Viimeisin päivitys: 2006-06-20

Usein Kysytyt Kysymykset

Airsoft-harrastajien pieniä päitä vaivaavat yleensä samat kysymykset. Tällä sivulla vastataan suurimpaan osaan yleisimmistä kysymyksistä. Sivu on tehty helpoksi tavaksi vastata niihin ainaisiin samoihin foorumikysymyksiin, sekä tietysti tiedonlähteeksi niille astetta fiksummille, jotka osaavat itse etsiä haluamaansa tietoa.

Yksittäisistä pyssymalleista löytyy tietoa aserekisteristä.

Sisällysluettelo

Akut

Kuinka kauan akkua tarvitsee ladata?
Kuinka monta laukausta akut antavat?
Mitä eroa akuilla on? Voinko käyttää aseessa eri akkua kuin valmistaja neuvoo?
Pitääkö akkuja purkaa, miten se tehdään?
Voiko akkua säilyttää ladattuna?

Aseet

Ase hajosi. Mistä varaosa?
Kuula lentää huonosti! Onko aseeni rikki?
Miksi eri lähteet antavat samalle aseelle erilaisia lähtönopeuksia?
Mikä kaasuase kannattaa ostaa? Haluan halvan ja hyvän.
Mikä sähköase on paras?
Mikä vemppupistooli kannattaa ostaa?
Miten huollan muovikuula-aseeni?
Mitä aloittelijan kannattaa ostaa ja paljonko menee rahaa?
Mitä hyötyä on RISistä?
Mitä tarvitsee aseen lisäksi?
Moottoripyssyni puoliautoamaatti jumiuttaa aseen. Mitä tehdä?
Saako aseeseeni äänenvaimentimen? Minkälaisen?
Sähköase, kunnon vemppu vai kaasu?
Toimivatko muovikuula-aseet sateella?
Toimivatko muovikuula-aseet talvella?
Vasta ostettu pyssy toimii/ampuu huonosti! Mitä tehdä?
Voiko aseöljyä käyttää muovikuula-aseen huoltamisessa?

Kaupat ja ostaminen

Haluan tietyn aseen tai osan. Mistä saan sen ja mihin hintaan?`
Kannattaako ostaa käytettyä?
Kannattaako ulkomailta ostaa?
Miksi ulkomailla on niin halpaa?
Milloin se tai tämä osa tai pyssy tulee Suomeen?
Mistä muovikuula-aseita voi ostaa?
Mistä saa käytettyjä aseita?
Mistä suomalaisesta kaupasta saa sitä ja sitä?
Mitä kuluja tulee jos ostaa ulkomailta?
Onko (se, tämä tai tuo) suomalainen kauppa luotettava?
Onko (se, tämä tai tuo) ulkomainen kauppa luotettava?

Tiimi- eli joukkuetoiminta

Miten perustaa tiimi?
Miten pääsee tiimiin?
Mitä tiimitoiminta on?

Tähtäimet

Mikä on weaver-kisko?
Mikä taas on dovetail-kisko?
Miten kiinnitän kiikari- tai punapistetähtäimen?
Mitä 4x20 (tai muu vastaava) kiikarissa tarkoittaa ja mikä kiikari kannattaisi ostaa?
Mitä eroa on punapistetähtäimellä ja lasertähtäimellä?
Onko kiikarista hyötyä?

Varusteet

Mikä maastopuku kannattaa ostaa?
Mikä maski kannattaisi ostaa?
Mitkä suojalasit kannattaisi ostaa?
Onko kokomaskista hyötyä?
Sopiiko (se ja se) maastopuku Suomen luontoon?

Akut

?   Kuinka kauan akkua tarvitsee ladata?   2005-11-24
Allaoleva koskee vain NiCd-akkuja.

Riippuu tietysti laturista ja akussa jäljellä olevasta latauksesta, sekä mitä monet eivät tunnu arvaavan, myös yksilötasolla akusta ja sen kunnosta. Ilman automaattilaturia on kaksi varmaa tapaa ladata oikein. Valitettavasti kummatkin edellyttävät akun tilan tarkkailua, mikä, pitkän latausajan huomioonottaen, on harmillista puuhaa.
Ladatessa akun antama volttimäärä nousee. Akku on täynnä, kun sen antama volttimäärä ei enää nouse. Tämän havaitsee yleismittarilla. Toinen, käytännöllisempi vaihtoehto on tunnustella kädellä akun lämpöä, kun akku on lämmin, on se valmis. Kun se on kuuma pidellä, ollaan jo vaarallisilla rajoilla tai ylikin.
Liian pitkä lataus vaurioittaa akkua, jolloin se kuluu loppuun.

Suomessa kuulapyssyjen kylkiäisiksi tarjotaan useimmiten Ansmannin AC48-laturia, jolla uusi ja tyhjä 600mAh NiCD -akku latautuu noin 6-8 tuntia. Tämä laturi ei välttämättä pysty lataamaan large-akkua täyteen kapasiteettiinsa, tyhjän ja hyväkuntoisen large-akun latausajaksi on yleensä mainittu noin 15 tuntia. Sopii tunnustella, että milloin akku on lämmin. Jos se ei lämpene ollenkaan, lienee se todiste siitä, etteivät pikkulaturit riitä antamaan akusta kaikkea irti.

Helpoin, fiksuin ja monia akkuja omistavalle helposti myös halvin vaihtoehto on ostaa automaattilaturi. Tämmöiset vehkeet katkaisevat latauksen juuri oikeaan aikaan ja yleensä vieläpä lataavat melko nopeasti. Mikä tärkeintä, automaattilaturin omistajan ei tarvitse ostella uusia akkuja siinä missä peruslaturin kanssa saattavat akut hetkellisen herpaantumisen ansiosta kärähtää tai jatkuvan ylilataamisen ansiosta kulua loppuun.

