Aseiden lisäosat

Systema M4A1(jne)-runko
G&P MP5 RAS

Kantolaitteet

Reisilipastaskut
MP-taisteluliivi
SAAV M83 "Fostex"
Tarzan M22

Suojaimet

JT Spectra
Sansei SG5
ESS Tactical XT

Vaatteet

Kontio maastopuku

Sansei SG5

Sansei SG-5

Valmistaja Sansei
Luokka Maskit
Materiaali Muovi, kumi, joustonauha ja metalliritilä
Väri Ritilä musta. Muovi- ja kumiosat saatavana sekä mustana että oliivina
Yhteensopivuus Tähtäys mahdollista kaikkien aseiden kanssa
Hinta 35 €
Rakenne
Maskissa on neljä osaa (ritilä, kumikehikko ja naamasuojain, hihna), kiinnitys käy tapeilla. Naamasuojaimen saa irroitettua.
Plussat ja miinukset
+ Ei takuulla huurru
+ Ei vaadi huoltoa
+ Ei juuri haittaa tähtäystä
+ Ei vaadi hyvää kohtelua
- Näkökentän laidat peittyvät
- Ritilä hämärtää näköä
- Ritilään hajoavasta kuulasta voi tulla moskaa läpi

Halpaa laatua

Sansei tekee maskiensa linssit muovin sijaan metsureille tutusta metalliritilästä. Edut muoviin ovat huomattavat ja hinta on pieni. Ritilän ympärille firma on kyhännyt yksinkertaisen suojamaskin, joka kaikessa karuudessaan on erinomaisen toimiva.

Ritilä - lähes täydellinen ratkaisu

Musta ritilä on tehty niin ohuesta metallilangasta, että sen läpi näkee mainiosti ja tiheys on niin pieni, ettei siitä mene kuula läpi pahalla tahdollakaan. Metalli on myös luonnollisesti kestävämpi kuin mikään maskiin sopiva muovilevy, eikä vaadi vaihtoa koskaan.
  Ritilää on mahdotonta saada huurtumaan, eikä pisaratkaan suuremmassa määrin jää ritilään. Naarmut eivät haittaa, sillä ne voi maalata piiloon ja kolhut ritilä ottaa suomalaisen itsetunnon lailla vastaan, valittamatta kestäen kuolemaan saakka.
Säästä, ajasta ja paikasta riippumatta maski suojaa, eikä sitä tarvitse ottaa pois päästä puhdistusta varten - sateella ja talvella maski on pahimmillaan ainoa mahdollisuus nähdä selvästi. Kaiken päälle kun lisää vielä äärimmäisen halvan hinnan, ei voi kuin hihkua innosta.
Hämärässä ritilä vaikeuttaa näkemista - ei kuitenkaan ratkaisevasti. Tämä onkin ainoa ongelma ellei kyseenalaisteta koko ritilän ideaa: muovikuula-aseiden kuulien ollessa juuri sitä muovia ne saattavat hajota osuessaan ja on mahdollisuus että ritilä päästää sirpaleita läpi. Vielä ei ole haaverista kuultu, mutta tarinoita epämäärisen moskan läpi pääsemisestä löytyy Joka tapauksessa silmät ehtivät sulkeutua, eikä mikään, mikä ritilän läpi pääsee, tule vahingollisella voimalla.

Yksinkertaisuuden riemuvoitto

SG-5 koostuu neljästä osasta, kumikehyksen sisällä on nastalla varmistetty ritilä ja alareunaan neljällä nastalla kiinnittyvä kasvosuoja. Nastat ovat avattavia ja naamaria päässä pitävän ohuen joustonauhalenkin saa irroitettua. Mukana tulee lisäksi huonolla tarralla varustettua vaahtomuovipehmustetta, jota kannattaa laittaa nenää vasten tulevaan osaan..
Osat ovat pelkistettyjä ilman liitoksia tai teräviä kulmia ja siksi harvinaisen kestäviä. Etummaiset nastat irtoavat helposti, mutta naamasuoja pysyy hyvin paikallaan kahdellakin.

