Etusivulle

AGM

Sähköviritteiset

MP/40

ANGS/tuntematon

Sähköviritteiset

MG/42

Classic Army

Sähköviritteiset

Armalite M15A4 Rifle
H&K MP5 A2
H&K MP5 A3
H&K MP5 SD3
H&K MP5 SD5

Craft Apple Works

Kaasutoimiset

M79

DBoys

Jousitoimiset

Kar98K

Hudson

Kaasutoimiset

M3A1 Grease Gun

ICS

Sähköviritteiset

ICS AK-74M
M4A1 (CAR-97)

KSC

Kaasutoimiset

Glock 19
Glock 26
H&K Mk23 SOCOM
Ingram M11 A1

Kuan Ju Works

Kaasutoimiset

Beretta M9 Full Metal
Glock 23

KWA

Kaasutoimiset

Cz75 2nd Version

KWC

Kaasutoimiset

Colt M16 Shorty

Marushin

Jousitoimiset

Mauser Kar98K SSB
Mossberg M500

Kaasutoimiset

M1 Carbine MAXI
Mauser M712 MAXI SSB
Mossberg M500
Mossberg M500 Slugster MAXI

Maruzen

Jousitoimiset

APS-2 Extra
APS-2 Original Version
APS-2 Sniper Version
Remington CA870

Kaasutoimiset

H&K MP5K A4 Kurz
Maruzen M870 Black Version
Micro Uzi

Sun Project

Jousiviritteiset

Remington M40 A1

Tanaka

Kaasutoimiset

Luger P.08
Mauser Kar98K

Tokyo Marui

Jousitoimiset

Benelli M3 Super 90
Benelli M3 Super 90 Shorty
Colt M203
SPAS 12
SPAS 12 Folding Stock
VSR-10 Pro Sniper
VSR-10 Real Shock
Walther P.38

Kaasutoimiset

Beretta Tactical Master
Colt Python 4"
M1911 A1
P226

Sähköviritteiset

AK-47
AK-47 βeta Spetsnaz
AK-47 Spetsnaz
AK-47S
Colt CAR-15
Colt M16 A1
Colt M16 A2
Colt M16 Vietnam Version
Colt M4A1
Colt M733
Colt XM177 E2
FA MAS F1
FA MAS SV
FN P90 PDW
FN P90 PDW TR
H&K G3 A3
H&K G3 A4
H&K G3 SG/1
H&K G36C
H&K MP5 A4
H&K MP5 A5
H&K MP5 RAS
H&K MP5 SD5
H&K MP5 SD6
H&K MP5K A4 Kurz
H&K MP5K A4 PDW
H&K PSG-1
IMI Uzi SMG
M14 Wood stock
MC51
SIG SG 550
SIG SG 551
SIG SG 552 SEALS
Steyr AUG Military Version
Steyr AUG SR
Thompson M1A1

Sähköviritteiset pistoolit

Glock 18C

TOP

Sähköviritteiset

M60 DX
M60 E3
M60 E3 Long
M60 Shorty
M60 STD

UHC

Jousitoimiset

Desert Eagle .44

Western Arms

Kaasutoimiset

Para Ordnance P14-45

Viimeksi päivitetty
2003-04-08

CA 870
Maruzen CA 870. Kuvasta kiitos WGC
Kuvasta kiitos Wargamers Club Shop

Ominaisuus Muovikuula-ase Oikea ase
***
Valmistaja Maruzen, Japani Remington, Yhdysvallat
Toimintaperiaate Käsiviritteinen jousitoiminen, kertatuli Vetolukko, kertatuli
Valmistusvuosi 2002 1950
Pituus 555 mm 555 mm
Paino 1.3 kg 2.5 kg
Lipaskapasiteetti 40, irroitettava lipas 4, sisäinen lipas
Ammus 6mm muovikuula 12 gauge haulikon patruuna
Lähtönopeus 85 m/s (0,2g) m/s
Lähtöenergia 0.72 J J
Hinta 150 €
Rakenne
Runko ja piippu lasikuitua, koneisto tukevan metallivalukehikon suojassa.
Todella jämäkkä ja kestävän oloinen, joskin kevyt haulikoksi.
Hieno karhea pina lasikuituosissa.
Ampuu vain yhden kuulan kerrallaan.
Erikoisominaisuudet
Kiinteä hop-up 0,2g kuulille.
Vakiona 6,05mm sisähalkaisijan tarkkuuspiippu.
Irroitettavat lippaat.
Plussat ja miinukset
+ Halpa
+ Tehokas
+ Jämäkkä ja hyvän tuntuinen
- Ei tähtäimiä
- Eroaa lippaallaan selvästi oikeasta aseesta