Jaakonpoika

?   Kuinka monta laukausta akut antavat?   2005-12-24
Akun kapasiteetti riippuu sen kunnosta, mihin vaikuttaa käyttö ja ikä. Väärin ladattu ja purettu akku menettää kapasiteettinsa nopeasti.
Akun kapasiteettiin vaikuttaa lisäksi mm. lämpötila ja aseen käsittely - sarjatulella saa samalla akulla useamman kuulan ilmaan kuin kertatulella. Käyttämätömänä akku purkautuu itsestään, eli pienikapasiteettiset akut kannattaa ladata aina pelipäivän aamuna tai edeltävänä iltana.
Periaatteessa akun milliamppeerituntimäärä kertoo akun riittoisuuden. Tämä on kuitenkin vain ohjeellinen luku, mikä enemmän kertoo akkujen keskinäisestä samankaltaisuudesta. Suoraa, käytännössä toimivaa suhdelukua laukausten määrän laskemiseen milliamppeerituntiluvusta ei ole.
Tuoreella, hyväkuntoisella, täyteen ladatulla 600mAh NiCd-akulla saa virittämättömästä Maruin moottoripyssystä 1000-1500 laukausta lämpimänä kesäpäivänä.
Large-kennoista kasattujen NiCd-akkujen laukausten lukumäärää en ole kuullut kenenkään laskevan, sillä terveessä, hyvälaatuisessa akussa riittää virtaa ja paljon. Omassa käytössä ne ovat kestäneet joskus jopa kaksi kuukauttakin yhdellä lautauksella, kerran viikossa pelaten. Milliamppeerimäärä näissä tuntuu airsoft-käytössä olevan sivuseikka, enemmän väliä on kennojen laadulla. Monesti 1700mAh hyvä akku on kestänyt pidempään kuin 2100mAh halpisakku.
NiMH-akkujen ja pieniin tiloihin tehtyjen erikoisakkujen kesto on yleensä kovin kennokohtaista.
Kylmän vaikutus akkujen kestoon on huomattava. Kovalla pakkasella NiMH-akut ja 600mAh akut kestävät usein vain pari lipasta, jos sitäkään. NiCd-kennoista kootut large-akut yleensä sietävät kylmää kohtuullisen tai erittäin hyvin.

Jaakonpoika

?   Mitä eroa akuilla on? Voinko käyttää aseessa eri akkua kuin valmistaja neuvoo?   2005-12-24
Eri akuilla on eroa koko ja muoto. Eri aseet tarvitsevat erikokoisia ja -muotoisia akkuja siksi, että akun pitää mahtua piiloon oikean aseen muotoisen vehkeen sisään, eikä oikeissa aseissa ole akkuja. Jos aseiden sisällä olisi tilaa, olisi kaikissa aseissa sama akku! Maruin moottoripyssyissä ja niiden kopioissa käytetään yleensä kahta kennotyyppiä ja neljää eri akkumallia. Jotkin erikoisemmat (muun kuin Maruin valmistamat tai muutellut) pyssyt tarvitsevat erikoisempia akkuja, niitä ei tässä käsitellä. Maruin moottoripyssyt ja useimmat kopiot on suunniteltu käytettäväksi 8,4v akuilla, joissa on 7 kennoa. Muut akut ovat erikoisakkuja, joiden mahduttaminen aseeseen saattaa vaatia muutostöitä. Näitäkään ei tässä käsitellä.

Kennotyyppejä on kaksi. Näiden eroina on koko, sekä kapasiteetti (eli siis se, kuinka paljon akulla voi ampua). Periaatteessa mitä isompi akku, sen enemmän laukauksia yhdellä latauskerralla saa. Pienemmät kennot tunnetaan 2/3 AA-kennoina (siis kuin tavallinen AA- tai LR6-paristo, mutta 2/3 pituudesta), niiden mitat (siis yksi kenno, ensin halkaisija ja sitten pituus) ovat 14x27,7mm. NiCd-kennoissa näiden akkujen kapasiteetti on yleensä 600mAh, NiMH-kennoissa yleensä 1100mAh. Näistä kennoista saadaan kolmea akkumallia: Mini, SD ja AK. Miniakussa kennot ovat parijonossa viimeisen, parittoman kennon ollessa poikittain. SD-akussa kaikki kennot ovat parijonossa, viimeisellä kennolla ei ole paria. AK-akussa kaikki kennot ovat yhdessä jonossa, peräkkäin pitkänä pötkönä. SD-akkua ei käytännössä näe koskaan, sillä huomattavasti yleisempi mini-akku mahtuu käytännössä aina sen tilalle.
Isommat kennot tunnetaan Sub-C tai SC-kennoina, näiden mitat ovat 22,5x42,5mm. Näitä kennoja saa NiCd-tyyppisinä 1300-2400mAh kapasiteeteilla, yli 1700mAh kennot saattavat olla kooltaan aavistuksen verran isompia. Näistä kennoista tehdään vain yhtä akkutyyppiä, large-akkua, joka on kasattu samaan muotoon kuin mini-akku, mutta on siis joka suuntaan isompi.

Siis tiivistettynä: Mini-akku, AK-akku ja SD-akku ovat kaikki samaa kamaa, kunhan vain erimuotoisina. Large-akku on näitä fyysisesti isompi ja kestoltaan huomattavasti riittoisampi. Neljällä erimuotoisella akulla saadaan jokaiseen aseeseen mahtumaan jonkinlainen akku. Aseiden koneistolle ei ole mitään väliä, mitä näistä neljästä akusta käyttää, mutta aseen akkukoteloon ei vääränmuotoista tai -kokoista akkua saa mahtumaan. Large- ja miniakun tapauksessa tässä ei tähän mennessä ole ollut tarvetta syyttää valmistajien rahanahneutta niihin Maruin pyssyihin, jotka käyttävät pienikennoisia 600mAh akkuja, ei tosiaan millään saa isompaa. Aseessa voi käyttää vääränmuotoista kiinnittämällä akku aseen ulkopuolelle ja yhdistämällä se jatkojohdolla aseen liittimeen. Lekan artikkeli Vääränmallisen akun käyttö kertoo asiasta tarkemmin.

Jaakonpoika

?   Pitääkö akkuja purkaa, miten se tehdään?   2005-11-24
Jotkut ovat tästä asiasta toistakin mieltä, mutta tässä lyhyesti meikäläisen teoria: akkuja ei tarvitse, eikä kannata purkaa. Tämä tietysti tarkoittaa entistä ahkerampaa tarkkailua latausvaiheessa, purkamattomasta akusta kun on ei voi antaa mitään latauksen aika-arviota.

Kiistämätön fakta on, että akun liiallinen purkaminen kuluttaa sitä ja pahimmassa tapauksesa hajoittaa sen tyystin. Akun liialliseksi purkamiseksi lasketaan myös ammuttaessa "viimeiset puristukset", eli kun akku ensimmäisen kerran loppuu, odottaa moni sen keräävän vielä vähän virtaa, ja ampuu sitten taas lisää.

Jaakonpoika

?   Voiko akkua säilyttää ladattuna?   2005-11-24
Voi, ilman mitään ongelmia. Akut, etenkin pienet sellaiset, tosin menettävät lataustaan ihan itsestäänkin. Etenkin pienet akut tulisi ladata siksi aina ennen peliä.

Jaakonpoika

Aseet

?   Ase hajosi. Mistä varaosa?   2004-02-14
Varaosia on erittäin vaikea saada Japanin ulkopuolelta. Lisäksi ne ovat usein erittäin kalliita. Monesti ainoa vaihtoehto on tehdä osa itse, tai metsästää rikkinäisiä/viritettyjä aseita, joista varaosa irtoaisi.

Kannattaa yrittää ottaa yhteyttä mahdollisimman moneen sellaiseen kauppaan joka myy hajonneen aseen valmistajan tuotteita. Hyvällä lykyllä he pystyvät toimittamaan tahtomasi tavarat.

