Tässä topikissa olisi siis tarkoitus puhua Etelä-Afrikkalaisesta sotilasvarustuksesta.
Itselläni on yhden kaverin kanssa projektina koota E-Afrikkalainen 32 Battalion/Recce/geneerinen varustus 60-80-luvulta. Kuten arvata saattaa, setin keräys ei ole sieltä helpoimmasta päästä, mutta hyvään vauhtiin ollaan päästy (kerron tästä lisää postauksen lopussa). Pistän tähän nyt kaiken mitä tiedän SADF:n (South African Defence Force) operaatioista, yksiköistä ja varustuksesta.
SADF oli toiminnassa vuodesta 1957 vuoteen 1994 eli apartheidin loppumiseen saakka, ja SADF:ia pidetään tavallaa tuon järjestelmän "ylläpitäjänä". E-Afrikassa oli tuona aikana asevelvollisuus kaikille valkoihoisille miehille, mutta myös tummaihoisia vapaaehtoisia palveli runsain määrin. SADF oli mukana Etelä-Afrikan Rajasodassa (South African Border War) 1966-1989 sekä jossain määrin Angolan sisällissodassa (Angolan Civil War). Itselleni on hiukan epäselvää mikä oli SADF:n virallinen osuus Rhodesian "puskasodassa" (Rhodesian Bush War), mutta ainakin vapaaehtoisia lähti E-Afrikasta paljon Rhodesian armeijaan.
Nimi SADF käsittää maavoimat, laivaston ja ilmavoimat sekä erillisenä haarana lääkintäjoukot. Maavoimien toimintaan liittyy myös Namibian alueella toiminut Southwest African Police, joka oli "puolisotilaallinen" poliisi (esim. Koevoet oli poliisin erikoisyksikkö, joka kuitenkin toimi lähinnä armeijan tavoin). Maavoimat lienee mielenkiintoisin varusteiden kannalta, joten keskityn siihen jatkossa.
Tunnetuimpia yksiköitä:
South African 32 Battalion, ei varsinainen erikoisjoukko mutta rinnastettavissa esim USMC Force Reconiin jne. Saanut mainetta yhtenä maailman ammattimaisimmista ja kovimman koulutuksen omaavista yksiköistä.
South African Special Forces Brigade, eli siis varsinainen erikoisjoukko. Tunnetaan myös nimellä "Recces".
Myös erittäin korkeatasoinen yksikkö, erityisen taitava "puskasodassa" (varsin osuva ilmaisu, sillä etenkin Namibian alueella on järjettömän laajoja savanneja joilla kasvaa jopa 2-metristä pusikkoa).
Koevoet, aka "Operation K" tai SWAPOL-COIN. Kuten aiemmin mainitsin, oli Koevoet poliisin erikoisjoukko, joka kuitenkin toimi ja varustautui samalla tavalla kuin armeijan yksiköt. Koevoet toimi nykyisen Namibian alueella, ja sitä käytettiin vapaustaistelijoiden jäljittämiseen ja vangitsemiseen (ei siis yleiseen rauhanpitoon kuten poliisia normaalisti). Varsin kyseenalainen yksikkö, jota on syytetty myöhemmin kidutuksista jne rikoksista.
Sitten niistä varusteista. Monelle varmasti tulee heti mieleen "legendaarinen" SAAV-liivi, mutta asiaan perehdyttyäni olen huomannut että erilaisia kantolaitteita oli aika helvetisti, varsinkin erikoisjoukoilla. Sama pätee myös vaatetukseen.
"Virallisia" kantolaitteita oli kuitenkin kolmea mallia: itselleni vielä suht tuntematon valjastetsari, erään varustekirjan mukaan tämä oli Brittien P58-tetsarin kopio. Varustelekassa myytävät E-Afrikkalaiset lipastaskut ovat käsittääkseni tästä järjestelmästä. Myös alkuperäinen P58-tetsari näki käyttöä jossain määrin, liekö sitten että engelsmannit olis myyny näitä E-Afrikalle. Valjastetsarit olivat yleisessä käytössä luullakseni 80-luvulle asti.
SAAV-liivi tuli kuvioihin mukaan joskus 80-luvulla. Monesti tätä kutsutaan M83-lisänimellä, ja voi olla että käyttöönotto tapahtui joskus -83 aikaan. Mitään varmuutta tästä ei ole. ISSUE-versio on väritykseltään musta/ruskea. Samaan systeemiin kuuluu oletettavasti ruskea rinkka, jota kaupataan myös M83 tai patt83-nimellä.
SAAV:in lisäksi jaettiin hyvin simppeliä chestrigiä, joka muistaakseni kulki myös jollain M83 nimellä. Rigi on tummanruskea tai OD, senverta mitä kuvista on selvää saanut. Rigissä on 3 lipastaskua ja sivuilla jotkut pienemmät taskut. Lisäksi kuvissa on näkynyt koko joukko mitä ihmeellisimpiä henkseli-viritelmiä, modattuja takkeja ja jotain 32-jannuille suunniteltua taktista liiviä. Myäs chicomia ja vastaavia käytettiin.
Kuva issue SAAV:ista:
http://www.militaryphotos.net/forums/attachment.php?attachmentid=1127&d=1138008065Kuva Railway police assault vest-nimisestä viritelmästä:
http://www.worldcamo.com/images/sarp-v.jpgKuva M83-rigistä:
http://camocorp.co.za/catalog/images/w014f.JPGKuva M83-rinkasta:
http://camocorp.co.za/catalog/images/w052f.JPG32B-joukkojen "taktinen" liivi:
http://www.32battalion.net/DSC04431a%20copy.gifMaastopuvuista taas tiedän sen verran, että normaaleilla jalkaväen sotilailla oli käytössään tummanruskea puku, jonka paita oli yleensä lyhythihainen. Pukuun kuului myös hyvin tunnistettava "boonie", sekin ruskeana.
