päivitetty 13. toukokuuta 2002

OMON -taisteluliivit varusteilla
Tarzan M22
Valmistaja ??, Venäjä
Tyyppi Taisteluliivi
Materiaali Codura 1000
Tavarankanto-osat 4 valtavaa lipastaskua, neljä kranaattitaskua, kaksi isoa varustetaskua, etupuolen sisäpuolet avautuvat valtaviksi povitaskuiksi, 2 puukko/soihtutaskua kiinnityksillä. Lisäksi edessä ja takana useita kiinnikkeitä lisätaskuille.
Yhteensopivuus Kaikki aseet lukuunottamatta hylsykäyttöisiä revolvereita
Säätövara Olkaimissa ja kyljissä, erinomainen säädettävyys
Väri / kuviointi Venäläinen nelivärinen metsämaastokuviointi / Musta / Oliivinvihreä
Hinta 80-150€
Rakenne
Kokonaan nylonia. Avataan edestä vahvalla vetoketjulla. Lisätaskuja ja varustekiinnikkeitä saatavilla.
Plussat ja miinukset
+ Isot taskut
+ Hyvin säädettävissä
+ Juuri muuta ei tarvitse
+ Halpa, varsinkin laatuisekseen
+ Ei tule muiden varusteiden tielle
+ Mitkä tahansa lippaat mahtuvat
+ Nopea käyttää
- Taskut eivät ole tiiviit

Venäläistä laatua
Idän vastaisku blackhawkille. Huomattavasti halvempi, isommat lipastaskut ja hiukan yksilöllisempi sekä keveämpi.
Venäjän armeijan erikoisjoukkojen käytössä.

Erinomainen ensivaikutelma
Liivit ovat hyvin muovikuulaharrastajalle sopivat. Taskuja on vain siellä missä ne eivät tule muun varustuksen eteen eikä niitä ole liikaa, yleisvaikutelma on ryhdikäs ja liivit ovat lähinnä rinnan eikä vatsan korkeudella. Mikään ei kilise tai kalise tai suhise tai roiku, säätöhihnatkin laskostuvat kiltisti niille varattujen joustavien lenksujen alle.
Kevyen rakenteen vuoksi liivit ovat useimpia muita ilmavammat ja kesään sopivammat.

OMON -taisteluliivit, lähikuva taskujen pohjista
Keskimmäisten lipastaskujen pohjat ovat sivuilta kokonaan auki, laitimmaisissa on taas vain pienet reiät. Muut taskut ovat keskimmäisten tapaan aukinaiset.
OMON -taisteluliivit, lähikuva ylemmistä taskuista haulikon hylsyillä
Ylempiin taskuihin mahtuvat Maruin haulikoiden hylsyt erinomaisesti pystyasentoon.

Kestävyyttä
Liivit ovat erikoisjoukoille taistelukäyttöön eivätkä taiwanilaisia halpiskopioita, joten kestävyydessä löytyy. Jokainen kulma on saumattu repeämättömäksi ja vetuketju on paksu ja vahva.

Kaiken kokoisille
Kokosäädöt ovat iivien selkäpuolella, neljä kyljissä ja kaksi olkaimissa, kummallakin puolella. Kevyen rakenteen takia enempää säätöä ei tarvitse, eikä oikein säädettynä mikään kiristä tai roiku, oli käyttäjä lähes minkä kokoinen tahansa.
Liivien säätäminen onnistuu kohtuullisesti päälle puettuna, mutta hihnojen pujottaminen lenkkeihin vaatii jo pientä akrobatiaa tai kaverin apua.
Omat liivini ovat nähneet sekä erittäin suuria miehiä että kovin pieniä poikia, kaikille säädöt ovat riittäneet. Liivien alla pystyy pitämään sirpaleliiviä.

Liikunnan helppoutta
Liivit joustavat hyvin eivätkä estä käsien liikerataa mitenkään vieläpä silloinkin kun ovat kiristettyinä niin ettei mikään roiku tai hölsky, antaen täyden liikunnan vapauden.
Taskujen ylemmästä sijoituspaikasta ja niiden riittävyydestä johtuen ne ovatkin kroonisen kiipelijän ja ahtaissa paikoissa ryömijän ykkösvaruste - kaikki tarpeellinen mahtuu niihin nopeasti käyttövalmiiksi vähiten tiellä olevaan paikkaan torson etupuolella. Jos nämä liivit ahdistavat, jää ainoaksi vaihtoehdoksi reisitaskut.