Valtteri Jaakonpoika

?   Kuula lentää huonosti! Onko aseeni rikki?   2006-06-04
Yleensä ei. Tarkista seuraavat asiat:


  • Mikäli aseessa on säädettävä hop-up, on yleinen virhe säätää sitä liikaa. Vastoin luuloa, hoppia lisää säädettäessä kuula ei ikuisesti pyri ylemmäs, vaan kun sitä on oikein kunnolla liikaa, lähtee kuula huonosti, kuin hoppia ei olisi ollenkaan.

    Joissakin aseissa on hankala nähdä, että missä asennossa hoppi on. Lisää hoppia tulee yleensä kierrettävissä malleissa myötäpäivään ja liu'utettavissa piipunsuuntaan säädettäessä.

  • Piipun likaisuudella on oikeasti selkeä merkitys aseen toimintaan. Puhdista piippu huolellisesti ja syötön osia varoen.

  • Joissakin aseissa, mm. erityisesti kopiovalmistajien M16- ja MP5-malleissa, lippaiden liian vahva jousi aiheuttaa ongelmaa sen painaen suutinta vinoon. Ongelma selviää kokeilemalla vajailla lippailla, ratkaisuna käy lippaiden jousien kuolettaminen - jättää lojumaan täytettyinä yön yli.

Jaakonpoika

?   Miksi eri lähteet antavat samalle aseelle erilaisia lähtönopeuksia?   2005-11-24
Kaikki aseet ovat yksilöitä ja antavat jokainen omanlaisensa lähtönopeuden. Lisäksi yleensä mittaukseen käytettävät laitteet näyttävät vähän sinnepäin, eivätä aivan absoluuttista nopeutta, eivätkä varsinkaan aina samaa toisen laitteen kanssa. Edelleen tulokseen vaikuttavat suuresti mm. käytettävä kuula, lämpötila ja piipun puhtaus.

Yleensäkin lähtönopeus on kovin häilyvä käsite, jossa voidaan huijata mm. mittaamalla vääränpainoisilla kuulilla. Mitä järkeä on tietää "tarkkuuskiväärin" lähtönopeus 0,2g painoisilla kuulilla, jos sitä ei koskaan niin keveillä tulla käyttämään? Teho, jota eurooppalaiset sivistysmaat mittaavat jouleissa, joka lasketaan sekä lähtönopeudella että ammuksen painolla, on se, joka kertoo aseen todellisen tehon. Kirjaimellisesti.

Toisin kuin yleisesti luullaan, lähtönopeus tai teho ei suinkaan kerro aseen pelillisestä tehokkuudesta. Esimerkiksi KSC:n M11-kaasukonepistoolin teho on kaksinkertainen Maruin moottoripistooliin verrattuna, silti jälkimmäisen hyödyllinen kanto matka on liki kaksi kertaa pidempi.

Lähtönopeuden tasaisuus (siis mahdollisimman pieni vaihtelu eri laukausten välillä) on paljon tärkeämpi tekijä.

Jaakonpoika

?   Mikä kaasuase kannattaa ostaa? Haluan halvan ja hyvän.   2004-02-13
Kaasuaseita on markkinoilla hirmuinen määrä. Jokainen malli on jollakin tapaa omanlaisensa, eikä suoraan parasta pysty sanomaan. Lisäksi valikoima vaihtuu koko ajan, joten pysyvää vastausta ei voi antaa.

Jotain listaa antaakseni kuitenkin hyviä NBB-aseita ovat kaikki KHC:t ja Maruin Mk23, hyviä GBB-aseita kaikki Maruin valmistamat, useimmat KSC:n valmistamat, KJW:n Glock sarja ja niin edelleen. Kannattaa tutustua aserekisteriin ja muihin Internetin lähteisiin. Lisäksi Lekan foorumilla on ainakin kaksi ketjua aivan juuri tästä aiheesta.

Valtteri Jaakonpoika

?   Mikä sähköase on paras?   2004-02-14
Se, josta eniten tykkää. Pelissä pärjääminen muita Maruin sähköaseita vastaan ei ole mallista kiinni.

Jos mitään hajua mieliaseesta ei kuitenkaan ole, voi aserekisterin kautta tutustua repertuaariin lukemalla ensin artikkeli itse Tokyo Maruista.

Valtteri Jaakonpoika

?   Mikä vemppupistooli kannattaa ostaa?   2006-03-19
Vemppupistooleja on Suomenkin markkinoilla jos jonninmoista. Yleinen linjaus on se, että vain kaksi valmistajaa yrittävät tehdä ihan oikeasti hyviä pyssyjä ja loput tyytyvät tappelemaan halpojen romujen luokassa. Se on ihan ihmisestä kiinni, että mihin tyytyy - halvoista romuistakin voi saada iloa irti, ainakin jos ei käytä asetta pääasiassa parempia pyssyjä vastaan pelaamiseen.
Kaksi maagista hyvää valmistajaa ovat Marui ja KWC. Näistä Maruin pyssyt ovat pidemmän päälle kestävämpiä.

Jokaisesta vemppupistoolista erikseen kertominen on turhaa. Sen sijaan linjaan tässä peruskriteerit, jotka täyttävä pyssy on oikein hyvä ostos:

  • Aseesta löytyy hop-up. Tämä on pelikäyttöön erittäin tärkeä ominaisuus, sillä se noin kaksinkertaistaa hyödyllisen kantomatkan
  • Lipas on oikean aseen lippaan muotoinen, eikä päästä kaikkia kuulia vapaaksi, vaikka sen ottaisi täytenä aseesta ulos
  • Ase on sen mallinen, että luistista saa hyvän otteen, eikä siinä ole mitään ulokkeita, jotka tuntuvat epämukavalta.

Muutamia hyviä esimerkkejä Tokyo Maruin hop-upilla varustetusta mallistosta: Colt M1911 Government, Glock 17, USP, SIG P226.

Jaakonpoika

?   Miten huollan muovikuula-aseeni?   2004-02-13
Artikkeleista löytyy huoltoartikkeli, josta löytyvät huolto-ohjeet jokaiselle asetyypille.

Valtteri Jaakonpoika

?   Mitä aloittelijan kannattaa ostaa ja paljonko menee rahaa?   2004-02-13
Harvassa ovat harrastajat jotka eivät olisi käsiviritteisellä jousitoimisella pistoolilla uransa aloittaneet. Se on mun nähdäkseni paras tapa aloittaa, helppo ja halpa tapa tutustua harrastukseen.
Ihan mitä vaan ei kannata ostaa, ettei tule heti pahaa makua suuhun. Hinnat ovat siinä viiden kympin kummallakin puolen, mitä enemmän maksaa sitä enemmän periaatteessa saa. Kalliista "kromi"pinnasta ei tosin ole mitään hyötyä - omasta mielestäni vain haittaa, mutta ulkonäkökysymykset ovat aina kiistanalaisia.

