Etusivulle

AGM

Sähköviritteiset

MP/40

ANGS/tuntematon

Sähköviritteiset

MG/42

Classic Army

Sähköviritteiset

Armalite M15A4 Rifle
H&K MP5 A2
H&K MP5 A3
H&K MP5 SD3
H&K MP5 SD5

Craft Apple Works

Kaasutoimiset

M79

DBoys

Jousitoimiset

Kar98K

Hudson

Kaasutoimiset

M3A1 Grease Gun

ICS

Sähköviritteiset

ICS AK-74M
M4A1 (CAR-97)

KSC

Kaasutoimiset

Glock 19
Glock 26
H&K Mk23 SOCOM
Ingram M11 A1

Kuan Ju Works

Kaasutoimiset

Beretta M9 Full Metal
Glock 23

KWA

Kaasutoimiset

Cz75 2nd Version

KWC

Kaasutoimiset

Colt M16 Shorty

Marushin

Jousitoimiset

Mauser Kar98K SSB
Mossberg M500

Kaasutoimiset

M1 Carbine MAXI
Mauser M712 MAXI SSB
Mossberg M500
Mossberg M500 Slugster MAXI

Maruzen

Jousitoimiset

APS-2 Extra
APS-2 Original Version
APS-2 Sniper Version
Remington CA870

Kaasutoimiset

H&K MP5K A4 Kurz
Maruzen M870 Black Version
Micro Uzi

Sun Project

Jousiviritteiset

Remington M40 A1

Tanaka

Kaasutoimiset

Luger P.08
Mauser Kar98K

Tokyo Marui

Jousitoimiset

Benelli M3 Super 90
Benelli M3 Super 90 Shorty
Colt M203
SPAS 12
SPAS 12 Folding Stock
VSR-10 Pro Sniper
VSR-10 Real Shock
Walther P.38

Kaasutoimiset

Beretta Tactical Master
Colt Python 4"
M1911 A1
P226

Sähköviritteiset

AK-47
AK-47 βeta Spetsnaz
AK-47 Spetsnaz
AK-47S
Colt CAR-15
Colt M16 A1
Colt M16 A2
Colt M16 Vietnam Version
Colt M4A1
Colt M733
Colt XM177 E2
FA MAS F1
FA MAS SV
FN P90 PDW
FN P90 PDW TR
H&K G3 A3
H&K G3 A4
H&K G3 SG/1
H&K G36C
H&K MP5 A4
H&K MP5 A5
H&K MP5 RAS
H&K MP5 SD5
H&K MP5 SD6
H&K MP5K A4 Kurz
H&K MP5K A4 PDW
H&K PSG-1
IMI Uzi SMG
M14 Wood stock
MC51
SIG SG 550
SIG SG 551
SIG SG 552 SEALS
Steyr AUG Military Version
Steyr AUG SR
Thompson M1A1

Sähköviritteiset pistoolit

Glock 18C

TOP

Sähköviritteiset

M60 DX
M60 E3
M60 E3 Long
M60 Shorty
M60 STD

UHC

Jousitoimiset

Desert Eagle .44

Western Arms

Kaasutoimiset

Para Ordnance P14-45

Viimeksi päivitetty
2003-03-02

Glock 26
KSC Glock26. Kuvasta kiitos WGC
Kuvasta kiitos Wargamers' Club Shop

Ominaisuus Muovikuula-ase Oikea ase
***Oikean aseen pituus on mitattu luistista. Oikean aseen paino on mitattu ilman lipasta, täysi lipas painaa noin 180g. Kokonaispaino siis 740g.
Valmistaja KSC, Japani Glock, Itävalta
Toimintaperiaate Kaasutoiminen blowback, itselataava kertatuli Blowback, itselataava kertatuli
Valmistusvuosi 2002
Piipun pituus mm 88 mm
Pituus mm 160 mm
Korkeus 106 mm mm
Paino kg 0.56 kg
Lipaskapasiteetti 15/20 10/12
Ammus 6mm muovikuula 9x19mm Parabellum
Lähtönopeus 92 m/s (0,2g) m/s
Lähtöenergia 0.85 J J
Käytettävä kaasu HFC134a, HFC22
Rakenne
Kaasusäiliö irrallisessa, metallista valmistetussa lippaassa. Täyttöventtiili on läpän alla piilossa.
Erikoisominaisuudet
Säädettävä Hop-Up.
Blowback.
Kenttäpurku samalla tavalla kuin esikuvassakin.
Plussat ja miinukset
+ Jämäkkä
+ Luotettava
+ Halpa
+ Tehokas

Glockin historia

Myös suomen rajavartioston ja poliisin käyttämät pistoolit ovat niittäneet paljon mainetta elokuvissa ja kirjoissa.
Nämä varmatoimiset pistoolit ovat tehdy suureksi osaksi erilaisista muoveista tai keraameista.
Huhujen mukaan glock 17 olisi mahdollista salakuljettaa lentokoneeseen, koska siinä ei ole metalliosia – Paskapuhetta, kuittaa oikean aseen omistava turvallisuusalan ammattilainen.