Lipastaskujen eliittiä
Liivin lipastaskut ovat kertakaikkiaan erinomaiset. Huomattavin ominaisuus on niiden koko - mitkä tahansa Maruin sähköaseiden normaalit lippaat mahtuvat taskuihin ja vielä useampi kerrallaan yhteen taskuun. (P-90 -lippaat tosin vaativat helposti valmistettavat tuet etteivät putoaisi pois)
Liian isot taskut eivät kuitenkaan ole, sillä suuret sulkijaläpät ja tarrakappaleiden koko antavat niihin erinomaisen säätövaran - pienetkin lippaat saa tiiviisti kiinni. Kankaan jäykkyys ja taskun väljä rakenne pitävät huolen taskujen joka tilanteessa helposta käytettävyydestä, taskujen koosta huolimatta kangas ei laskostu lippaiden päälle.
Keskimmäiset lipastaskut eivät ole tiiviit ja tämän takia niihin ei voi laittaa pieniä irtoesineitä, mutta reikien ansiosta lika ja lumi eivät jää taskua tukkimaan. Ominaisuutta oppii arvostamaan ryömittyään hetken lumessa. Sivutaskuissakin on metallirenkaalla tuetut reiät pohjassa. Kranaattitaskut ja varustetaskut ovat lipastaskujen tapaan pohjan sivuilta avoimet.

Monikäyttöisyyttä
Kuten sanottu, lipastaskuihin mahtuvat minkä tahansa sähköaseen lippaat, mukaanlukien suuret pistoolilippaat. Lipastaskujen yläpuolella on kaksi isoa tarviketaskua joihin sitten saa kätevästi esille pienemmät lippaat ja radion. Lisäksi kuinka ollakaan, tasku on juuri sopivan kokoinen Maruin haulikoiden hylsyille pystyyn pinottavaksi. Yhteen taskuun saa mahdutettua kahdeksan hylsyä, enemmän kuin ei-amerikkalainen pystyy käyttämään.
Pistoolikoteloa ei liiveissä erikseen ole, mutta lipastaskuihin voi laittaa minkä kokoisen pistoolin tahansa luotettavasti paikoilleen.
Kranaattitaskuille en ole kuulapussien lisäksi kummoista käyttöä keksinyt. Taskuissa on lenkit joiden päässä on klipsit, joihin kranaatin sokka kiinnitetään. Näin kranaatin voi taskusta pois ottaessaan virittää, eikä toista kättä tarvitse hommaan lainkaan. Onhan klipseissä se hyöty, että taskuihin sullottavien tavaroiden putoamisen voi estää.
Lisävarusteina liiveihin on saatavilla esimerkiksi olkapäälle radiotasku tai selkään kenttälapion pidike.

Tilaa muullekin varustukselle
Liivit eivät ole mistään kohtaa paksut tai pehmustetut, eikä tarvettakaan ole. Tämän ansiosta ne käyttäytyvät muun varustuksen alla kuten takki, lukuunottamatta rinnuksen lipastaskuja.
Koska olkaimissa ei ole toppauksia ja säätövara on selkäpuolella, eivät repun hihnat pureudu olkaan tai luiskahtele huonoon asentoon. Samoin vyökiinnitteisten laukkujen päälläpitäminen onnistuu mainiosti vartalon kaikilla puolilla.
Liivien kanssa voi pitää aivan mitä tahansa vyötä, sillä vyölenkeissä on tarrasäätö koko matkalta. Lisäksi lenkeille on sinänsä tarpeeton nepparikiinnitys varmistamassa pysyvyyttä. Lenkit saa avattua kokonaan kiinteitä lipastaskuja omaavia vöitä varten.

Yhteenveto
Raskaiden liivien parhaat puolet tehtynä kevyeksi ja kestäväksi jokapaikan taisteluvarustukseksi ja kaiken päälle halvalla hinnalla. Mikäli venäläinen maastokuvio ei sovi muuhun varustukseen on vaihtoehtoina universaalit oliivinvihreä ja musta.
Erinomainen valinta kelle vain.

Mistä saa
Joka viikko pari ihmistä kysyy että mistä näitä liivejä saa. Omani hankin käytettynä, mutta Salainen Agentti (ilmeisesti) kantaa liivejä valikoimassaan, vaan liikkeelle tyypilliseen tapaan aivan sikakalliiseen hintaan. Asemessuilta ja vastaavilta kannattaa näitä etsiä, samoin soitella ylijäämäliikkeisiin jos niitä olisi sattunut eksymään sinne - tai jos liikkeet suostuisivat tilaamaan näitä. Venäjältä ja Virosta liivejä saa halvalla, ja ulkomaisista nettikaupoista niitä myy ainakin http://www.rusmilitary.com/

Valtteri Jaakonpoika
webmaster@varusteleka.fi