KWC:n ja Maruin aseet ovat tehokkaimpia, mallilla ei ole niinkään väliä kunhan aseessa on hop-up ja lipas on oikean aseen lippaan muotoinen ja sellainen, ettei se sylje kuulia ulos jos sen ottaa täytenä pois aseesta.

Silmäsuojaimet ovat pakollisia, niistä ja muista varusteista enemmän Lekan Varusteartikkelissa.

Mikäli harrastus kiinnostaa kokeilunkin jälkeen mutta sähköaseiden hinnat kauhistuttavat, voi harkita siirtymistä seuraavalle vaiheelle - halpa kaasupistooli tai jousiviritteinen kivääri. Konepistooliversiot maksavat noin 100€, kivääriversiot 150€ ja kaasupistoolit >50€. Näitä aseita saa jo hyväkuntoisena käytettynäkin. Kaasuaseessa kannattaa aina muistaa että kaasua kuluu ja se maksaa usein miltei saman verran kuin kuulat.

Valtteri Jaakonpoika

?   Mitä hyötyä on RISistä?   2004-02-14
En todellakaan tiedä.

Valtteri Jaakonpoika

?   Mitä tarvitsee aseen lisäksi?   2004-02-13
Mahdollisen käyttövoiman (kaasu, ladattu akku), pari lipasta ja hihna. Muu on lisäherkkua ja joissakin tilanteissa jopa haitaksi.

Valtteri Jaakonpoika

?   Moottoripyssyni puoliautoamaatti jumiuttaa aseen. Mitä tehdä?   2005-11-24
Ammu hiukkasen sarjatulta. Tämä ongelma vaivaa kaikkia Maruin moottoripyssyjä ja niiden kopioita (poislukien PSG-1), eikä siitä pääse pysyvästi eroon. Se ei kuitenkaan rekyylittömissä kuulapyssyissä paljoa haittaa.

Jaakonpoika

?   Saako aseeseeni äänenvaimentimen? Minkälaisen?   2006-06-20
Äänenvaimentimet kiinnittyvät yleensä aseen piipun suuhun kierteillä. Jotkut vaimentimet saattavat kiinnittyä tietyn asemallin piippuun suoraan. Jotta äänenvaimennin voisi kiinnittyä kierteillä, on aseen piipun suussa oltavat kierteet, ja lisäksi vielä vaimentimen ja aseiden kierteiden täytyy olla yhteensopivat.

Maruin moottoripyssyistä kierteet puuttuvat vain vanhemmista malleista - G3, FA-MAS, SG-550/551 jne. Todella harvassa pistoolissa on suoraan kierteet. Moneen kaasupistooliin saa erikseen ostettua kierteillä varustettuja vaihtopiippuja. Vemppuihin ei yleensä saa vaimenninta mitenkään muuten paitsi liimalla ja rautalangalla, poislukien useimmat pulttilukkokiväärit ja Maruin Mk23 SOCOM.

Kuten tuli ilmi, eri kierremalleja on paljon erilaisia. Aika monelta valmistajalta on tarjolla välikappaleita, joilla tietynmallisiin kierteisiin saa tietynmallisen vaimentimen kiinni. Suosituin kierremalli on 14/1mm vastapäivään (usein ilmaistuna vain -14mm tai 14mm negative) -kierteet, eli 14mm halkaisija, kierteiden väli 1mm ja avautumissuunta vastapäivään. (esimerkiksi tavallinen M14-koneruuvin kierteet ovat samalla lailla ilmaistuna 14/2mm myötäpäivään). Muitakin kierremalleja on paljon, jotkut kierteet sopivat vain yhteen asemalliin, sellaisilla varustettuja vaimentimia voi olla tosi hankala löytää. Yleensä aseessa on urospää ja vaimentimessa naaraspää, tosin poikkeuksiakin on, kuten MP5K.

Lekan Aserekisterissä on yleensä kerrottu, mikäli aseessa on kierteet, ja millaiset ne ovat.

?   Sähköase, kunnon vemppu vai kaasu?   2004-02-13
Kunnon vempu, eli lähinnä Maruin haulikot tai joku pulttilukkokivääri poislukien Super-9, on halpa, kestävä ja luotettava valinta. Vaikka hankintahinta olisi korkea, ei ase tarvitse akkua, kaasua eikä paljoa lippaitakaan - kertatulella säästää kuulia yllättävän paljon.
Vemppu ei vaadi valmistelutoimenpiteitä ja vain vähän huoltoa.
Mikäli rahaa ja kokemusta on vain vähän, on vemppu hyvä vaihtoehto.

Kaasuaseiden hankintahinta on usein pieni, mutta niiden käyttämä kaasu maksaa rahaa. Lisäksi kaasuaseiden lippaat ottavat, ainakin sähköaseisiin verrattuna vähän kuulia, mutta maksavat sisältämänsä kaasusäiliön takia paljon.
Kaasuaseet vaativat huolellista huoltoa, eivät toimi kylmällä ja ovat yleisesti otettuna epäluotettavimpia mahdollisia.
Halpoja kiväärikokoisia kaasuaseita ei ole. Lyhyt piippu tuo selkeän kantama- ja tarkkuuspuutteen isompiin aseisiin verrattuna.
Kaasuaseen hyöty on itselataavan kertatulen tuoma tulivoima käsiviritteisiin verrattuna, ja halvempi hankintahinta sähköaseeseen verrattuna.

Sähköaseiden teho ja tarkkuus ovat vakioaseiden hyvää yläluokkaa. Sarjatuli ja isot lippaat vielä nostavat tämän edun uudelle tasolle.
Sähköaseista ei laturin, akun ja parin lippaan ostamisen jälkeen tule käyttökuluja, akkuja tosin joutuu uusimaan 2-3 vuoden välein.
Sähköaseet vaativat vähän huoltoa ja ovat hyvin pidettyinä luotettavia. Lisäksi sähköase on huippupeto, sellaisen kerran ostettuaan ei ole ainakaan pelitehon puolesta pakottavaa tarvetta vaihtaa aseistusta.

Valtteri Jaakonpoika

?   Toimivatko muovikuula-aseet sateella?   2004-02-13
Sateen puolesta aseet kestävät yleensä enemmän kuin pelaajat. Jotkut ovat jopa upottaneet aseensa kymmeneksi sekunniksi kokonaan veden alle ilman minkäänlaista hajoamista.
Sähköaseiden kanssa on aina oikosulun pelko, mutta vesi menee harvoin aseen rakenteisiin. Itse olen uinut aseeni kanssa, ja ainoa ongelma oli piippuun menneen veden aiheuttama tarkkuuden ja tehon menetys.

Sateen jälkeen on hyvä kuitenkin puhdistaa aseensa huolellisesti, etenkin jos siinä on blowback.