Muovikuulana

Kaverini luona vieraillessa huomasin aseen ja lippaan hänen pöydällään. Nappasin varsinaisen kouraani ja kysäisin, onko tämä Maruin vai KSC:n Glock? Vastaukseksi sain ystävällisen hohotuksen, jonka kaverini sai vaivoin hillittyä. Hetken päästä selvisi, että kyseessä oli oikea Glock, eikä mikään muovikuulapyssy. Voisin vannoa, että oikea ase ilman lipasta painoi vähemmän kuin minun juuri lunastettu leikkipyssyni.

Avattuani paketin naureskelin aseen pienelle koolle ja neitimäiselle olemukselle. Kädessä pidettäessä ase tuntui kuitenkin erittäin jämäkältä ja painavalta. Glock –sarjan muut pistoolit eivät anna samanlaista jämäkkyyden tunnetta kuin tämä taskukokoinen kaunokainen.

Rakenne

Yksinkertaisesti ilmaistuna ase on KSC:n vanhemman Glock-sarjan lyhennetty versio, ja jakaa saman koneiston kantaisän, Glock 17 -mallin kanssa.

Lipas on metallinen ja se painaa melkoisesti. Lyhyt lipas imee 16 muovikuulaa ja aimoannoksen kaasua.
Ulkoisesti lipas on tavallista tasoa, eikä siitä sen kummempia voi kommentoida.

Ase on yhteensopiva kaikkien KSC:n Glock-sarjan lippaiden kanssa. Jos haluaa käyttää isompia G19 –lippaita, niin sekin onnistuu tyylikkäästi – lippaan ei tarvitse työntyä kahvasta törkeän pitkänä. Paketissa tulee mukana sovituskappale, joka kiinnittyy pitkään lippaaseen. Täten lipas ei sojota piippua pidempänä vaan tilalla on jämäkkä kahva, jonka alaosa tosin kiiltelee muovin mustana, vaikkakin jotain karhennuskäsittelyä on selvästikin yritetty.

Aseen pinta ei ole ruman muovinen vaan materiaalissa on jokin ainesosa, joka saa sen hehkumaan kauniisti mattaharmaana. Kahvaa on karhennettu reippaasti ja siinä on käteen sopiva muotoilu, eivätkä sormet jää etsimään paikkaansa.

Tähtäimissä on valkoiset täplät, jotka helpottavat tähtäämistä huomattavasti. Etujyvän erottaa todella hämärissäkin olosuhteissa, joten pimeässä tuskin tulee ammuskeltua kohteen yli.

Kaiken kaikkiaan aseen ulkoinen vaikutelma on positiivinen. Muut KSC:n aseet kärsivät muovisesta ulkonäöstään, mutta tämä tekee poikkeuksen.

Toiminta

G26 on tehty muistuttamaan esikuvaansa, ja sen kyllä huomaa.

Aseessa on kenttäpurku, jonka oppii hetkessä. Vedä iskuri vireeseen(luisti taakse), paina purkunappia,vedä luisti eteen ja irti. Luisti irtoaa kokonaan aseesta ja sen saa takaisin paikoilleen ilman väkivaltaa. Osat vain liukuvat paikoilleen ja sillä selvä.

Sisäisesti koneisto on yksinkertainen, koostuen seuraavista osista: Ulko- ja sisäpiippu, säädettävä hop-up, palautinjousi, iskuri, kaasunsyöttökoneisto ja liipaisinkoneisto.
Toiminta on yksinkertainen. Kun olet laittanut lippaan sisään, vedät luistin taakse, jolloin iskuri virittyy. Luisti palaa paikalleen välittömästi kun siitä päästää irti. Kun painat liipasinta iskuri paukauttaa lippaan venttiiliin, josta vapautuu ponnekaasua, joka kulkeutuu kaasusyöttökoneiston kautta piippuun. Kuula lentää piipusta ulos, ja loput kaasun energiasta pakottaa luistin heittämään taakse. Ollaan siis alkutilanteessa taas.

Tekniikasta voisi jauhaa tuntikausia, mutta lyhyt oppimäärä saa riittää.