Remington M870

Remingtonin M870 -pumppuhaulikko kehitettiin Yhdysvalloissa 1950-luvulla, ja on sen jälkeen saanut suuren suosion etenkin rapakon takana. Vehjettä markkinoitiin aluksi yleispätevänä metsästyshaulikkona, mutta sen halpa hinta ja laaja ammusvalikoima toi sille pian poliisinkin kiinnostuksen.
Aseesta on tehty lukemattomia eri versioita eri käyttötarkoituksia varten.
Vehjettä on nähty myös Suomen poliisilla - ase on siviilikäytössä erittäin suostittu, ja poliisin märäärahojen leikkaamaa varantoa täydennetään takavarikkokalustosta.
Lyhennetyt haulikot tuskin kuitenkaan päätyvät poliisin käyttöön asti.

Maruzen Remington

Maruzen on jo pitkään tehnyt Remingtonin eri haulikkoversioista muovikuulapyssyjä. Tunnetuimpia ovat nykyiset kaasuversiot, jotka toimivat hylsyillä aivan kuin oikeat vastineensakin - joka hylsyyn ladataan tietty määrä kuulia, jotka ase ampuu kerralla yhdestä piipusta ulos, ja viskaa sitten hylsyn hylsyportista pihalle.
Hylsykäyttöisten pelikelpoisuus on vähän niin ja näin, metsästä kun on kovin vaikea alkaa keräämään kalliita hylsyjä. Hylsypussi on pieneksi avuksi, mutta silti vehkeet ovat enemmän keräilijöille tai liveroolipelaajille. Usein, etenkin puoliautomaattipyssyissä, on valitettu syöttöhäiriöistä. Yhden ihan oikeasti pelikelpoisenkin kaasuhaulikon Maruzen on saanut aikaan - Remington M1100 Riot Shorty, joka on puoliautomaattinen, kolme kuulaa kerralla ampuva irroitettavaa 18 kuulan lipasta käyttävä kaasuhaulikko.
Muutaman jousitoimisen version Maruzen on joskus muinoin haulikoistaan väsännyt, mutta ne olivat samanlaisia hylsyjä käyttäviä kuin kaasuversionsakin.

CA 870

CA 870 on muiden Maruzenin haulikkojen kanssa samanlainen vain siinä mielessä, että sen esikuva on Remingtonin M870-muunnos. Vehkeessä on muutama yllättävänkin hyvä ominaisuus, eikä se ole pelkästään sitä mitä halpa hinta mieleen ensimmäiseksi ehdottaa.
CA ei muuten tarkoita Classic Armya, kuten moni on erehtynyt luulemaan. Semmoinen huhu on liikkeellä, jotta aseen koneisto olisi APS-2 -pohjainen. Tämä johtunee Manuaalin kryptisestä tekstistä jossa kerrotaan aseen olevan Air Precision Shooting koska se on käsiviritteinen jousitoiminen ja siinä on "aps-liipaisin". Eli ei kuitenkaan APS-2:n koneistoa.