Valtteri Jaakonpoika

?   Toimivatko muovikuula-aseet talvella?   2004-02-09
Kaasuaseet lakkaavat toimimasta lämpötilan laskiessa alle viiden celsius-asteen.Yleensä aseet toimivat kuitenkin niin kauan kuin kaasusäiliö on lämmin, joten koska useimmissa kaasuaseissa kaasusäiliö on lippaassa, voidaan aseen lippaita pitää lämpimänä vaatteiden sisällä -erinomainen paikka on hihassa vasten ihoa. Tiivisteet saattavat kuitenkin kylmässä jäätyä ja haljeta.

Jousitoimiset, sekä käsi- että sähköviritteiset, toimivat taas hyvin talvella. Pakkasessa kuitenkin muovi haurastuu ja aseen hajoaminen (etenkin muovisisuskaluilla) on todennäköisempää. Lisäksi hop-upin toimintaan voi tulla häikkää. Harva kuitenkaan lopettaa pelaamisen talven tullen, ja minä itse olen kuullut vain halpojen vemppupistoolien hajoavan pakkasessa.

Valtteri Jaakonpoika

?   Vasta ostettu pyssy toimii/ampuu huonosti! Mitä tehdä?   2005-11-24
Ensimmäiset 50-300 laukausta menevät yleensä ihan sisäänajamisen piikkiin. Vempuissa ja moottoripyssyissä tämä näkyy yleensä lähinnä huonona tarkkuutena ja kantamana, blowback-pyssyissä yleensä yleisenä toiminnan epävakautena.

Jaakonpoika

?   Voiko aseöljyä käyttää muovikuula-aseen huoltamisessa?   2004-02-13
Ei missään nimessä! Aseöljy tuhoaa aseen muoviosat ja erityisesti hop-upin. Varaosien hinta voi olla hirmuinen, jos niitä yleensä edes saa Suomeen.

Muovikuula-aseiden öljynä tulee käyttää puhdasta silikoniöljyä. Tätä saa rautakaupasta ja muovikuulaliikkeistä, ensinmainitusta ostaessa täytyy tosin varmistua että tuotteessa ei varmasti ole muovia tai kumia haittaavia lisäaineita.
Bilteman silikoniöljy on havaittu huonosti voitelevaksi. CRC:n ja muovikuulavalmistajien silikoniöljyt toimivat hyvin.

Valtteri Jaakonpoika

Kaupat ja ostaminen

?   Haluan tietyn aseen tai osan. Mistä saan sen ja mihin hintaan?`   2005-11-24
Ennenkuin kysyt keneltäkään muulta, käy läpi linkkilistan kaupat. Jos haluat ehdottomasti ostaa Suomesta, on asiasi vielä helpompi - linkkilistasta löytyvät kaikki vähänkin erikoisempaa kamaa kauppaavat firmat.
Tuotteiden saatavuus vaihtelee suuresti. Ellei kyseessä ole jokin todella vaikeasti löydettävä tuote, jonka aivan ehdottomasti haluat ja aiot myös ostaa, ei kannata kiusata muita kyseilyillä siitä, että mistä saa ja mihin hintaan.

Jaakonpoika

?   Kannattaako ostaa käytettyä?   2004-02-09
Tähän pätee se sama logiikka kuin kaikessa muussakin käytetyssä tavarassa.

Vaikka ostaisitkin aseen uutena, tulee siitä käytetty heti kun sitä itse käytät. Lisäksi uudesta aseesta ei sitä myytäessä saa enää samaa hintaa, mutta hyvin pidetyn käytetyn aseen voi myydä siihen hintaan millä ase on aikoinaan ostettu.

Aseesta riippuen muovikuula-aseet eivät yleensä ole kulutustavaraa, vaan hyvin pidettyinä säilyvät pitkään. Lisäksi yleisimpiin aseisiin saa yleensä helposti ostettua herkimmin kuluvat osat vara- tai viritysosina. Muutamilla aseilla, kuten Maruin haulikoilla sekä blowback-aseilla joissa on käytetty HFC22:ta, elinikä on lyhyempi.

Suurin ongelma käytetyn tavaran ostossa on sitten huijatuksi tuleminen. Huijareita on muovikuulapiireissä valitettavan paljon ja etenkin aloittelijoilla on suuri vaara joutua heidän uhrikseen. Tehokkain keino huijauksen vastustukseen on tietää kauppakumppanin nimi, osoite ja puhelinnumero, varmistua niiden oikeellisuudesta ja tehdä kunnon, mielellään kirjallinen kauppasopimus.

Paras tapa kaupantekoon on sellainen, jossa tavaran voi käsin ja silmin tarkastaa. Tämäkään ei kerro vielä kaikkea, mutta yleensä ulkoisesti hyväkuntoiset aseet ovat myös sisältä siistejä. Viritettyjä aseita ei kannata ostaa, ellei ole kuittia jolla todistetaan virityksen tekijäksi ammattilainen, tai henkilöön ole hyvää syytä luottaa.

Postin kautta kannattaa tavaraa liikuttaa yleensä postiennakolla.

Valtteri Jaakonpoika

?   Kannattaako ulkomailta ostaa?   2004-02-13
Ulkomailta tilaamisen hyviä puolia on halvempi hinta, sekä erityisesti suurempi valikoima.

Huonoja puolia on epävarmuus: mikäli asiakasta huijataan, ei reklamaation mahdollisuutta ole lainkaan. Aina mukana ei tarvitse olla huijaustakaan; aseissa voi olla valmistusvikoja tai muita ongelmia, eikä takuuta olekäytännössä ollenkaan.

Valtteri Jaakonpoika

?   Miksi ulkomailla on niin halpaa?   2004-02-09
Dramaattisin ero Hong Kongilaisten ja suomalaisten kauppojen hinta-erosta tulee rahtikuluista, tullista ja arvonlisäverosta. Arvonlisäverotta suomalaisetkin hinnat tuntuvat yllättävän halvoilta.

Lisäksi kaukoidässä työvoima-, toimipaikka jne. kustannukset ovat huomattavasti pienempiä kuin Suomessa. Päälle vielä ulkomaille kauppaavat liikkeet ovat todella suuria, saavat tavaransa yleensä ilman välikäsiä ja voivat myyntimääriensä takia pitää pieniä kauppoja halvempia hintoja.

Valtteri Jaakonpoika

?   Milloin se tai tämä osa tai pyssy tulee Suomeen?   2005-11-24
Kysy suomalaisilta kauppiailta, ainoastaan he tietävät oikean vastauksen. Kestää usein muutamasta kuukaudesta puoleen vuoteen, ennenkuin jotain uutuutta saa kohtuuhintaan kotimaasta.

