 28, 2006 3:29 pm 
Poissa

Liittynyt: Su Touko 29, 2005 5:36 pm
Viestit: 2037
Nimi: Eric A.
Yksinkertaisesti. Liipasinta painettaessa iskuri osuu hylsyn kannassa olevaan nalliin ja räjäyttää ruudin jonka voimalla ammus irtoaa hylsystä ja lentää piipun kautta kohti kohdetta.


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: To Joulu 28, 2006 3:55 pm 
Poissa

Liittynyt: Pe Marras 24, 2006 7:07 pm
Viestit: 19
Paikkakunta: Riihimäki
Ja pistooleissa osa räjähdyksen voimasta työntää luistin taakse, ja taka-asentoon päästyään, liukuu se takaisin ja takaisin liukuessaan ottaa lippaasta uuden patruunan ja on taas ampumavalmis


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: To Joulu 28, 2006 8:42 pm 
Poissa

Liittynyt: Su Huhti 20, 2003 5:31 pm
Viestit: 1053
Paikkakunta: Turku
http://science.howstuffworks.com/machine-gun1.htm

Tuolla on aika hyvä peruskuvaus siitä miten automaattiaseet toimii.


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: La Joulu 30, 2006 1:33 am 
Poissa

Liittynyt: La Joulu 03, 2005 9:34 pm
Viestit: 321
Paikkakunta: Tampere
Jep. Ja voin kaiken varalta tässä samalla suomentaa tuon. Eli usein aseet jaetaan rekyyli-, massasulku- ja kaasutoimisiin aseisiin. Lisänä gatling-tyypin aseet, "ketjuaseet" (Chain gun), yksitoimiset piippuladattavat (auki taittuvat ja suustaladattavat), revolverit ja manuaalisesti liikutettavat lukot (pulttilukot, pumpputoimiset, Winchester-tyylinen kahvalataus) ja... pari muuta.

Tuossa Wikipedian kohtuutäydellinen englanninkielinen lista.

Rekyylitoimisissa aseissa sekä piippu että aseen lukko siirtyvät taaksepäin, ja erkaantuvat jossain vaiheessa, tyylistä riippuen: pitkässä molemmat liikkuvat aivan perälle kunnes piippu alkaa liikkua takaisin, yleisemmin käytetyssä (M1911, Browning M2 "Ma Deuce", Luger, Walther P38, Beretta 92 ym.) lukko irtaantuu piipusta jo aiemmin, poistaa hylsyn, ottaa uuden hylsyn ja liikkuu takaisin eteen lukittuen piippuun ja työntäen piipun eteen.

Massasulku perustuu lukon massaan ja palautusjouseen. Ammuttaessa ruuti palaa, jolloin syntyy valtavasti (lähtöaineeseen verrattuna) kuumia, laajenevia kaasuja. Koska ainut kaasujen poistumistie on ulos luodin tukkimasta piipusta, Newtonin lakien mukaisesti myös lukkoon kohdistuu painetta. Lukon massa hidastaa ja osittain estää lukon liikkeen, tiettyyn rajaan saakka, kunnes lukko perääntyy, hylsy poistuu ja lukko palautuu eteen tuoden uuden ammuksen pesään. Koska puhdas massasulku vaati kohtuullisen pienitehoisen panoksen (tai vastaavasti, erittäin raskaan lukon), konekivääreissä ja kivääreissä käytetään hidastettua massasulkua. Hidastuksessa voidaan käyttää esim. aseen kaasua, joka ohjataan pieneen mäntään (harvemmin käytetty menetelmä), rullasulkua jossa lukko pidetään paikoillaan jousitetuilla rullilla (katso MG42-diagrammi Cammerin linkissä, kohdassa "Recoil operated") tai erityistä kaksiosaisella (kevyt ja raskas) lukolla varustettua mekanismia, jota en englanninkielisen kuvauksen perusteella tajua (:lol:), mutta jota käytetään mm. FAMASissa.

Kaasutoimisissa aseissa piipussa, usein lähellä suuaukkoa, on pieni reikä, josta osa laajenevista kaasuista pääsee sisään. Kaasut kulkevat putkessa ja joka työntävät lukkoon yhdistettyä mäntää tai kulkevat suoraan lukkoon, työntäen sen taakse. Jälkimmäistä käytetään esim. M16-sarjalaisissa, AK-47 ja useat muut aseet käyttävät lyhyttoimista kaasumäntää ja esim. M1 Garand käyttää pitkätoimista mäntää.

