Sansei SG-5
SG-5

TÄMÄ MASKI EI OLE TÄYSIN TURVALLINEN!Tämä maski ei ole täysin turvallinen!


Rakenne
Kasvoja suojaava osa vihreää muovia, silmiä suojaava osa samanväristä kumia ja musta metalliverkko. Kaikki irroitettavissa toisistaan.
Plussat ja miinukset
+ Pieni, ei yleensä tule tähtäinten tai kypärien tielle
+ Helppo maalata ja muunnella
+ Halpa
+ Ei huurru
+ Helppo huoltaa, naarmuista ei tarvitse välittää
+ Lähes ikuinen
+ Ritilä himmentää silmiä ja näkyvää ihoa parantaen maastoutumista
- Kuulat saattavat pirstoutuessaan tulla läpi
- Ei suojaa koko kasvoja eikä korvia
- Osat irtoilevat
- Vaikeuttaa näkemistä hämärässä
- Rajoittunut näkyvyys sivulle
Valmistaja Sansei
Tyyppi Maski
Suoja-alue Silmät, lähes koko kasvot silmien alta
Materiaali Muovi, metalliritilä, kuminauha
Paino
Hinta* 155mk

Halpaa laatua
Sansei tekee maskiensa linssit muovin sijaan metsureille tutusta metalliritilästä. Edut muoviin ovat huomattavat ja hinta on pieni. Ritilän ympärille firma on kyhännyt yksinkertaisen ja toimivan suojamaskin, joka kaikessa karuudessaan on erinomaisen toimiva.

Ritilä - lähes täydellinen ratkaisu
Musta ritilä on tehty niin ohuesta metallilangasta että sen läpi näkee mainiosti ja tiheys on niin pieni ettei siitä mene kuula läpi pahalla tahdollakaan. Metalli lienee myös luonnollisesti kestävämpi kuin mikään maskiin sopiva muovilevy.
  Ritilää on mahdotonta saada huurtumaan, eikä pisaratkaan suuremmassa määrin jää ritilän silmien väliin. Naarmut eivät haittaa, sillä ne voi maalata piiloon ja kolhut ritilä ottaa suomalaisen itsetunnon lailla vastaan, valittamatta kestäen kuolemaan saakka.
  Säästä, ajasta ja paikasta riippumatta maski suojaa eikä sitä tarvitse ottaa pois päästä puhdistusta varten - sateella ja talvella maski on pahimmillaan ainoa mahdollisuus nähdä selvästi. Kaiken päälle kun lisää vielä äärimmäisen halvan hinnan ei voi kuin hihkua innosta.
  Hämärässä ritilä vaikeuttaa näkemista - ei kuitenkaan ratkaisevasti. Tämä onkin ainoa ongelma ellei kyseenalaisteta koko ritilän ideaa: muovikuula-aseiden kuulien ollessa juuri sitä muovia ne saattavat hajota osuessaan ja on mahdollisuus että ritilä päästää sirpaleita läpi. Vielä ei ole haaverista kuultu, mutta tarinoita epämäärisen moskan läpi pääsemisestä löytyy.
  Verkon silmäkoko on kuitenkin varsin pieni, joten suuria paloja ei läpi tule ja kun kuula menettää ison osan energiastaan itse hajoamiseen on vaarallisen sirpaleen läpitulon mahdollisuus pieni, mutta kuitenkin olemassa.

Yksinkertaisuuden riemuvoitto
SG-5 koostuu kolmesta osasta, kumikehyksen sisällä on nastalla varmistetty ritilä ja alareunaan neljällä nastalla kiinnittyvä kasvosuoja. Nastat ovat avattavia ja naamaria päässäpitävän ohuen joustonauhalenkin saa irroitettua. Mukana tulee lisäksi huonolla tarralla varustettua vaahtomuovipehmustetta.
  Osat ovat pelkistettyjä ilman liitoksia tai teräviä kulmia ja siksi harvinaisen kestäviä. Etummaiset nastat irtoavat helposti, mutta naamasuoja pysyy hyvin paikallaan kahdellakin.

