Aseiden lisäosat

Systema M4A1(jne)-runko
G&P MP5 RAS

Kantolaitteet

Reisilipastaskut
MP-taisteluliivi
SAAV M83 "Fostex"
Tarzan M22

Suojaimet

JT Spectra
Sansei SG5
ESS Tactical XT

Vaatteet

Kontio maastopuku

Systema M4A1(jne)-runko

Systeman M4-runko

Valmistaja Systema
Luokka Metallirunko
Materiaali Alumiini ja teräs
Yhteensopivuus Tokyo Maruin aseet: M4A1, M4A1 RIS, SR-16, M16 A2, M733
Muuta Rungon mukana tulee Systeman metallinen hoppikoneisto ja ohjekirja rungon asennukseen
Hinta 200+
Rakenne
Runko alumiinivalua, sökötin ja pölysuoja terästä
Plussat ja miinukset
+ Aseesta tulee paljon jämäkämpi
+ Vähentää piipun heilumista
+ Metallinen Hop-up => hoppi ei säädy itsestään.
+ Flat top
- Flat top
- Hinta

Rakenne

Runko sopii Maruin malleihin M16A2, M4A1, M4A1 RIS, SR-16 ja M733 Commando. Itse runko on valettu alumiinista ja maalattu mustaksi, forward assist knob (eli nappi joka on aseen kyljessä ja jonka painelu ei tee mitään) on terästä ja hylsyportin pöysuoja on oikean aseen vastaava. Hylsyporttia itseään ei ole lainkaan, eikä aseen viritystapista vetäminen tee mitään. Hoppia voi säätää suoraan pölysuojan takaa, joka täytyy siis erikseen napsaista auki.
Metallirunko on, yllätys yllätys, paljon jämäkämpi kuin Maruin lepru muovirunko ja tuo myös noin puolisen kiloa lisää painoa aseeseen. Runko on kahdessa osassa, eikä sen weaver-kisko ole kiinnitetty ruuvilla runkoon kuten Maruin M4:ssä.

Asennus

Rungon vaihtamiseen menee noin tunti. Ensin otetaan piippu, tukki ja pistoolikahva pois ja sen jälkeen poistetaan rataslaatikko ja kaikki metalliosat muovirungosta. Muovihopista irroitetaan kaikki osat ja ne vaihdetaan metallihoppiin. Metallirunkoon kiinnitetään liipasinkaari ja forward assist knob vasaralla ja latauskahva ruuvimeisselillä. Sitten seuraa vaikea kohta, rataslaatikon asennus. Aluksi vedetään latauskahva taakse, levitetään rugon ylempää puoliskoa ja samalla tungetaan rataslaatikko hampaat irvessä hoppikoneistoon kiinni, jonka jälkeen rungon alempi puolikas taiteillaan paikoilleen ja kiinnitetään loput osat.
Asennukseen ei tarvinnut viilaa tai poraa lainkaan, toisin kuin moniin muihin, etenkin Classic Armyn runkoihin.
Heti rungon asennuksen jälkeen lipas ei mene kitkattomasti sisään, mutta ongelma poistuu nopeasti. Lippaanvapautin toimii kuten ennenkin ja tulivalitsin jäykistyy vähän - eli pysyy paremmin kohdallaan.

Merkinnät

Coltin logo, teksti "Property of U.S Govt." ja aseen malli (runkoa saatavila usealla eri merkinnällä) sekä sarjanumero. Tulenvalitsimen vieressä Colt's Mfg. Co. Ind. Hartford, Conn. -U.S.A.-. Rungon valmistajan eli Systeman nimeä ei lue missään - Maruin rungosta löytyy kyllä näkyvästi firman omat tekstit.

Tuomio

Runko on nimensä mukaan flat top, eikä sen mukana tule minkäänlaista kantokahvaa, joten M16A2:sen omistaja joutuu pähkäilemään josko ostaa kantokahvan vai jonkun muun tähtäimen, kun taas M4:sen omistaja voi vaikka maalata muovisen kantokahvan mustaksi ja kiinnittää aseeseen. Metallirunko poistaa asetta heikentävän kenttäpurun ja vähentää piipun heilumista huomattavasti ja aseesta tulee paljon jämäkämpi. Samalla mahdollinen hoppiongelma poistuu. Melkein aseen hintainen lisäosa on erittäin hyvä ja kannattava ostos, se parantaa realistisuutta ja tuo aseeseen kestävyyttä. Suosittelen!

Samu Laakso
akvankka miuku hotmail piste com


- LEKA - webmaster@varusteleka.fi