Jaakonpoika

?   Mistä muovikuula-aseita voi ostaa?   2004-02-09
Kaikilla muovikuula-aseisiin erikoistuneilla Suomalaisilla kaupoilla on kirjoitushetkellä kotisivut, ja kirjoitushetkellä ne kaikki myös löytyvät linkkilistasta.

Kaikki suomalaiset kaupat on todettu luotettaviksi paikoiksi ostaa. Suomessa on lisäksi erinomainen kuluttajansuoja, jonka avulla selviää pahimmista ongelmista.

Airsoft-Finland ei ole suomalainen kauppa, eikä ole luotettava.

Valtteri Jaakonpoika

?   Mistä saa käytettyjä aseita?   2004-02-09

Netissä on puhtaasti käytettyille kuulapyssyille ja oheistavaroille omistautuneita kauppapaikkoja kolme. Nämä ovat seuraavien sivustojen alla: Juoksuhauta.net, Airsoftcentteri, Nemesis Airsoft.


Lisäksi Huuto.net -nettihuutokauppa on monien harrastajien käytössä.

Valtteri Jaakonpoika

?   Mistä suomalaisesta kaupasta saa sitä ja sitä?   2004-03-27
Ennen kuin kysyt kysymyspalstalla, katso linkkilista läpi. Kaikki sellaiset suomalaiset kaupat, joista saa jotain muutakin kuin kaikkein yksinkertaisimpia perustavaroita, löytyvät linkkilistalta ja jokaisella on varastolista näkyvillä suoraan sivuilla.

Mikäli ei linkkilistan suomalaislta löydy, on linkkilistassa myös tärkeimmät ulkomaailaiset, joilta ainakin löytyy. Huomatkaa Fairsoft, joka on suomalainen liike, mutta jonka kautta saa WGC:n valikoiman Suomen kuluttajasuojan eduilla.

Valtteri Jaakonpoika

?   Mitä kuluja tulee jos ostaa ulkomailta?   2004-02-09
Ulkomailta tilattaessa tulee suoria kuluja tietenkin toimituskulut. Nämä riippuvat paketin painosta ja mitoista, joten suoraa rahasummaa ei voi antaa. Kaupoilla on yleensä sivuillaan näkyvillä arvio eri pakettien kustannuksista, ja kysymällä vastaavat usein tarkasti.

Suurin kulu tulee kuitenkin paketin saapuessa suomeen. Tuotteiden hinta postikulujen kanssa saa päälleen ensin tullin, joka yleensä on 3-4%, ja sen jälkeen arvonlisäveron, joka on 22%.

Oletusesimerkki vielä: tilataan tavaraa hintaan 400e. Toimituskulut ovat 70e. Tulli verottaa 3,2%, eli 470e*1,032=485,04e. Tähän päälle tulee vielä arvonlisävero, jonka jälkeen saadaan lopullinen summa, eli 485,04e*1,22=~591,75e.

Valtteri Jaakonpoika

?   Onko (se, tämä tai tuo) suomalainen kauppa luotettava?   2004-02-13
Suomalaiset kaupat ovat yleensä luotettavia. Suomalainen firma ei pysty kauaa huijaamaan asiakkaita joutumatta ongelmiin, sillä Suomen kuluttajansuoja on erittäin tehokas. Ainoan poikkeuksen ovat tehneet kolme saman henkilön perustamaa muovikuulakauppaa, joista jokainen on vähin äänin kadonnut.
Mikäli kauppa löytyy Lekan linkkilistalta ilman erityismainintaa, on se todettu luotettavaksi paikaksi. Me emme kuitenkaan tietenkään vastaa mistään ongelmista, jos sellaisia tulee.

Valtteri Jaakonpoika

?   Onko (se, tämä tai tuo) ulkomainen kauppa luotettava?   2004-02-13
Ulkomailta, etenkin EU-alueen ulkopuolelta, voi helposti huijata ihmisiä, ja mainettakin tuntuu olevan vaikea mustata vaikka mitä tekisi.

Lekan linkkilistasta löytyvät kaupat on havaittu luotettaviksi, ellei linkin kuvauksessa erikseen toisin mainita. Lekan ylläpito ei tietenkään kuitenkaan ota vastuuta mistään.

Valtteri Jaakonpoika

Tiimi- eli joukkuetoiminta

?   Miten perustaa tiimi?   2004-02-13
Toisin kuin nettipeleissä, ei kuulapyssypelien joukkuetoiminta ei ole virallisen valvonnan alla, eikä sen pitäisikään olla.
Tiimin voi perustaa kuka vaan, milloin vaan ja millä tahansa perustein. Sen ei tarvitse olla kummempaa kuin sopimus yhdessä pelaamisesta. Hyöty tiimin perustamisessa on vain sillä itsellänsä. Pidemmälle vietäessä on hauskaa tehdä joukolle nimi, oma imago ja kotisivut, joissa ilmoitellaan jäsenistä, varustuksesta ja kotipaikkakunnasta sekä mistä tahansa mieleen tulevasta.
Kun joukkue on tehty, on tärkeimpänä tehtävänä yhteen pelaaminen.

Juoksuhauta.netin artikkeli aiheesta

Valtteri Jaakonpoika

?   Miten pääsee tiimiin?   2004-02-09
Kuten ylhäällä sanottu, tiimit ovat usein kaveriporukoita. Nettipeliklaanien tapaista aktiivista jäsenten hakua on hyvin vähän, jos ollenkaan, ja tämä on oikeastaan hyväksikin.
Kuulapyssypelit kun eivät ole vakavaa ammattiurheilua jossa hampaat irvessä pyritään voittoon, ei urheilujoukkueen tapainen pelkän kilpailuedun nimissä kasattu porukka toimi.

Oma joukkue ei ole pakollinen. Jos tapaat pelata samojen kavereiden kanssa usein, voit toki harkita heidän porukkaansa liittymistä tai sellaisen perustamista.

Valtteri Jaakonpoika

?   Mitä tiimitoiminta on?   2004-02-09
Tiimit ovat yleensä ja parhaimmillaan kaveriporukoita jossa jokainen jäsen ainakin suunnilleen tuntee toisensa. Ideana on muodostaa hyvin keskenään toimiva ja yhtenäinen ryhmä, sekä tuoda harrastukseen tiiviimpiä sosiaalisuhteita.
Parhaimmillaan joukkuetoiminta helpottaa peliä ja tuo siihen paljon uutta ja lisää. Joukkue mahdollistaa monia uusia toiminta- ja taktiikkaelementtejä ja rikastuttaa harrastusta suunnattomasti.

Mitään nettipelien tyylistä klaanitoimintaa airsoft-harrastukseen ei ole tullut, ja vain ja ainoastaan kahden joukkueen väliset pelit ovat harvinaisia. Jostain syystä nuoremmilla harrastukseen pyrkivillä on käsitys, että tiimiin on pakko kuulua. Näin ei ole.

