Aseiden lisäosat

Systema M4A1(jne)-runko
G&P MP5 RAS

Kantolaitteet

Reisilipastaskut
MP-taisteluliivi
SAAV M83 "Fostex"
Tarzan M22

Suojaimet

JT Spectra
Sansei SG5
ESS Tactical XT

Vaatteet

Kontio maastopuku

G&P MP5 RAS

G&P MP5 RAS

Valmistaja G&P
Luokka RAS
Materiaali Metalli, ABS-muovi
Yhteensopivuus Marui/CA/ICS MP5 A2/A3/A4/A5
Hinta 160€ ulkomailla
Rakenne
Metallia kaikki, paitsi muovinen pystykahva ja muoviset suojukset kiskoille.
Plussat ja miinukset
+Hyvin tehty

Päätös

Kun olin päättänyt ostaa ICS:n valmistaman MP5A4:n, aioin saada siitä valtavirrasta poikkeavan. Ajattelin ostaa lamppukahvan, mutta Internetiä tutkittuani huomasin, että monella oli MP5:ssä sellanen kapistus. Oli siis keksittävä jotakin muuta. Tutkiskeltuani kauppoja tarkemmin huomasin RIS- & RAS-värkit, ja niitähän saa myös MP5:een, joten sellainen oli sitten saatava.
Ensin aioin ostaa Mosquito Moldsin valmistaman RIS-systeemin, mutta budjettini alkoi näyttää pahalta. Silloin huomasin G&P:n valmistaman RAS-kitin MP5:teen, jossa tuli mukana myös kahva ja kiskopanssarit. Valintani oli siis se.

Rakenne ja asennus

Kun paketti WGC Shopilta saapui olin innoissani, nyt sain nähdä millainen ase ja RAS-yksikkö ovat. Tutkittuani tarkemmin RAS-yksikköä huomasin sen koostuvan kahdesta osasta, itse yksiköstä sekä ulkopiipusta joka peittää sisäpiipun. RAS itsessään, joka on kokonaan metallia, on kasattu kuusiokoloruuveilla, ja sen saa purettua taysin, jolloin jäljellä ovat vain osat ja muutama ruuvi.
RAS-yksikkö on siis etukahva, joka on varustettu kolmella kiskolla, jotka ovat sivuilla ja alla.

Valmistusvirheitä en ole löytänyt, ja mielestäni laatukin on hyvää. Maruin mini-type akkua en tuonne pikaisesti koettamalla saanut, mutta jos säätää jaksaa, sinne ehkä akkukin sopii. Kun akkuni on tukissa, ei minkäänlaista säätöä tarvinnut tehdä.

Alkaessani asentamaan yksikköä aseeseen huomasin heti hevosen kokoisia ongelmia, sillä yksikkö oli suunniteltu Maruin tekeleeseen, kun omani on ICS. Viilailua oli siis luvassa, ja sitä tulikin paljon. Kun viiden tunnin jälkeen olin saanut ulkopiipun paikoilleen, olin helpottunut. Kun vielä ruuvasin RAS-yksikön kiinni, oli homma valmis ja lopputulos vaikuttava.

Itseltäni pystykahva katkesi viikossa, mutta se oli oma syyni, sillä hihna oli mennyt kahvan ympärille ja kaatuessani hihna jäi kiinni johonkin, jolloin kahva katkesi.

Tuomio

Yleensä ottaen RAS on todella laadukasta tekoa, ja kun mukana tulee ulkopiippu ja kahva sekä kiskopanssarit, ei enää paljon muuta voi pyytää. Ottaen huomioon kaiken mitä oma RAS-yksikköni on kestänyt, olen erittäin tyytyväinen että moisen ostin. Silloin kun minulla on ollut RAS-yksikkö käytössä kahvalla, on siitä ollut mukava apu, ja onhan se mukavaa ettei ole sellainen massaan sekoittuva ase vaan että siinä on jotakin joka erottaa sen muista. Kun vielä jonakin kauniina päivänä ostan laser-osoittimen ja taktisen valon, on RAS-yksiköstä suuri apu.

Seppo "Suppo" Piipari


- LEKA - webmaster@varusteleka.fi