Viimeeksi muutettu
16. toukokuuta 2002

Fostex taisteluliivit
Fostexin tappeluliivit edestäpäin kuvattuina Fostexin tappeluliivit sisältäpäin kuvattuina Fostexin tappeluliivit takaapäin kuvattuina
Liivit kuvattuina edestä, sisältä ja takaa. Kuvia painelemalla saa ne näkymään isompina.

Valmistaja Fostex (tai kopio)
Tyyppi Taisteluliivi
Materiaali Nylon, kumiritilä
Tavarankanto-osat Edessä: 4 lipastaskua joihin kaksi lipasta per tasku, 2 lipastaskua joihin yksi lipas kumpaankin, kaksi pientä radiopuhelin/hylsytaskua, yksi iso tasku. Kaikissa tarrakiinnitys.
Sivulla: Kaksi valtavaa pussitaskua, hihnakiinnitys ja pikaläpät tarroilla päällä.
Takana: Kaksi isoa repputaskua vetoketjukiinnityksellä, ylemmässä pikaläppä tarrakiinnityksellä. Lisäksi takaosassa on kummallakin puolella kiristettävät lenkit pitkänomaisille esineille, samoin kuin repputaskuissa kiinteät lenkit roikku
Yhteensopivuus NATO-rynnäkkökiväärien lippaat, (AR-15 -sarja, AUG, FA-MAS, SIG SG, G3) MP5 -lippaat.
Säätövara Olkaimissa, kyljissä ja kiinnikkeissä
Väri / kuviointi Saatavilla (ainakin) musta, oliivinvihreä, amerikkalainen woodland-maastokuviointi ja saksalainen maastokuviointi
Hinta Aito ~110€, kopio ~60€
Rakenne
Taskut, hihnat ja reunukset nylonia, loput kumiritilää jonka välissä solumuovia.
Plussat ja miinukset
+ Paljon taskuja ja tilaa
+ Hyvin säädettävissä
+ Juuri muuta ei tarvitse
+ Kopio aivan erinomaisen halpa
+ Kaasupullon saa harvinaisen hyvin kiinni
+ Ei turhan kuumat
- Juuri muuta ei myöskään voi käyttää
- Lipastaskut pieniä joka suunnasta

Kopioinnin voittokulkua
Fostex ei ole kovin tunnettu tai palvottu laatubrandi, ja sen takia sen kopioiminen lienee kivuttomampaa kuin esimerkiksi Blackhawkin tai Eagle Industriesin. Kopiotuote, jota saa ainakin Hong Kongista, on merkkilätkää lukuunottamatta täysin samanlainen kuin aitokin, mutta puolet halvempi. Ei liene mitään järkevää syytä ostaa aitoa.

Pieni lupaus helppo pitää
Halpa hinta sanoo paljon, aivan tosissaan ei varustetta heti ota. Vaan kun hässäkän saa kotiin tutkittavaksi, paljastuu että se on ihan oikeasti hyödyllinen varuste. Rakenne on kestävä ja tukeva, ei roiku mistään ja mukavan kevyt.
Liivin ideana on hoitaa kaikki keskivartalossa pidettävät ripustusvarustukset ja hoitaakin hommansa asiallisesti. Tämä vaikeuttaa repun tai reppu-osuuden kantamista, mutta ei tee siitä täysin mahdotonta.

Rintataskuista laitimmaisiin menee esimerkiksi radio
Laitimmaisiin rintataskuihin mahtuvat esimerkiksi pienkikokoiset radiopuhelimet, kuten kuvan Cobra Microtalk PMR110
Yksittäisiin lipastaskuihin menee jokaiseen kaksi lipasta
Yksittäisissä lipastaskuissa on jokaisessa paikat kahdelle lippaalle.

Mahdollisuudet
Lippaita saa omiin taskuihinsa yhteensä 10, mikä riittänee kaikille paitsi amerikkalaisille. ("For my M4, I carry 8 hi-caps") Lisäksi samanaikaisesti mukana voisi kantaa vaikkapa pistoolia, hylsyjä, kuulia ja pientä radiota. (useimmat radiot joutuvat kuitenkin lipastaskuun) Lipastaskuista 4 ovat tarpeeksi isoja mahduttaakseen kaksi lipasta ja nämä taskut ovat jaettu vastaavasti kahteen lippaanmentävään osioon väliläpällä. Käytäntö on täysin järjetön, eikä läpästä ole kuin haittaa - se estää yhteenteipattujen lippaiden käytön ja toista lipasta on jo hankalampi tunkea.
Sivutaskuihin mahtuu paljonkin tavaraa, mutta koska niihin saa sullottua helposti sisään isojakin esineitä, olen pitänyt toista toista tyhjien lippaiden ja hylsyjen sijoituspaikkana. Toiseen menee kätevästi kenttäpullo.
Selkäreppuun voi pistää tiimitovereille tavaraa, tai vaikka Camelpackin tai itse tehdyn vastaavan juomalaitteen. Kaasupullo pelinaikaisia täyttöjä varten tai remote kulkee kätevästi reppuosuuden laidoilla olevissa lenkeissä. Periaatteessa lenkkeihin saa sopivanmuotoisen aseenkin, kuten haulikon. Vehkeen poisottaminen tiukassa tilanteessa olisi kuitenkin joukkuetovereiden tehtävä. Vara-aseen kantaminen muiden varalle sopisi kyllä esimerkiksi tulitukimiehen rooliin.