Naamari naamalla

Yksinkertaisesta rakenteestaan huolimatta vehje on uskomattoman ergonominen. Silmäsuojain muotoutuu mukavasti ihoon kiinni eikä jätä aukkoja, kasvosuojain painautuu ihoon kiinni ja on koko ajan lähellä kasvoja, mahdollistaen tähtäyksen kaikilla aseilla, eikä edes paina poskia ilkeästi.
Nenänkaaren kohdalla on nasta, joten siihen (ja vain siihen) kannattaa laittaa mukana tullutta pehmustetta. Se lieneekin ainoa kohta jossa pehmuste suostuu pitämään liimapintansa. Käytön alkuvaiheissa muistan tunteneeni kipua nenänvarressa pitkäaikaisen käytön jälkeen, mutta se on vain kaukainen muisto. Joko nenä tottui tai maski oli tehdastuoreena vielä hiukan jäykkä.
  Ritilälinssi kaartuu vain hiukan, joten silmäsuojainosan sivusta on kumia. Tämä kaventaa näkökenttää, muttei ratkaisevasti. Ylös ja alas sitävastoin maski antaa oivallisen näkyvyyden - huomattavasti paremman kuin firman SWG-3 -laajanäkökenttäinen maski.
  Kasvosuojain ei peitä aivan koko naamaa eikä korvia lainkaan, ja itse olen ainakin onnistunut keräämään reilusti osumia juuri suoja-alueen ulkopuolelle. Tämä on kuitenkin pakollinen hinta avotähtäinten käytöstä, eikä maskin tarkoitus muutenkaan ole, ainakaan minulla, kuin hampaiden suojaus.
  Ilmastointi maskissa ei ole kaikista paras ja se kerääkin hengityshöyryjä sellaisella innolla että pelin jälkeen vehkeestä voi ravistella pisaroita pois. Hengitysvaikeuksia tämä ei kuitenkaan tuota eikä huurtuminen ole mahdollista, mutta jos tämä harmittaa, voi ilmastointia aivan hyvin lisätä tekemällä muovikuulaa pienempiä reikiä.   Näkökentän kaventumista lukuunottamatta maskin muotoilu on parasta jota olen muovikuula-tarkoitukseen tähän mennessä saanut, sinänsä uskomaton saavutus taiwanilaiselta halpistuotteelta.

Naamioitujan ja muuntelian paras kaveri

Maskin halvan hinnan, helposti leikattavan muovin, yleisen rakenteen ja ritiläratkaisun ansiosta sen omiin tarkoituksiin muuttamisella ei juuri rajoja ole.
  Juuri ritilän ansiosta maski on maastoutuvan tarkka-ampujan ykkösvaihtoehto, sillä myös linssin voi maalata maastokuvioiseksi ilman näkyvyyden heikentymistä. Tämä kannattaa, sillä ihmisen silmä etsiii kaikista parhaiten juuri silmiä tai vastaavaa muotoa, jollaisen silmäsuojainten linssi erinomaisesti tarjoaa. Linssi itse kannattaa värjätä vähintään samanväriseksi kuin muu maski, ja kulmiin kannattaa maalata koko maskin poikki vievät viirut rajojen rikkomiseksi.
  Maalattavuus on poikinut välistä suorastaan järkyttävän tyylikkäitä naamoja taitavien pelimisten käsissä.
  Kasvosuojan muovi on helposti leikattavaa, ja äärimmäiseen käyttömukavuuteen tähtäävä menevä voikin poistaa kaiken paitsi keskiosan, suojaten näin vain nenää ja suuta. Lisäilmastointia kaipaava voi porata mielellään 3mm tai alle reikä ympäri maskia tai korvata alueita linssiä vastaavalla metalliritilällä, jota saa rautakaupasta.

Yhteenveto

Jos pirstoutumisvaaraa ei olisi, olisi vehje erinomainen - halpa/halvin, huurtumaton, kestävä ja mahdollistaa tähtäyksen.
Minulla on kokemusta JT Spectra -paintballmaskista sekä Bollén X800T ja X500T -suojalaseista. Ritilämaski on silti eniten käyttämäni suojain, sillä ensinnäkin kaiken muun saan huuruun ja toisekseen pleksilinssien kanssa pitää varoa naarmuuntumista ja muuta käyttöä, mikä muovikuulapelivarusteessa on huono juttu.

Valtteri Jaakonpoika


- LEKA - webmaster@varusteleka.fi