Viikonlopputoiminnan lisäksi isompien pelien järjestäjät usein kuitenkin huomioivat joukkioidenjäsenten toiveet pelata samalla puolella toveriensa kanssa.

Valtteri Jaakonpoika

Tähtäimet

?   Mikä on weaver-kisko?   2004-02-09
Weaver-kisko on noin 20mm leveä ulkoisille tähtäimille tarkoitettu yhdysvaltalainen kiinnityskiskostandardi. Sitä käytetään useimmissa länsimaisissa ruutitoimisissa aseissa ja täten, koska muovikuula-aseet ovat niiden kopioita, myös useimmissa muovikuula-aseissa.
Ostaessasi tähtäintä tarkasta että ostat weaver-kiinnitysrenkaat tai että juuri sellaiset tulevat tähtäimen mukana mikäli haluat kiinnittää tähtäimen aseesi kiskoon.

Valtteri Jaakonpoika

?   Mikä taas on dovetail-kisko?   2004-02-09
Dovetail- tai lohenpyrstökisko on 11mm leveä ulkoisille tähtäimille tarkoitettu kiinnityskiskostandardi. Sitä käytetään useimmissa ilma-aseissa lukuunottamatta muovikuulasellaisia, joten sille tehtyinä saa monia laadultaan heikompia mutta uskomattoman halpoja kiikareitä ja punapisteitä.

Dovetail-kisko on siis huomattavasti pienempi kuin muovikuula-aseissa yleensä käytetty weaver-kisko, ja tämän takia dovetail-kiskolle tarkoitettujen tähtäimien kiinnikkeitä ei saa tarttumaan weaveriin. Joissakin tapauksissa kuitenkin pidemmillä ruuveilla ja mielikuvituksella ainakin jonkintasoinen kiinnitys on mahdollista.
Dovetail-kiinnekkeille on myös helppo tehdä "kisko", sillä kaksi syvää uraa joilla on väliä 11mm usein riittää.Kohdistusmahdollisuus pelastaa ne, jotka eivät tunne saavansa aivan piipunmukaista uraa. Toki vehje kiinnittynee myös aseeseen kiinnitettyyn metallipalkkiin.

Valtteri Jaakonpoika

?   Miten kiinnitän kiikari- tai punapistetähtäimen?   2005-08-22
Tähtäimen ja aseen lisäksi tarvitset tähtäinkiskon, joka kiinnittyy aseeseen ja kiinnitysrenkaat, jotka kiinnittävät tähtäimen kiskoon. Jotkut harvat tähtäimet kiinnittyvät suoraan tiettyyn asemalliin.

Tähtäinkiskot saa muovikuula-aseisiin alan liikkeistä. Oikeiden aseiden tähtäinkiskot ovat usein paljon kalliimpia, poislukien erikoisemman malliset aseet, kuten pistoolit tai Kalashnikov. Tähtäimiä saa yleensä halvemmalla aseliikkeistä.

Maruin aseiden kiikarikiskot ovat kopioita 20mm weaver-mallista, joten niihin ei yleensä saa lainkaan kiinni halpoja ilmakivääreihin tarkoitettuja tähtäimiä.
Joissakin aseissa on jo tähtäinkisko valmiina, tosin usein häiritsevän alhaalla. Marui ei tee AK-47 -malleille kiikarikiskoa mutta näitä saa muita valmistajilta. Lisäksi venäläisten sivukiinnitteisten käyttämistä kannattaa vakavasti harkita.

Valtteri Jaakonpoika

?   Mitä 4x20 (tai muu vastaava) kiikarissa tarkoittaa ja mikä kiikari kannattaisi ostaa?   2004-02-09
Kiikarien ominaisuudet kerrotaan esimerkiksi luvuin 4x20, joka tarkoittaa että kiikari suurentaa nelinkertaiseksi ja sen linssin halkaisija on 20 millimetriä.

4x20 kiikarit ovatkin halvimpia mahdollisia ja niitä saa pilvin pimein. Ne ovat yleensä tarkoitettu ilmakivääreihin, ja ohuutensa takia näyttävät isoissa muovikuulakivääreissä melkoisen naurettavilta.
Sekä ulkonäkönsä että käyttöominaisuuksiensa takia kiikarin linssin halkaisija tulisi olla 30mm tai suurempi. Mitä suurempi linssi, sen nopeammin silmä tottuu suurennokseen ja löytää kohteen ja, kiikarista riippuen, sitä enemmän näkee. 40mm on sopivin muovikuula-aseen kiikarin linssikoko, sillä koon kasvaessa todennäköisyys siihen että kuula osuu linssiin rikkoen sen kasvaa.
Suurennuskertoimen ei muovikuula-aseiden etäisyyksillä kannata ylittää neljää (4), sillä silloin maalinhaku ja silmän tottuminen suurennokseen ampumaetäisyyksillä vaikeutuvat liiaksi. Suurella suurennoksella saattaa myös näkökenttä olla kapeampi kuin kuulien hajonta. Mitä pienempi suurennos, sitä nopeammin maali löytyy.
Koska säädettävällä kertoimella varustetut kiikarit ovat kalliimpia, on 4x40 hinta-laatusuhteeltaan paras valinta kiikariksi. Niitä saa aseliikkeistä 50 eurosta ylöspäin.

Valtteri Jaakonpoika

?   Mitä eroa on punapistetähtäimellä ja lasertähtäimellä?   2004-02-13
Punapistetähtäin on kuin kiikaritähtäin, mutta se ei yleensä suurenna lainkaan. Tähtäinmerkkinä on pienellä laser/led-valolla muodostettu täplä tai kuvio, yleensä täplä. Merkin väri voi toki vaihdella, mutta nimensä mukaisesti se on useinmiten punainen.

Valotäplä on siis tähtäimen sisällä ja näkyy vain kun katsoo tähtäimeen. Useimmista tähtäimistä piste näkyy myös etulinssistä, etenkin hämärällä tai pimeässä.

Punapistetähtäimellä on uskomattoman nopea tähdätä vieläpä molemmat silmät auki. Lisäksi se asetetaan luonnollisesti korkeammalle kuin aseen tavalliset tähtäimet, joten useimpien paintball-maskien ja lasien kanssa se on välttämättömyys jotta tähtäys yleensäkään onnistuisi.

Punapistetähtäimiä valmistavat useat firmat, tunnetuimpana Suomen muovikuula-asemaailmassa varmaankin Tasco. Halvimmat punapistetähtäimet saa ilmakivääreihin tarkoitettuna dovetail-kiinnikkeillä, 20mm linssillä ja muovirungolla 10€. Nämä hajoavat usein nopeasti, ja niitä on vaikea kiinnittää aseisiin. sopivan kiskon puuttuessa.

Kannattavin muovikuula-aseeseen tarkoitettu punapistetähtäin on mikä tahansa halpa metallirunkoinen.