Gatlingit ovat yksinkertaisesti rypäs piippu-lukkoyhdistelmiä. Jokaisella piipulla on oma lukko, joka ladataan tietyssä kohtaa ja jonka annetaan (?) laueta tietyssä kohtaa. Toiminta taataan pyörittämällä rypästä ympäri jolloin toiminta toistuu ja toistuu. Saavutettavat tulinopeudet ovat suuria, modernissa normaalikäytössä 1200-10000 laukausta minuutissa. Jenkkien mekaaniset nopeimmillaan 6000 laukausta (M134 Minigun, M61 Vulcan), venäläisten kaasutoiminen saavuttaa tosiaankin jopa 10000 laukauksen vauhdin ja myös kiihtyy nopeammin.

"Chain gun", eli suomennettuna ketjutykki (en ole edes löytänyt virallista suomenkielistä versiota), on täysin koneellinen ase. Laukaisusykli ja panossyöttö tapahtuvat moottorin avulla. Moottori liikuttaa ketjua, kuten polkupyörässä, joka liikuttaa lukkoa hoitaen laukaisusykliä edellä mainittujen tapaan. Kuten gatlingissä ja muissa ulkoisia voimanlähteitä käyttävissä aseissa, ase ei virhelaukauksissa jumita, vaan laukeamaton panos (tms.) poistetaan pesästä ja joko heitetään pois tai kuten esim. M61 Vulcanin tapauksessa, kierrätetään takaisin panosrumpuun.

Syöttö tosiaankin tapahtuu joko lipas- tai vyösyöttönä, tai yksitellen. Lippaat usein syöttävät jousen avulla, varhaisimmissa panokset tippuivat pesään. Vyöt ovat joko hajoavia tai "kiinteitä" (vyö pysyy kasassa, panokset mahd., tosin epätodennäköisesti, mukana), tai kuten moderneissa konetykeissä, syöttö tapahtuu linkittömästi.


Saa korjata, kysyä ja väitellä aivan vapaasti. Suurin osa tiedosta perustuu muistin varaan ja Wikipediasta (ja parista muusta lähteestä) suomennettuun tietoon. Kellonajan vuoksi en vastaa kirjoitusvirheistä, saatan muokkailla jos sellaisia löydän.


Ja kysymys: mitä tarkoitetaan sähköisesti laukaistavilla aseilla? Laukaisu perinteinen vasara-nalli, mutta linkitetään (jotenkin) elektronisesti, vai että panos (no, nalli) sytytetään sähkövirralla?


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: La Joulu 30, 2006 2:29 am 
Poissa

Liittynyt: La Helmi 15, 2003 2:39 pm
Viestit: 2384
Paikkakunta: Espoo
Nimi: Ville V.
Kalashnikoveissa on pitkätoiminen kaasumäntä.


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: La Joulu 30, 2006 12:09 pm 
Poissa
Site Admin

Liittynyt: Ti Helmi 04, 2003 7:19 am
Viestit: 8192
Nimi: Valtteri L.
MG/42:n tapauksessa massalukko ei ole rullilla hidastettu, vaan rullat lukitsevat piipun lukkoon, ja kun piippu ja lukko ovat yhdessä tulleet liikkeensä päähän, irroittavat rullat piippun, ja lukko pääsee yksinään liikkumaan taka-asentoonsa. Sen sijaan G3 (sekä sen edeltäjät, CETME ja Stg/45(M) ja jatkokehitelmät, esim. MP5), jossa piippu on kiinteä, käyttää rullahidastettua lukkoa.

Pitkä- ja lyhyttoimisen kaasumännän erona on se, että lyhyttoiminen lyö kovaa luistiin (joka liikuttaa lukkoa), ja lukko liikkuu sitten tämän iskun voimasta. Pitkätoiminen on kokoajan (luistin välityksellä) kosketuksissa lukkoon.


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: La Joulu 30, 2006 1:57 pm 
Poissa

Liittynyt: Ke Maalis 05, 2003 12:18 pm
Viestit: 242
Paikkakunta: Geneve
Lyhyesti sanottuna, ruutiaseissa räjähdysaineen sisältämä kemiallinen energia muutetaan liike-energiaksi, jolla aseesta riippuen liikutetaan joko pelkästään ammusta tai sekä ammusta että jonkinlaista avustavaa koneistoa.

Sähköisesti laukaistavilla aseilla tarkoitetaan yleensä aseita joissa hylsyssä tms on ihan sähkönalli, vaikka kai tätä termiä voisi käyttää myös joistain sähköaktuaattorilla laukaistavista "normaaleista" aseista, esim. erilaisista "videopelitykkitorneista" eli ajoneuvon sisältä kauko-ohjattavista konekivääreistä ym.

