Aseiden lisäosat

Systema M4A1(jne)-runko
G&P MP5 RAS

Kantolaitteet

Reisilipastaskut
MP-taisteluliivi
SAAV M83 "Fostex"
Tarzan M22

Suojaimet

JT Spectra
Sansei SG5
ESS Tactical XT

Vaatteet

Kontio maastopuku

ESS Tactical XT

ESS Tactical XT -lasit
Kuvasta kiitos Wargamers Club Shop

Valmistaja ESS (Eye Safety Systems), Yhdysvallat
Luokka Silmäsuojaimet
Materiaali Muovi, joustonauha, vaahtomuovi
Väri Musta
Paino 115g
Hinta Ulkomailta Suomeen lähetettynä noin 42€
Rakenne
Lasien tukirakenne on muovinen joustava kehikko johon kiinnitetään linssi ja kiristysnauha. Pehmikkeenä kehikossa vaahtomuovia painautumien estämiseksi.
Plussat ja miinukset
+ Hinta

+ Laatu

- Huurtumisongelmat

Yleisesti

ESS:n mallisto vastaa ulkonäöltään suurinpiirtein JT:n Spectra -malliston laseja. Joustavan muovikehikon pehmikkeenä on miellyttävää vaahtomuovia, eikä painaumia pahemmin pääse syntymään pitkäaikaisessakaan käytössä. Kiristyshihnassa riittää varaa helposti käytettäväksi kypäränkin kanssa, johon Tactical-sarjan lasit on lähinnä suunniteltukin. Kiristyshihna on laadukasta tavaraa eikä se ole rispaantunut tai osoittanut suurempia kulumisen merkkejä lähes vuoden ahkeran pelaamisen jälkeen.
Laseissa on hyvä ilmanvaihto, ylä- ja alapuolella 2cm kaistaleella on noin 1,5mm halkaisijaltaan olevia reikiä tiuhassa, sekä kiristyshihnan kiinnikkeiden alla isommat aukot. Ylä- ja alapuoli, sekä sivujen aukot ovat päällystetty vaahtomuovilla joka estää pölyn menemisen lasien sisään käytössä. Tosin lasien omistajille tuttua ongelmaa, pysähtymisen aiheuttamaa huurtumista ei tämäkään ilmanvaihtojärjestelmä estä, sillä sekin monien muiden järjestelmien (tutuimpana Bollé X800T) tapaan perustuu ilman liikkumiseen.
Tactical-sarjassa on suurimmassa osassa kaksoislinssi, mutta kun XT mallin hinta on yritetty karsia mahdollisimman edulliseksi, on näinkin tärkeässä huurtumisen estokeinossa säästetty ja laseissa on siis yksittäinen linssi. Linssi on vahvaa polykarbonaattia jonka uhotaan pakkauksen tuoteselosteen mukaan pysäyttävän jopa .22 kalibeerisen ammuksen, linssin nurja puoli tosin on sen suhteellisen helposti naarmuuntuva pinta.

Käytössä

Lasit ovat erittäin mukavat pitää päässä, kiitos jo edellä mainitun vaahtomuovipehmennyksen. Pitkissäkin skenaarioissa lasit eivät paina, eikä kasvoissa näy kauheita painaumia. Sarjan "nuorimmalla" on taipumuksena Suomen vaihtelevissa säissä kuitenkin huurtua huolimatta vaikeasti huurtuvasta linssistä (Anti-Fog design). Ongelman saa korjattua suhteellisen helposti, nimittäin leikkaamalla nätisti ylä- ja alapuolen pölynsuojavaahtomuovin pois. Suomessa kun harvemmin aavikolla pelataan on kyseenomainen suojaus suhteellisen turha. Tämän pienen modifioinnin jälkeen ei laseista paljoa haukuttavaa irtoa. Mutta koska huurtumisenesto perustuu ilmanvaihtoon, saattaa päähineen käyttö huurtaa laseja tavallista enemmän. Ainakin PASGT:n kanssa itsellani on välillä ongelmia, joka johtuu lähinnä siitä että hikoilen runsaasti. Niille joille hiki ei tirahda otsalle kovinkaan helposti, kypärän tai boonien käytön ei pitäisi aiheuttaa ongelmia.

Silmälasien kannalta lasit ovat tarpeeksi syvät; mahtuvat alle helposti. Silmälasienkin kanssa näkökenttä on hyvä, normaalin näkökentän reunoille ilmestyy vain mustat viivat kun lasit ovat päässä.

Linssi on helppo vaihtaa joustavan muovikehikon ansiosta: Tukeva sormiote vastakkaisista päistä muovikehikkoa, napakka vetäisy eri suuntiin ja linssi lähtee irtoamaan. Lisäksi ESS:n linssit maksavat kilpailijoitaan vähemmän tehden kaikista firman laseista houkuttelevia ostoksia.

Tuomio

Lasit ovat oiva valinta hintatietoiselle softaajalle joka ei pelkää naamataulunsa puolesta. Todellista laatua pikkurahalla.

Jouni "Taimen" Lahtinen
taimen miuku clan-troopers piste org


- LEKA - webmaster@varusteleka.fi