Päällepuettuna
Liivit ovat päällä kohtuullisen mukavat, ja niitä voi säätää jokaiseen suuntaan tarpeen mukaan. Liivit kiinnityvät edestä kahdella hihnalla, ja koska sekä näitä hihnoja että kylkiä voi säätää, on liiveissä harvinainen mahdollisuus valita kuinka lähelle tai kauas kyljistä haluaa etualan taskujen sijoittuvan.
Ylimmät etutaskut ovat sitten todella ylhäällä ja onkin hiukan vaikea kurkottaa käytettävän käden puoleisiin ylätaskuihin. Lipastaskuja tässä kohtaa on kuitenkin vain yksi, kahdelle lippaalle, joten kahdeksan muun vaihtoehdon kanssa ei ongelma ole kovin iso.

Mies ja liivit
Taistelija liiveineen

Keskellä toimintaa
Taskujen määrän takia liivit eivät jätä varustepulaan kentällä, jos jaksaa vain sulloa tavaroita mukaan. Jos pitää mukana vain yhtä asetta, ei kotoa pelikentälle lähtiessä tarvitse liivien lisäksi kassia kuin aseelle.
Tilanmäärästä huolimatta liivin etupuolen taskuja voi käyttää suunnilleen niin nopeasti kuin yleensäkään on mahdollista pystysuorista taskuista puhuttaessa. Tästä on kiittäminen taskujen läppien tarrakiinnitystä.
Taskujen käyttöä periaatteessa hidastaa niiden sijainti, lipastaskuja on kolmessa eri paikassa ja alussa käsi on hiukan enemmän hakusessa kuin jos taskut olisivat yhdessä rivissä, niinkuin kaiketi useimmissa taisteluliiveissä. Ahkeralla harjoittelulla tästä oppii kuitenkin selviämään yhtä nopeasti kuin muissakin. Lippaanvaihtoa vuorostaan nopeuttaa isot kylkipussit, joihin tyhjät lippaat voi nopeasti survaista ilman matkalle tippumisen pelkoa. Varsinaiset lipastaskut taas ovat sen verran ahtaita että ainakaan ilman kunnollista harjoittelua niihin ei hätätilanteessa nopeasti mitään saa. Vaan, kuten sanottu, ei ole tarviskaan.
Hiljaiseen toimintaan liivi ei hyvin sovellu, sillä ainoastaan sivutaskuihin on mahdollista päästä taistelutilanteessa käsiksi ilman äänekästä tarran aukirepimistä. Toisaalta, hihna-, nappi- ja solkikiinnitykset ovat tarranauhaa huomattavasti hitaampia avata ja etenkin sulkea. Kompromissiratkaisuun on aina päädyttävä, ja nopeus vie hiljaisuutta useammin voiton.

Lisää kantolaitteita
Koska liivit ovat taskuissa kiinteästi ja koska niitä on paljon, on muiten kantolaitteiden pito vaikeaa.
Vyötä varten liiveissä on vain kaksi lenkkiä, takana repputaskujen alla. Vyölaukkuja ei saa sivulle ja edessä niitä on vaikea pitää, mutta selkäpuolelle mahtuisi isokin vyölaukku.
Reisitaskujen kiinnitys ei luonnollisesti tuota minkäänlaista ongelmaa.

Yhteenveto
Kopion halpa hinta vetää arvostelun reilusti plussan puolelle, yhden blackhawk-liivin hinnalla saa fostex-kopiot koko tiimille. Hinnan takia olisi valmis antamaan paljonkin anteeksi, mutta koska liivit ovat täysin asiallista kamaa, tulee niihin suhtauduttuakin sillä tavalla. Ja silti ei pahaa sanaa tahdo paljoa irrota.
Toki kaliimmissa liiveissä on vielä vähän enemmän säätövaraa, ja ne pysyvät juuri niin tiukasti vartalossa kiinni kuin haluaa, ja modulaarisuuden ansiosta yhtään ylimääräisä taskuja ei tarvitse pitää mukana. Näitä ominaisuuksia ei kuitenkaan osaa kaivata ennen kuin ne saa, jos silloinkaan. Fostexin liivit pitävät pintansa.
Jos vain omistat aseen jonka lippaat taskuihin mahtuvat, etkä tarvitse yhteenteipattuja lippaita, on tässä loistavat liivit. Lipastaskujen ahtauden lisäksi ainoa häiritsevä asia on se, että suunnilleen jokaisella vastaantulevalla on tällaiset, jos ei sitten päällään niin kotona narikassa ainakin. Suurimmat haukut lienevät lähinnä lähes Coltmaisen suosion ja halvan hinnan inspiroimia.

Valtteri Jaakonpoika
webmaster@varusteleka.fi

Fostex-galleria
Ilme Kiinnittää 0700-TURO Tähtää, perkele Mustatukkamiesi Kukkuu! Täht Fostexien kohtalo