Rakenne

ABS-muovin sijaan aseen runko on lasikuituseosta. Tämä tekee aseesta todella jämäkän ja kestävän, mutta myös hiukan kevyen. Lasikuituseos näyttää huomattavasti paremmalta kuin maruin pyssyjen muovi. Vaikutelma on erikoinen, sillä itse en ole nähnyt ennen tätä lasikuituseoksesta valmistettuja aseita. Lasikuitu on huomattavasti jämäkämpää kuin muovi, joten haulikko ei natise eikä heilu. Parasta lasikuidussa on kuitenkin se että siihen ei jää rasvaisten sormien jälkiä kuten Maruin Benellin kiiltävään runkoon.
Rungon sisällä sisuskalut ovat metallisen kuoren sisässä. Metalli on paksua ja jämäkkää, eikä muovia kuten maruin haulikoissa. Koneiston rakenne on maruzenin laatutyötä. Se on idioottivarma ja yksinkertainen, joten aseen odotettava elinikä on pitkä.
Kahva kiinnittyy rungosta ulkonemaan metallinvarteen yhdellä pirullisen isolla pultilla, joka pitää kahvan taatusti kiinni. Uusien tukkien tekeminen ei liene vaikeaa.
Yleisvaikutelma aseesta on tiivis ja kiinteä, eikä se ole niin kevyt kuin kuvittelin. Yhdellä kädellä asetta ei jaksa kauaa käyttää, eikä se tulisikaan kysymykseen koska aseen joutuu virittämään joka laukauksen jälkeen.
Ase ampuu yhden kuulan kerrallaan, ja siinä on kiinteä hoppi. Kuulia syöttää irroitettava 40 patruunan lipas, joka olikin suurin pettymys koko aseessa. Lipas on muovia, mutta onneksi se on huomattavasti jämäkämpi kuin useimmat vastaavat.

Maruzen kertoo tehneensä aseen täysin huoltovapaaksi, ja siksi kehottaa olemaan käyttämättä minkäänlaisia öljyjä vehkeessä. Ase kun ase toimii kuitenkin paremmin kun piipun putsaa usein, ja muutenkin puhdas ase pysyy paremmin pelikelpoisena. Ja kun aseessa on hyvin laadukas piippu, kannattaa varoa ettei naarmuta sitä.

Pelissä

Aseen lähtönopeus on samaa luokkaa tai hiukan parempikin kuin Maruin sähköillä, eikä piippukaan ole aivan lyhyt. Piippu on periaatteessa tarkkuuspiippu. Sen sisähalkaisia on 6,05 milliä (maruilla 6.14mm), joten tarkkuus on erinomainen, vaikka tähtäimien puute sen toteamista vaikeuttaakin.
Latausliike on kohtuujouhea eikä turhan raskas. Piippuun ei saa useampia kuulia lataamalla asetta sen ollessa jo vireessä. Aseessa ei ole minkäänlaisia tähtäimiä, mutta jonninmoinen suuntaus onnistuu harjoituksella ja rungon yläosan tasausta apuna käyttäen.
Koska se on käsiviritteinen ja jousitoiminen, on jousi aseen ollessa vireessä aivan ääriasennossaan, jolloin se kuoleentuu nopeiten. Tästä syystä aseen tehot säilyvät sitä kauemmin mitä vähemmän ase on ampumavalmiina. Ase siis kannattaa vetää vireeseen vasta kun aikoo myös ampua sillä, ja tilanteen ohimentyä sekä etenkin pelien välillä kannattaa vapauttaa jousi laukaisemalla ase.
Vehje on sen verran pieni, että se kulkee mukavasti mukana jos sen keksii jollain tapaa kantolaitteeseensa kiinnittää. Fostexeissa on esimerkiksi kuin tälle tarkoitetut sivulenkit reppuosassa, ja monessa tosimiehen liivissä on yleiskiinnitysaihioita selkäpuolella, joihin tee-se-itse-mies valmistaa sopivan kotelon. Hyvä vaihtoehto olisi jäykästä kankaasta tehty väljä aseenpituinen pussi, jonka (ala)päässä on helposti avattava läppä.

Loppulausunto

Muovikuula-aseena vehje on erinomainen - vahva rakenne, hyvä teho ja pieni koko. Toisin kuin maruin haulikossa, koneistossakin on metallia ainakin kuorten verran. Ainoa miinuksena on tähtäinten puuttuminen. Toisaalta pienellä nikkaroinnilla nekin saa liitettyä tähän vehkeeseen. Tällaiselle aseelle on juuri sopiva aukko muovikuulamaailmassa. Halpa, erittäin luotettava ja tehokas. Vemppupistoolilla on aivan turha käydä tällaista vehjettä vastaan, sillä vielä kahdenkymmenenkin metrin päästä tämän tarkkuus on murhaava. Jos tätä ei verratakaan Maruin kalliisiin haulikkoihin, vaan kiväärivemppuihin, jotka maksavat enemmän kuin tämä, on valinta varmasti selvä.

Valtteri Jaakonpoika ja Arto Luostarinen


- LEKA - webmaster@varusteleka.fi