Aseiden lisäosat

Systema M4A1(jne)-runko
G&P MP5 RAS

Kantolaitteet

Reisilipastaskut
MP-taisteluliivi
SAAV M83 "Fostex"
Tarzan M22

Suojaimet

JT Spectra
Sansei SG5
ESS Tactical XT

Vaatteet

Kontio maastopuku

JT Spectra

JT Spectra
Kuvasta kiitos Paintball Games

Valmistaja JT, USA
Luokka Maski
Materiaali Muovi, joustonauha, (kumi joissakin malleissa)
Väri Musta, vihreä, punainen, ruskea, sininen
Yhteensopivuus Tähtäys mahdollista vain korotettujen tähtäinten tai tukittomien aseiden kanssa
Hinta 70-240 € uutena mallista ja liikkeestä riippuen, huurtumaton perusmalli 70-90€, käytetty huurtuva 25€
Ominaisuudet
Suojaa silmät, kasvot ja korvat
Rakenne
Erilliset suojapalikat korville ja kasvoille sekä aurinkolippa, kaikki kiinnitettävissä yhdessä tai erikseen itse laseihin.
Leveä säädettävä hihna.
Plussat ja miinukset
+ Suojaa parhaimmillaan kaiken
+ Modulaarinen
+ Huurtumaton
+ Vaihto- ja lisäosia hyvin saatavilla
+ Sopii silmälasien kanssa
- Tulee tähtäyksen tielle minimikokoonpanollakin
- Suuret tuuletusreiät kasvosuojaimessa, kumiversoissa kuulat voivat tulla läpi

Kelpo maalikuulavaruste
Muovikuulaharrastajien keskuudessa lienee JT:n Spectra-mallisto suosituin maalikuulamaski. Se on laadukas, modulaarinen, kohtuuhintainen ja siitä on tarjolla useita eri pakettiratkaisuja. Lisäksi jos valinta myöhemmin harmittaa, ovat osat erikseen ostettavissa.
 Muovikuulaharrastajalle hyödyllisin ostos lienee uusi perusmalli (Spectra Thermal) tai käytetty uudella huurtumattomalla linssillä.

Kokoonpanovaihtoehtoja
Maskin voi koota kulloiseenkin tilanteeseen/varustukseen sopivaksi. Jos ei pidä päässään muuta kuin kommandohuppua, voi kaiken samantien pistää päälleen, jos taas käyttää hattua tai kypärää voi korvasuojat ja lipan nakata kassiinsa. Jos omaa erillisin suu/hammassuojan tai ei välitä hampaistaan voi kasvosuojuksen jättää pois, pitäen päällä vain lasit.
 Irroitusmahdollisuudesta huolimatta osat pysyvät toisissaan kiinni luotettavasti.

Naamalla
Laite on todella mukava, vaahtomuovipehmuste puskuroi jokaista päätä koskevaa osaa ja leveä nauha ei paina takaraivoa. Maski suojaa kaiken, silti pään liikkuminen on vapaata ja näkökenttä kohtuu laaja.
Vaan. Vehje on tehty maalikuulakäyttöön, jossa aseen tukki ei (käsittääkseni) ole niin tärkeä, ja vaikka se olisikin olemassa, on se kovin alhaalla. Oikeissa tuliaseissa tukki on mahdollisimman paljon samalla tasolla piipun kanssa piipun nosteen vähentämiseksi. Tämän takia ei liene sellaista tukillista muovikuula-asetta jonka avotähtäimillä voisi spectran kanssa mukavasti tähtäillä. Kun oikein poskea painaa tukkia vasten antaa maski periksi ja joillakin aseilla tähtäys onnistuu, mutta taistelutilanteessa tälläinen kikkailu johtaa ylensä vain osuman saamiseen omaan nassuun. Ongelmaa ei saa poisteettua edes pelaamalla pelkällä silmäsuojain-osalla, sillä se jo yksinään on liian iso.
Ongelman voi korjata optisella tähtäimellä, jotka pakostakin asennetaan aseen omia tähtäimiä ylemmäksi, tai tukin poistamisella.

Loppulause
Kerrassaan erinomainen pelivaruste sille joka joko ei tähtää, käyttää optista tähtäintä tai tukitonta asetta. Fanaattiselle tähtääjälle, kuten minä, taas on maski vain pelkällä silmäsuojainosallakin liian iso. Koska pelimukavuus on puoli tehokkuutta, kannattaa ottaa suojainvaruste jonka päässäpitäminen on mukavaa, tai ainakin siedettävää.

Mallisto

JT Spectra Flex7 ICE
Kuvasta kiitos Paintball Games
Spectra Flex7 ICE Thermal
Luxusmalli, jossa mukana kumista valmistettu joustava naamasuoja, korvasuojat, aurinkolippa ja itse lasit, sekä kahdet huurtumattomat linssit, kirkkas ja tummennettu peili.
Värivaihtoehtoina musta, harmaa, vihreä, sininen, punainen sekä ruskea.
Materiaalin joustavuuden takia kumisen kasvosuojuksen ilmastointireiät päästävät suoran osuman saadessaan kuulat vauhdilla läpi.
Spectra Thermal
Perusmalli, jossa mukana naamasuoja, korvasuojat, aurinkolippa ja itse lasit, huurtumattomalla kirkkaalla linssillä.
Värivaihtoehtoina musta ja oliivinvihreä.
Spectra Proteus Thermal w/fan
Kallis erikoismalli jossa vakiovarusteena tuuletin. Jos joku vain tietää tästä jotakin, pyydän paiskaamaan maililla!
Spectra (käytetty)
Ainakin Paintball Games myy käytettyjä Spectroja ilman linssien huurteenestoa. Hinta on halpa ja huurtumattoman linssin voi ostaa erikseen.

Valtteri Jaakonpoika


- LEKA - webmaster@varusteleka.fi