Naamari naamalla
Yksinkertaisesta rakenteestaan huolimatta vehje on uskomattoman ergonominen. Silmäsuojain muotoutuu mukavasti ihoon kiinni eikä jätä aukkoja, kasvosuojain painautuu ihoon kiinni ja on koko ajan lähellä kasvoja, mahdollistaen tähtäyksen useimmilla aseilla, eikä edes paina poskia ilkeästi.
  Nenänkaaren kohdalla on nasta, joten siihen (ja vain siihen) kannattaa laittaa mukana tullutta pehmustetta. Se lieneekin ainoa kohta jossa pehmuste suostuu pitämään liimapintansa. Käytön alkuvaiheissa muistan tunteneeni kipua nenänvarressa pitkäaikaisen käytön jälkeen, mutta se on vain kaukainen muisto. Joko nenä tottui tai maski oli tehdastuoreena vielä hiukan jäykkä.
  Ritilälinssi kaartuu vain hiukan, joten silmäsuojainosan sivusta on kumia. Tämä kaventaa näkökenttää, muttei ratkaisevasti. Ylös ja alas sitävastoin maski antaa oivallisen näkyvyyden - huomattavasti paremman kuin firman SWG-3 -laajanäkökenttäinen maski.
  Kasvosuojain ei peitä aivan koko naamaa eikä korvia lainkaan, ja itse olen ainakin onnistunut keräämään reilusti osumia juuri suoja-alueen ulkopuolelle. Tämä on kuitenkin pakollinen hinta avotähtäinten käytöstä, eikä maskin tarkoitus muutenkaan ole, ainakaan minulla, kuin hampaiden suojaus.
  Ilmastointi maskissa ei ole kaikista paras ja se kerääkin hengityshöyryjä sellaisella innolla että pelin jälkeen vehkeestä voi ravistella pisaroita pois. Hengitysvaikeuksia tämä ei kuitenkaan tuota eikä huurtuminen ole mahdollista, mutta jos tämä harmittaa, voi ilmastointia aivan hyvin lisätä.   Näkökentän kaventumista lukuunottamatta maskin muotoilu on parasta jota olen muovikuula-tarkoitukseen tähän mennessä saanut, sinänsä uskomaton saavutus taiwanilaiselta halpistuotteelta.

Naamioitujan ja muuntelian paras kaveri
Maskin halvan hinnan, helposti leikattavan muovin, yleisen rakenteen ja ritiläratkaisun ansiosta sen omiin tarkoituksiin muuttamisella ei juuri rajoja ole.
  Juuri ritilän ansiosta maski on maastoutuvan tarkka-ampujan ykkösvaihtoehto, sillä myös linssin voi maalata maastokuvioiseksi ilman näkyvyyden heikentymistä. Tämä kannattaa, sillä ihmisen silmä etsiii kaikista parhaiten juuri silmiä tai vastaavaa muotoa, jollaisen silmäsuojainten linssi erinomaisesti tarjoaa. Linssi itse kannattaa värjätä vähintään samanväriseksi kuin muu maski, ja kulmiin kannattaa maalata koko maskin poikki vievät viirut rajojen rikkomiseksi.
  Maalattavuus on poikinut välistä suorastaan järkyttävän tyylikkäitä naamoja taitavien pelimisten käsissä.
  Kasvosuojan muovi on helposti leikattavaa, ja äärimmäiseen käyttömukavuuteen tähtäävä menevä voikin poistaa kaiken paitsi keskiosan, suojaten näin vain nenää ja suuta. Lisäilmastointia kaipaava voi porata mielellään 3mm tai alle reikä ympäri maskia tai korvata alueita linssiä vastaavalla metalliritilällä, jota saa rautakaupasta.

Yhteenveto
Jos pirstoutumisvaaraa ei olisi, olisi vehje erinomainen - halpa/halvin, huurtumaton, kestävä ja mahdollistaa tähtäyksen. Vaan vaaran ansiosta en voi sitä kenellekään suositella, käyttäkää omalla vastuulla.
  Itse siirryin muihin suojaimiin, mutta pidän ritilämaskia mukanani sateen varalta ja talvella.

Valtteri Jaakonpoika
webmaster@varusteleka.fi