Tuntuma

Kun ammuin koelaukaukset pelästyin kovaa ääntä ja hurjaa lähtönopeutta.
Olin laittanut seinää vasten sunnuntai-hesarin uskoen sen pysäyttävän vaivaisen muovikuulan. Ensilaukauksella kuula sujahti lehden läpi ja kimpoili äkäisesti pitkin huoneistoa.
Aseen potku oli sen verran kova, että tähtäyksen takaisin ottaminen kestää hetken – koko lippaallista on vaikea saada kympin alueelle, sillä luistin liike aiheittaa huomattavan tärinän. Mitään TMP-efektiä ei ole, mutta voimakkaalta se silti tuntuu.

Tarkkuus on pistooliksi hyvä. Vaikka piippu on lyhyt, kuula lentää huomattavan kauas.
Pariin kymmeneen metriin voi ampua taulun renkaille, mutta kun tullaan kolmeen kymmeneen metriin, maaliksi ei kannata valita makaavaa miestä pienempää kohdetta.

Lähtönopeus on huikea, hiukan kovempi kuin maruin sähkötoimisilla torrakoilla. Blowback pysyy mainiosti tulessa mukana, vaikka kuinka nopeasti yrittäisi ampua.

Liipasin on erittäin herkkä, joten ’sarjan’ takominen on helppoa, ainakin jos on näppärä käsistään.

Sarjatuliominaisuutta ei jää kaipaamaan, koska silloin pieni lipas tyhjenisi aivan turhan äkkiä, eikä tuo kertatulenkaan maksimitulinopeus ole mitenkään hidas.

Pelissä

Asetta testattaessa jouduin odottelemaan, sillä hop-uppia ei oltu säädetty. Valitsin kuuliksi 0,25g:n excelit, muistellen vinkkejä. Koska oli hiukan pakkasta lämmitin lipasta hihassani.

Valitsin väijypaikan hämyisestä näreiköstä, jossa odottelin yksinäni joukkuetovereideni siirtyessä otollisemmille alueilla. Viisi minuuttia kuuntelin sähköaseiden pauketta ja olin menettää toivoni kohdata vihollisen tällä paikalla. Juuri kun aloin tehdä lähtöä, huomasin vastustajan lähestyvän minua kolmen kymmenen metrin päässä. Hiljaa työnsin lippaan aseeseen ja vedin ensimmäisen hylsyttömän piippuun.
Otin kaverin jyvälle ja pidätin hengitystäni – toinen vastustaja liikkui etuoikealla.
Tilanteesta johtuen jouduin avaamaan tulen yli kahden kymmenen metrin päästä, mutta kaikki kolme kuulaa napsahtivat vastustajan torsoon. Kun ensimmäinen kaveri kupsahti huutaen maahan, lähempänä etuoikealla hiiviskellyt vastustaja oli jo jyvällä. Hän oli myös huomannut minut, aseeni kovasta äänestä johtuen. Ammuimme samaan aikaan mutta lumipukuisen kaverin sarja oli tyypillisen hätäinen, eli se oli suunnattu liian ylös. Ehdin ampua melkein kymmenen laukauksen sarjan, mutta pakkasen vaikutuksesta ase oli jo valmiiksi jääkylmä. Ei siinä mitään hätää – käsitykseni mukaan kaasuventtiili jäätyi hetkeksi ja lipas tyhjeni kaasusta, mutta ei kuulista.
Onneksi yksi jo ammutuista kuulistani kuitenkin napsahti kaverin käteen, joten hänkin kierähti nurin huutaen ensiapua(eläytymispeli).

Olin otettu aseen toimivuudesta, sillä en uskonut, että siitä olisi paljoakaan apua vakiosähköjäkään vastaan.

Arvoisa lukija on varmaan ymmärtänyt, että kaasun karkausongelmaa ei ilmene lämpimissä olosuhteissa kuten sisällä tai kesällä. Vaaditaan vain +5 astetta, jotta se pelittäisi varmasti.

Sisätiloissa en päässyt testaamaan kantamaa(yli 7m), mutta kesäkuumalla sen luulisi olevan vähintäänkin sama kuin sähkötoimisilla. Ainakin +3 lämmössä kuula sujahti vinhasti kolmekymmentä metriä, en uskalla arvailla kuinka paljon se olisi trooppisissa olosuhteissa.

Tuomio

KSC G26 on yksi parhaista kaasutoimisista mitä olen koskaan räplännyt.
Luotettavuus, hinta, rakenne ja teho tekevät tästä pistoolista erittäin hyvän back-upin. Aloittelijalle tai kunnon sissille tämä käy pääaseestakin, sillä ainoastaan pieni lipaskoko tekee tästä pistoolista heikon vastustajan pitkille rynnäkkökivääreille.
Rakenteen jämäkkyyden ja hienon muotoilun ansiosta G26 sopii erinomaisesti lähitaisteluihin, joissa pitkät aseet ovat hankalia käsitellä.

Arto Luostarinen
arto piste luostarinen miuku varusteleka piste fi


- LEKA - webmaster@varusteleka.fi