Sähkölaukaisu kehiteltiin alunperin lentokonekäyttöön: mekaanisesti syttyvässä nallissa on pieni ja valmistustekniikan tasosta riippuen vähän vaihteleva viive, joka ei ole hyvä idea jos ampuminen pitää suorittaa potkurinkehän läpi tahdistimen avulla. Systeemiä käytetään nykyäänkin etupäässä kohteissa, joissa vaaditaan suurta laukaisutarkkuutta, esim. silloin kun tulinopeus on suuri.

Sähköistä sytytystä ei pidä sekoittaa ns. elektrokemiallisiin aseisiin, joissa osa ammukselle tuotavasta energiasta tulee alunperin sähkövirrasta. Tälläisillä aseilla saadaan suurempia lähtönopeuksia ja ne saattavat korvata osan nykyisistä raskaista aseista kuten panssarivaunujen vaunukanuunoista ja tykistöstä 20-30 vuoden tähtäimellä.

Termistöstä:

Konekiväärin ja tykin raja menee perinteisesti väljyydessä 20 mm - sen kokoiset ja sitä isommat ovat tykkejä, ja niissä on piipun sijasta putki. Samalla siirrytään puhumaan ammuksesta eikä luodista: kaikki luodit, poislukien muurarin tai merenkävijän luoti, ovat ammuksia, mutta kaikki ammukset eivät ole luoteja.

Haagin sodankäyntiä sääntelevien sopimusten mukaan (näitä kutsutaan usein nimellä "Geneven sopimukset") alle 20 mm aseissa ei saa käyttää mm. räjähtäviä tai laajenevia ammuksia, jos sotaa käyvinä osapuolina ovat järjestäytyneet armeijat. Siksi esim. poliisien on sallittua käyttää laajenevia ammuksia kuten ns. reikäpää- tai puolivaippaluoteja, mutta armeijoiden käytössä niitä harvemmin näkee - vaikka tarkkaan ottaen nykyisenkaltaiset kähinät siihen antaisivat mahdollisuuden.

Suomenkielessä "lipas" on irroitettava, "makasiini" kiinteä. Makasiinikivääri ei siis tarkoita Helsingin keskustan puolustajain asetta vaan tyypillistä kertalaukeavaa kivääriä.

Englannin kielessä taas "magazine" viittaa yleensä irroitettavaan lippaaseen mutta voi tarkoittaa myös kiinteää makasiinia, tällöin yleensä käytetään termiä "fixed magazine" tai jotain vastaavaa. "Clip" tarkoittaa ammussidettä, millä makasiinikiväärejä sota-aikana ruokittiin. Ammussiteitä näkee nykyään harvemmin, joskin ainakin amerikkalaisilla 5,56 mm irtopatruunat taitavat edelleen tulla 10 patruunan siteissä, joista ne on helppo painaa kerralla lippaaseen.


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: Su Huhti 29, 2007 5:51 pm 
Poissa

Liittynyt: La Huhti 28, 2007 4:34 pm
Viestit: 25
Paikkakunta: Espoo
Miten toi kaasumäntä toimii? Massasulkuhan taas toimii paljon yksinkertaisemmin, mutta se on tarkoitettu enemmän konepistooliin.


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: Su Huhti 29, 2007 7:54 pm 
Poissa

Liittynyt: Su Huhti 20, 2003 5:31 pm
Viestit: 1053
Paikkakunta: Turku
http://science.howstuffworks.com/machine-gun5.htm

Siinä yksinkertainen kuvaus miten kaasumäntäkoneisto toimii.


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: To Touko 03, 2007 1:08 pm 
Poissa

Liittynyt: La Huhti 28, 2007 4:34 pm
Viestit: 25
Paikkakunta: Espoo
G3A3 käyttää rulla lukkoa niin kuin MG42:kin, mutta miten se toimii?


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: To Touko 03, 2007 1:42 pm 
Poissa
Site Admin

Liittynyt: Ti Helmi 04, 2003 7:19 am
Viestit: 8192
Nimi: Valtteri L.
Kantsii ehkä mieluummin lukea Wikipediaa ja http://world.guns.ru -sivustoa, kuin tänne kysellä yksinkertaisimpiakin asioita.

G3:n toimintaperiaate on massasulku, joka toimii niinkin rajulla patruunalla lukon liikettä hidastavien rullien avulla. MG/42 ei käytä samaa systeemiä. Siinä on hidastamaton massasulku, mutta lukon liikkeen alkupäässä lukon päässä olevat rullat lukitsevat aseen koko piipun lukkoon kiinni, ja niin kauan, kun rullat pitävät piippua paikallaan, liikkuu sekä lukko, että piippu.


Ylös
 Profiili  
 
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 13 viestiä ] 

Kaikki ajat ovat UTC


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 7 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi

Etsi tätä:
Hyppää:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Käännös, Lurttinen, www.phpbbsuomi.com