Punapistetähtäin kiinnitetään kuin kiikari, tosin kiikareista poiketen useimmissa tulevat kiinnitysrenkaat mukana.

Laser-tähtäin on se elokuvista tuttu näyttävä lisävaruste, joka lähettää lasersäteen joka näkyy kohteessa punaisena pilkkuna. Tähän pilkkuun sitten kuula osuu mikäli vehje on oikein kohdistettu. Se ei yleensä peitä aseen alkuperäisiä tähtäimiä ja kiinnitetään useimmiten piippuun samaan tapaan kuin aselamppu.
Lasertähtäimet ovat käytössä hankalampia kuin punapistetähtäimet, sillä pilkku täytyy etsiä maastosta ja se on sitä pienempi mitä kauemmas tähdätään. Lisäksi kohde voi nähdä pisteen ja osata siten väistää tähtäystä.
Hyötynsä sillä on hetkissä jolloin on mahdotonta tai vaarallista katsoa kohdetta tähtäimistä suoraan aseen takaa, kuten kiivetessä, rappuja ryömiessä tai vastaavassa.

Valtteri Jaakonpoika

?   Onko kiikarista hyötyä?   2004-02-09
Kiikarista ei tähtäyksessä ole suoranaista hyötyä, sillä vaikka ristikosta näkee helpommin kohteen, kestää silmältä hetken tottua suurennokseen.
Kiikari asettuu kuitenkin korkeammalle kuin aseen omat tähtäimet, joten se (tai punapistetähtäin) on usein ainoa mahdollisuus tähdätä paintball-maskien käyttäjille.

Kiikaritähtäimen tärkein ominaisuus on kuitenkin se, että se antaa kuitenkin mahdollisuuden nähdä, yllättävää kyllä, tarkemmin kauemmas. Tästä on hyötyä vastustajan paikantamisessa sekä tarkkailemisessa - monta kertaa tulee mietittyä, että onko tuo klöntti ihminen vai ei, ja kannattaako paljastaa asemia ampumalla sitä. Periaatteessahan käsikiikarit soveltuisivat tähän jopa paremmin, vaan harvassa ovat sellaiset joita voi käyttää suojalasien kanssa.

Valtteri Jaakonpoika

Varusteet

?   Mikä maastopuku kannattaa ostaa?   2004-02-24
Ellei tahdo pistää rahojaan kalliiseen uuteen kunnon maastopukuun, kannattaa ostaa käytetty jonkin armeijan ylijäämäpuku. Niitä saa laatuunsa nähden uskomattoman halvalla, ja ne ovat todellakin juuri sopivia muovikuulapelikäyttöön.

Halpojen "siviilimaastopukujen" ongelmana on se, etteivät ne kestä niinkin rajua käyttöä kuin muovikuulapelit. Jos uuden maastopuvun haluaa, kannattaa saman tien panostaa sellaiseen, joka on samaa kamaa kuin jonkun armeijan käyttämä, tai ainakin hyvälaatuinen kopio sellaisesta.

Käytetty, ehjä ja hyväkuntoinen ylijäämäpuku maksaa 25-40 euroa. Käyttötarkoitukseen soveltumaton, huono "siviilimaastopuku" maksaa 40-100 euroa. Aito armeijapuku maksaa noin 100-200 euroa.

Valtteri Jaakonpoika

?   Mikä maski kannattaisi ostaa?   2004-02-09
Suomen käytetyin maskityyppi on kaiketi Sansein ritiläverkkomalli SG-5. Se onkin halvan hintansa ja huurtumattomuutensa sekä pienen kokonsa takia hyvä vaihtoehto. Seuraava kannattava vaihtoehto on huurtumaton paintball-maski. Se suojaa hyvin ja on varmasti turvallinen. Huurtumattomuuteen kannattaa panostaa, sillä pelikentällä ei missään nimessä saa ottaa maskia päästä pois ja hieroa huuruja lasista.

Kokomaskien ongelmana on tähtäyksen suuri vaikeutuminen. Ainoa maski, jolla minä olen pystynyt mukavasti tähtäämään useimmilla aseilla, on Sansein SG-5.

Juoksuhaudan suojalasivertailu sisältää hyödyllistä tietoa aihepiiristä.

Valtteri Jaakonpoika

?   Mitkä suojalasit kannattaisi ostaa?   2004-02-09
Sellaiset huurtumattomat lasit, joissa ei missään ole minkäänlaista koloa josta kuula mahtuisi läpi ja jotka kiinnitetään päähän mahdollisimman leveällä nauhallaeikä sangoilla.
Jos lasit kestävät kuulat mutta saavat säröjä tai vastaavaa, ei niitä pidä käyttää sillä niiden rakenne on silloin heikentynyt.
En muista CE-kestävyysmerkintöjen kirjaimia, mutta käytä rautakauppatavarassa 120 m/s osumia kestäviä tai vahvempia.
Parhaimmat lasit ovat huurtumattomat paintball- tai ampumakäyttöön tarkoitetut naamarimalliset lasit. Muita kuin juuri paintball-tai airsoft-käyttöön tarkoitettuja laseja ei tulisi käyttää, sillä niiden kestävyydestä ei ole varmuutta. Vaikka lasit kestäisivätkin kuulat, voi tietystä kulmasta tullut laukaus hajoittaa lasit täysin.

Huurtumattomuus on erittäin tärkeä tekiä silmäsuojaimissa, sillä linssin huurtuminen vie peli-ilon todella tehokkaasti.

Valtteri Jaakonpoika

?   Onko kokomaskista hyötyä?   2004-02-09
On, ehdottomasti. Jo halpahallien käsiviritteisillä pistooleillakin saa ammuttua hampaan halki, saatika sitten tehokkaammilla aseilla.
Hammaslääkärireissu on kallis eikä kipukaan ole pienin mahdollinen. Useat maskit suojaavat myös todella kivuliailta korviin kohdistuneilta osumilta. Lyhyesti ja kauniisti: käytä maskia.

Valtteri Jaakonpoika

?   Sopiiko (se ja se) maastopuku Suomen luontoon?   2004-02-24
Kaikki maastopuvut on suunniteltu samaan tarkoitukseen. Kuviot toki vaihtelevat, mutta käytännön maastouttamistehokkuudessa ero on olematon.

Toki suomalainen, ruotsalainen ja venäläinen flora-kuvio, juuri suomen metsiin suunniteltuina, ovat erinomaisen tehokkaita. Silti nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että ellei peitä ihosta, aseesta ja muista varusteista kaikki vaaleita kohtia ja riko muotoa, ei maastopuvun kuviolla tai värisävyillä ole väliä, kunhan ei ole punainen tai valkoinen kesäisessä metsässä.

Maastopuvun kuvio varsinaisessa maastoutumisessa on pikkuseikka.

Valtteri Jaakonpoika

- LEKA - webmaster@varusteleka.fi