Kuva laskuvarjojoukkojen käyttämästä takista, jota kutsutaan nimellä Nutria Slangvel:
http://camocorp.co.za/catalog/images/SA%20slang%201st.jpgKuva jalkaväen sotilaasta (kuvassa näkyy hyvin tuo kenttäasu):
http://i50.photobucket.com/albums/f334/fishclint/SADF/2ArmyTruck1.jpgKuva jossa näkyy hyvin pitkähihainen versio kenttäpaidasta ja boonie:
http://i50.photobucket.com/albums/f334/fishclint/SADF/2ArmyGaurdDuty3.jpgPoliisiyksikkö Koevoet käytti tuon normaalin hellepuvun lisäksi muutamaa erilaista maastopukua. Usein käytössä oli pelkät maastopuvun housut ja OD/ruskea kenttäpaita jossa oli epoletit tunnuksien kiinnittämiseen (näin ehkä koitettiin erottua armeijan joukoista).
Kuva yhdestä Koevoetin käyttämästä maastokuviosta:
http://camocorp.co.za/catalog/images/SAP%20jacket.JPG32 batallion-jannuilla taas oli kesä- ja talvikäyttöön maastopuvut. Käyttöä näki myös Portugalilainen maastopuku, jonka tarkasta mallista en ole varma. 32 Batallionin sotilailla oli käytössä korvaläpillä varustettu lippalakki/pipo ("Kiko-cap"), joka oli "statusesine".
Kuva ymmärtääkseni Portugalilaisesta takista, jota yksikön nettisivulla kutsutaan 1st pattern-nimellä:
http://www.32battalion.net/1%20st%20Pattern%20jacket%20Type%202.gifKiko-lätsä:
http://www.32battalion.net/32Bn%20Kiko%201st%20Pattern%20copy.gif70-luvun lopussa käyttöönotettu "kesäkuvio":
http://www.32battalion.net/32%20Summer%20shirt.gifSekä sama talviversiona:
http://www.32battalion.net/32%20Winter%20shirt.gifRecce-joukot taasen käyttivät kuvien perusteella enimmäkseen tuota ruskeaa kenttäpukua, tosin joissain kuvissa on näkynyt samoja maastopukuja kuin 32B-joukoilla.
Kypärät eivät olleet kovin laajassa käytössä edes perusjoukoilla ennen 80-luvun loppua, jollon kehitettiin M87-kevlarkypärä, kuva:
http://camocorp.co.za/catalog/images/DSCF1760.JPGEnnen kevlar-kypärää käytössä oli M63-mallin teräskypärä. Sirpaleliivejä ei ole kuvissa näkynyt, enkä ole löytänyt mistään E-Afrikkalaisia sirpoja. Johtopäätös: sellaisia ei ollut käytössä.
Siinä olikin aika tuhti paketti maavoimien varusteista. Muutama erittäin hyvä linkki:
Jonkun hepun erittäin hyvä albumi, sisältää valokuvia ja piirrustuksia. Kandee tsekata!
http://s50.photobucket.com/albums/f334/fishclint/SADF/Etelä-Afrikassa oleva pulju, sivuilla myydään paljon SADF-varusteita:
http://www.camocorp.co.za/catalog/default.php32 Batallionin nettisivu, paljon kuvia ja infoa heidän toiminnastaan:
http://www.32battalion.net/index.htmJonkun keräilijän sivu, jossa esillä kaikki käytössä olleet vaatteet, niin armeijan kuin poliisinkin:
http://roangouws.tripod.com/SADFUniforms.htmKandee myös tsekata Englanninkielisestä wikipediasta hakusanalla SADF.
Sokerina pohjalla esittelen tämän oman "impressionin", jota siis kasaan kaverin kanssa. Eli jahka joskus päästään otteleen kuvia, näätte kaksi mahdollisimman autenttista heppua yhden sijaan.
Setin on tarkoitus matkia Recces-joukkoja 70-80 luvulla. Settiä kasataan lähinnä tämän kuvan perusteella:
http://i50.photobucket.com/albums/f334/fishclint/SADF/SADF_NAMIBIA_AFRICA.jpgEn ole ihan varma että minkä yksikön jannuja kuvassa on, mutta veikkaan että Reccejä. He kuitenkin käyttivät juurikin tuota ruskeaa hellepukua, joten aivan hakoteillä tuskin ollaan. Fyysiset ominaisuudetkin on kunnossa, että niihin ei tartte puuttua heti ekana.
Varusteita kasaamme seuraavanlaisesti:
Ruskea hellepuku (pitkähihainen malli, Nutria Slangvel) + boonie
- Mahdollisuuksien mukaan hellepuvun housujen tilalle maastopuvun housut
Jalkineiden suhteen päädytään jenkkien viidakkobuutseihin, ellei sitten jostain löydy aitoja SADF-bootseja
Kantolaitteeksi Brittiläinen P58-tetsari, lipastaskut vaihdettuna E-Afrikkalaiseen malliin (ja ilman large-packia)
Aseistuksen suhteen valittavana on FN FAL, Galil tai jokin AK-malli.
Siinä se kaikessa yksinkertaisuudessaan. Kaikkea pikkusälää tms tullaan hommailemaan, jahka saadaan nuo puvut nyt ensin hommattua. Parin viikon sisään voi odotella ALUSTAVAA kuvamateriaalia. Topikkiin sitten mieluusti keskustelua niiltä henkilöiltä, jotka jotain aiheesta tietävät tai ovat muutenvaan kiinnostuneita.